Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 11 november 2019 19:00

Europese beurzen blijven dicht bij huis

De Europese beurzen zijn maandag voorzichtig aan de week begonnen en bleven veelal dicht bij huis.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index maakte een pas op de plaats op 405,34 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 13.198,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van krap 0,1 procent op 5.893,82 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.328,54 punten.

"De aandelenmarkten zijn overwegend lager gesloten, nu handelaren zich weer zorgen maken over de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook over het geweld in Hong Kong", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vorige week zag Madden wereldwijd de beurzen flink aantrekken, toen er vooruitgang bleek in de gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. "Maar sindsdien ziet de situatie er toch niet zo rooskleurig uit."

Madden wees op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij stelde niet van plan te zijn om de in september opgelegde importtarieven weer in te trekken. Dit weekend herhaalde Trump dat hij nog steeds streeft naar de "juiste" deal.

Ook zou China volgens Trump veel harder een deal nodig hebben dan andersom. "Maar daar geloven weinig handelaren in, gezien de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar, terwijl Beijing alle tijd heeft", aldus Madden van CMC.

De Aziatische markten stonden vanochtend eveneens onder druk in de nasleep van het oplaaiende geweld in Hong Kong. De politie schoot maandag een demonstrant neer en een man werd in brand gestoken. "Een deel van de verliezen op de Europese beurzen vloeien voort uit het negatieve sentiment op de Aziatische aandelenmarkten vanochtend", zo stelde Madden. "De onrust neemt toe. Hong Kong verkeert al in een recessie, dus de escalatie maakt het allemaal alleen maar erger."

Marktanalist Stephen Innes van AxiTrader sprak van een weinig verrassende start van de week. "Naast de onzekerheid over de handelsbesprekingen, zijn er de voorspelbare macro-economische zorgen over de Chinese inflatiecijfers die op z'n zachtst gezegd somber waren", voegde hij toe.
 
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Britse economie in de maand september met 0,1 procent is gekrompen. In het derde kwartaal was er evenwel een groei van 0,3 procent. Dat was echter het traagste groeitempo op jaarbasis in negen jaar. Dit weekend verlaagde Moody's de outlook voor de Britse kredietrating naar negatief vanwege de Brexit-onzekerheid. Het Britse pond zat maandag in de lift ten opzichte van de dollar en de euro.

De euro/dollar noteerde op 1,1038. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

Olie werd maandag 0,4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Europese maaltijdbezorgers konden maandag rekenen op de aandacht van beleggers. Het Britse Just Eat maakte een pas op de plaats. Prosus zei het bod op Just Eat gestand te doen bij een aanmelding van 75 procent van de aandelen van het Britse bezorgbedrijf. Prosus verloor 1,4 procent.

Takeaway.com sloot 2,5 procent hoger, nadat het concern meldde zijn bod op Just Eat niet aan te passen. De Nederlandse maaltijdbezorger kondigde tevens aan vanaf 1 januari 2020 in bepaalde markten een bezorgtoeslag te rekenen voor Scoober, de bezorgdienst van het concern voor restaurants die niet over eigen bezorgers beschikken.

De Britse bakkerijketen Greggs steeg 16,5 procent, nadat de keten over de zes weken eindigend op 9 november een stijging van de identieke omzet rapporteerde van 8,3 procent. Greggs verhoogde tevens de winstverwachting voor het hele boekjaar.

Galapagos steeg 1,2 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond.

In Frankfurt waren Lufthansa en Wirecard met winsten van 2,2 en 3,3 procent opvallende stijgers.

Tussenstand Wall Street
 
Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Dow Jones index, de S&P 500 en Nasdaq lager.

De Aandeelhouder TV

maart 7, 2021

Correctie in tech-aandelen nog niet voorbij

maart 6, 2021

Zijn de inflatiezorgen van beleggers terecht?

maart 5, 2021

AEX midden in correctieproces

maart 5, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:53

  TA van Edward Loef – Koerssprint in Porsche en Volkswagen

 • 13:33

  Meest verhandelde aandelen & opties van februari 2021 – populairste aandelen bij LYNX

 • 08:37

  Indices VS hard onderuit na toespraak Powell & China mikt op 6% groei

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

Masterclasses

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
06 mrt 07:08 Jordy Beuving

Uitgelicht: Tech-aandeel AMS AG

05 mrt 16:59 Redactie

De Aandeelhouder Podcast Afl. 8 – Correctie of rotatie?

05 mrt 10:51 Bas Heijink

TA S&P500: Neerwaartse doorbraak