Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 8 november 2019 06:49

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen koersen vrijdag af op een lagere opening. 

IG Markets voorziet een openingsverlies van 42 punten voor de Duitse DAX, een min van 23 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gestegen vanwege positieve geluiden rond de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen.

"De gesprekken gaan de goede kant op. Geen van beide wil zwak overkomen maar de tarieven doen beide partijen pijn dus een gezamenlijke de-escalatie is een makkelijke uitweg. En als Trump zich redelijk opstelt tegenover China, dan is de kans kleiner dat hij de EU het vuur aan de schenen legt en die gedachte hielp vandaag de aandelenmarkten aan deze kant van de Atlantische Oceaan", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak bleek de industriële productie in Duitsland in september met 0,6 procent gedaald op maandbasis. Dat was een sterkere afname dan economen hadden verwacht.

Verder kwam de Europese Commissie met nieuwe economische ramingen naar buiten. Voor 2019 gaat Brussel nu uit van een groei van de economie in de eurozone met 1,1 procent, voor 2020 en 2021 in beide gevallen 1,2 procent. Afgelopen zomer lagen de prognoses nog op respectievelijk 1,2 procent in 2019 en voor 2020 en 2021 op 1,4 procent.

De Bank of England handhaafde donderdag conform de verwachting de belangrijkste rente op 0,75 procent. Wel stemden twee van de negen beleidsmakers onverwacht voor een renteverlaging. De Britse centrale bank gaf aan de ontwikkelingen rond Brexit te zullen monitoren en in te grijpen indien nodig om de economie en inflatie op peil te houden.

"Het is vreemd dat de [twee] centraal bankiers de rente willen verlagen in aanloop naar de verkiezingen en de Brexit. Mocht het vertrek uit de EU toch chaotisch worden, dan kan de BoE de rente mogelijk verlagen. Het is voor te stellen dat ze dat dan willen doen van een zo'n hoog mogelijk niveau", stelde marktanalist Madden van CMC.    
 
Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal van dit jaar betere cijfers gerealiseerd dat verwacht, maar heeft de groeiraming voor de mondiale staalconsumptie wel verlaagd. Verder verwacht het bedrijf dat de schuldpositie op jaarbasis verder zal dalen. Het aandeel steeg 6,7 procent in waarde.

Siemens heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de verwachtingen overtroffen voor zowel de winst als de omzet. Bovendien zijn de doelen voor het jaar behaald, aldus het bedrijf, dat ook een vrij optimistische outlook gaf voor het lopende boekjaar. Het aandeel steeg dan ook 4,9 procent.

Deutsche Telekom heeft de outlook voor 2019 verhoogd, maar snijdt dit jaar wel in het dividend gezien de verwachte uitkering van 0,60 euro, tegen 0,70 euro in 2018. Voor beleggers geen fijne boodschap en dus sloot het aandeel 2,0 procent in de min.

Munich RE heeft de outlook voor 2019 verhoogd, na een winstsprong in het derde kwartaal ondanks grote verliezen gerelateerd aan natuurrampen. De Duitse herverzekeraar verwacht nu de winstdoelstelling van 2,5 miljard euro te overtreffen. Het aandeel sloot vlak.

Deutsche Lufthansa heeft de winst in het derde kwartaal zien stijgen en handhaaft de outlook voor heel 2019, van een aangepaste EBIT van 2 miljard tot 2,4 miljard euro. Een geruststelling voor beleggers want de Duitse luchtvaartmaatschappij kwam dit jaar al tweemaal met een winstwaarschuwing. Het aandeel steeg donderdag dan ook 6,8 procent.

Engie kwam afgelopen kwartaal met betere resultaten, maar ook een hogere schuld. De financiële doelstellingen voor 2019 werden herhaald. In Parijs verloor het aandeel 4,4 procent aan waarde.

Commerzbank kwam donderdag met een winstwaarschuwing. Vermoedelijk komt de winst dit jaar lager uit dan in 2018. Bij een strategie-update in september waarschuwde de Duitse bank al voor een onzeker macro-economisch klimaat en de verwachting dat de onderliggende opbrengsten niet zouden stijgen op jaarbasis. Verder brachten de kwartaalcijfers weinig verrassingen omdat voorlopige resultaten in oktober al waren bekendgemaakt. Het aandeel daalde 0,1 procent.

De winst van UniCredit is in het derde kwartaal sterker dan verwacht gestegen, dankzij fors hogere inkomsten uit de handel, terwijl de rentebaten daalden. De Italiaanse bank verkocht de afgelopen periode onderdelen, verlaagde zijn kosten en haalde miljarden aan slechte leningen van zijn balans. Binnenkort wordt een nieuw strategisch plan gepresenteerd. Het aandeel UniCredit won 6,0 procent.

Sodexo werd 5,9 procent duurder. De omzetgroei van de Franse dienstverlener was afgelopen kwartaal beter dan de doelstelling voor 2019. De nettowinst steeg en de onderliggende marge was conform de verwachting van de onderneming.  

Rolls-Royce waarschuwde donderdag dat de winst dit jaar vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven verwachting uitkomt vanwege een flinke afschrijving op de Trent 1000 motor. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Euro STOXX 50         3.706,68 (+0,5%)
STOXX Europe 600        406,56 (+0,4%)
DAX                  13.289,46 (+0,8%)
CAC 40                5.890,99 (+0,4%)
FTSE 100              7.406,41 (+0,1%)
SMI                  10.326,78 (+0,1%)
AEX                     597,11 (+0,4%)
BEL 20                3.878,14 (+0,5%)
FTSE MIB             23.503,03 (+0,6%)
IBEX 35               9.447,30 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent vrijdag naar verwachting in het rood.

Wall Street is donderdag hoger gesloten, met records voor de Dow Jones index en de S&P 500.

De Amerikaanse beurzen haalden steun uit berichten dat Beijing en Washington akkoord gaan met het intrekken van importheffingen aan beide kanten, op basis van de vooruitgang die wordt geboekt in de afronding van de eerste fase deal. Dit werd bevestigd door Beijing maar in Washington bleef het stil, wat toch weer wat twijfel zaaide over de berichten.

Het blijft dus een veranderlijke situatie, waarschuwde marktstrateeg Peter Garnry van Saxo Bank. "De komende drie maanden worden erg interessant voor beleggers", denkt de marktvorser, waarbij het de vraag is of de Federal Reserve de rente in december zal verlagen nu er schot zit in de onderhandelingen tussen de VS en China.

Garnry denkt dat de rally die momenteel gaande is, van korte duur zal zijn gezien de schade die al is toegebracht aan de wereldeconomie en belangrijke kwesties als intellectueel eigendom waar de VS en China nog oplossingen voor moeten vinden.

Daarbij is er vooralsnog ook nog geen tijd en locatie om de handelsdeal te ondertekenen. Woensdag meldde Reuters dat dit in elk geval is uitgesteld tot december.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten afgelopen week is gedaald met 8.000 naar 211.000 aanvragen. Er was gerekend op 215.000 nieuwe steunaanvragen.

Het consumentenkrediet in de Verenigde Staten is in september veel minder hard gestegen, namelijk in het traagste tempo in 15 maanden. Het consumentenkrediet steeg met 9,51 miljard dollar, na een toename van 17,84 miljard dollar in augustus.

Olie werd donderdag 1,4 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Qualcomm zag de beurswaarde donderdag met 6,3 procent toenemen. In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar presteerde het halfgeleider- en smartphonetechnologiebedrijf beter dan verwacht. Bovendien was de outlook voor het huidige kwartaal sterk.

Fitbit zag het verlies in het derde kwartaal oplopen maar de omzet kwam conform de verwachting uit. Vanwege de voorgenomen overname door Google, gaf de maker van fitness wearables geen outlook af. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Xerox heeft zijn zinnen inderdaad gezet op HP. Laatstgenoemde bevestigde donderdag laat een overnamevoorstel te hebben ontvangen. De twee bedrijven hebben diverse verkennende gesprekken gevoerd over een mogelijke combinatie, aldus HP, dat geen bedragen noemde. HP daalde 1,0 procent. Xerox verloor uiteindelijk 0,9 procent.

Het aandeel Roku daalde 16 procent in waarde, nadat de videodienst woensdag nabeurs met cijfers kwam. Met name de afgegeven verwachtingen vielen niet goed bij beleggers.

De Chinese internetreus Baidu werd 13,5 procent meer waard na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Online reisbureau Expedia stelde juist teleur en leverde 27,4 procent in. Modemerk Ralph Lauren overtrof de marktverwachtingen en steeg 14,7 procent.

Disney, Dropbox en GoPro openden donderdag nabeurs de boeken. Disney overtrof de verwachtingen afgelopen kwartaal, terwijl Dropbox het verlies zag oplopen. De resultaten van GoPro waren beter dan verwacht. Kledingconcern Gap verlaagde donderdagavond laat de outlook voor het boekjaar en kondigde het vertrek van zijn CEO aan.

S&P 500 index             3.085,18 (+0,3%)
Dow Jones index          27.674,80 (+0,7%)
Nasdaq Composite          8.434,52 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld. De Chinese export bleek in september gedaald, maar minder sterk dan verwacht.

Nikkei 225               23.348,79  (+0,1%)
Shanghai Composite       2.979,50 (+0,0%)
Hang Seng                27.668,45 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1050. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1046.

USD/JPY Yen   109,24
EUR/USD Euro  1,1050
EUR/JPY Yen   120,71

MACRO-AGENDA:
04:00 Handelsbalans - Oktober (Chi)
06:30 Industriële productie - September (NL)
08:00 Handelsbalans - Oktober (Dld)
08:45 Industriële productie - September (Fra)
16:00 Groothandelsvoorraden - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - November vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Allianz - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Credit Agricole - Cijfers derde kwartaal (Fra)
00:00 Boskalis - Cijfers derde kwartaal

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten