Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 8 november 2019 09:52

Valuta: euro fors ondergewaardeerd

 Met de indicatie dat China en de Verenigde Staten zo langzamerhand uit het lopende handelsgeschil lijken te komen, ontstaat er voor de beleggers met een behoefte aan zekerheid minder interesse in de veilig geachte dollar. Toch is de munt ten opzichte van de euro de laatste dagen prijshoudend. Saxo Bank stelt dat de euro 25 procent is ondergewaardeerd.

"De vraag is dus hoelang dat houdbaar is", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Er is, net als vorig jaar, in de laatste fase van het jaar een tekort aan dollars. Dat gat wordt door de Federal Reserve opgevuld en dat zorgt voor opwaartse druk in de Amerikaanse munt. Maar de lange rentes in Europa lopen op, nu de koersen van tienjaars staatsleningen onder druk staan. Als de lange rentes positief worden, lopen de korte rentes ook op en dan wendt de markt zich tot euro's met een koersstijging tot gevolg", aldus Jongbloed.

Jongboed ziet voor de euro voor vrijdag een niveau aan de onderkant van 1,1035 dollar. Kan de euro dat niveau niet houden en zakt de munt daaronder, dan ligt er wat de valutahandelaar betreft een grens op 1,0950.

"Voor de 10-jaars bund wordt nu een koers van 169,50 betaald met een negatieve rente van 0,2670 procent. Als de koers onder 169,00 zakt, kan het hard gaan en dus ook met de lange rente", aldus de valutahandelaar van Saxo Bank. Eind augustus noteerde de Duitse lange rente nog rond 0,70 procent negatief.

Bunds en goud gelden doorgaans als veilige haven en tegen de achtergrond van het handelsconflict dat China met de Verenigde Staten uitvecht is daar behoefte aan gebleken. "De goudprijs is zijn opwaartse momentum inmiddels weer even kwijt met een koers op 1.471 dollar. Met een Amerikaanse bevestiging van de toenadering tussen beide landen waar nu nog alleen in China over wordt gesproken, blijft dat ook zo en dat zal ook voor bunds gelden. Dat maakt dat de markt klaar lijkt voor een verandering in de koerstrend van de euro, waarmee de risico's voor de euro voor de middellange termijn aan de bovenkant liggen", aldus Jongbloed.

Jongbloed ziet voor de markt voor de komende handelsdagen weinig richtpunten op macro-economische vlak. Volgende week woensdag en donderdag komen er uit de Verenigde Staten inflatiedata, donderdag staat een flinke reeks economische groeicijfers geagendeerd.

Uit de Chinese handelsbalans van oktober bleek vrijdagochtend vroeg weer een afgenomen export. Op jaarbasis daalde deze met 0,9 procent, maar dat was wel minder dan de verwachte daling met 3,1 procent.

Duitsland publiceerde ook zijn handelsbalans over september met een gestegen export en invoer. Die exportcijfers zouden volgens ING wel eens kunnen betekenen dat Duitsland een teechnische recessie ontloopt.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam met een plus van 0,3 procent weer boven water. In augustus daalde productie ten opzichte van juli met 0,9 procent. Deze plus lag licht onder de prognose.

In de Verenigde Staten is het ook vrijdag relatief rustig met twee cijfers die in de tweede helft van de middag naar buiten komen. Dit zijn de groothandelsvoorraden over september en het voorlopige consumentenvertrouwen over november, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.
 
De verwachtingen hiervoor zijn als volgt. De voorraden dalen naar verwachting met 0,3 procent na een stijging met 0,2 procent in augustus. De vertrouwensindex loopt naar verwachting terug van 96,0 naar 95,3.

Verder is er vrijdag een bijeenkomst van de ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie.

Spreker is vrijdag onder andere de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams bij een rondetafelbijeenkomst waarin het gaat over de kwetsbaarheden in het mondiale financiële systeem.

De voorzitter van de Fed van San Francisco Mary Daly en Fed-bestuurder Lael Brainard zijn aanwezig voor een spreekbeurt over de economie van klimaatveranderingen.

De euro noteerde vrijdag onveranderd op 1,1049 dollar.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen