Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 7 november 2019 18:37

Europese beurzen verder omhoog op handelshoop

 De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gestegen. De Stoxx 600 Europe won 0,4 procent op 406,56 punten, de Duitse DAX steeg 0,8 procent op 13.289,46 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,4 procent in de plus op 5.890,99 punten en de Britse FTSE 100 ging 0,1 procent hoger tot 7.406,41 punten.

Een van de reden voor de beursvreugde is dat de Verenigde Staten en China zijn overeengekomen om de bestaande importheffingen gefaseerd in te trekken aldus het Chinese ministerie van Handel donderdag. Dat is wel afhankelijk van de progressie die wordt geboekt met het afronden van het handelsakkoord zei het ministerie. Wanneer en waar de eerste fase deal wordt getekend is voorlopig nog onduidelijk.

"De gesprekken gaan de goede kant op. Geen van beide wil zwak overkomen maar de tarieven doen beide partijen pijn dus een gezamenlijke de-escalatie is een makkelijke uitweg. En als Trump zich redelijk opstelt tegenover China, dan is de kans kleiner dat hij de EU het vuur aan de schenen legt en die gedachte hielp vandaag de aandelenmarkten aan deze kant van de Atlantische Oceaan", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak bleek de industriële productie in Duitsland in september met 0,6 procent gedaald op maandbasis. Dat was een sterkere afname dan economen hadden verwacht.

Verder kwam de Europese Commissie vandaag met nieuwe economische ramingen naar buiten. Voor 2019 gaat Brussel nu uit van een groei van de economie in de eurozone met 1,1 procent, voor 2020 en 2021 in beide gevallen 1,2 procent. Afgelopen zomer lagen de prognoses nog op respectievelijk 1,2 procent in 2019 en voor 2020 en 2021 op 1,4 procent.

De Bank of England handhaafde donderdag conform de verwachting de belangrijkste rente op 0,75 procent. Wel stemden twee van de negen beleidsmakers onverwacht voor een renteverlaging. De Britse centrale bank gaf aan de ontwikkelingen rond Brexit te zullen monitoren en in te grijpen indien nodig om de economie en inflatie op peil te houden.

"Het is vreemd dat de [twee] centraal bankiers de rente willen verlagen in aanloop naar de verkiezingen en de Brexit. Mocht het vertrek uit de EU toch chaotisch worden, dan kan de BoE de rente mogelijk verlagen. Het is voor te stellen dat ze dat dan willen doen van een zo'n hoog mogelijk niveau", stelde marktanalist Madden van CMC.    

Het Britse pond werd ten opzichte van de euro iets goedkoper op 0,8618.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1045. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1073. Olie veerde op na de dip van woensdag en werd 1,5 procent meer waard.
 
Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal van dit jaar betere cijfers gerealiseerd dat verwacht, maar heeft de groeiraming voor de mondiale staalconsumptie wel verlaagd. Verder verwacht het bedrijf dat de schuldpositie op jaarbasis verder zal dalen. Het aandeel steeg 6,7 procent in waarde.

Siemens heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de verwachtingen overtroffen voor zowel de winst als de omzet. Bovendien zijn de doelen voor het jaar behaald, aldus het bedrijf, dat ook een vrij optimistische outlook gaf voor het lopende boekjaar. Het aandeel steeg dan ook 4,9 procent.

Deutsche Telekom heeft de outlook voor 2019 verhoogd, maar snijdt dit jaar wel in het dividend gezien de verwachte uitkering van 0,60 euro, tegen 0,70 euro in 2018. Voor beleggers geen fijne boodschap en dus sloot het aandeel 2,0 procent in de min.

Munich RE heeft de outlook voor 2019 verhoogd, na een winstsprong in het derde kwartaal ondanks grote verliezen gerelateerd aan natuurrampen. De Duitse herverzekeraar verwacht nu de winstdoelstelling van 2,5 miljard euro te overtreffen. Het aandeel sloot vlak.

Deutsche Lufthansa heeft de winst in het derde kwartaal zien stijgen en handhaaft de outlook voor heel 2019, van een aangepaste EBIT van 2 miljard tot 2,4 miljard euro. Een geruststelling voor beleggers want de Duitse luchtvaartmaatschappij kwam dit jaar al tweemaal met een winstwaarschuwing. Het aandeel steeg donderdag dan ook 6,8 procent.

Engie kwam afgelopen kwartaal met betere resultaten, maar ook een hogere schuld. De financiële doelstellingen voor 2019 werden herhaald. In Parijs verloor het aandeel 4,4 procent aan waarde.

Commerzbank kwam donderdag met een winstwaarschuwing. Vermoedelijk komt de winst dit jaar lager uit dan in 2018. Bij een strategie-update in september waarschuwde de Duitse bank al voor een onzeker macro-economisch klimaat en de verwachting dat de onderliggende opbrengsten niet zouden stijgen op jaarbasis. Verder brachten de kwartaalcijfers weinig verrassingen omdat voorlopige resultaten in oktober al waren bekendgemaakt. Het aandeel daalde 0,1 procent.

De winst van UniCredit is in het derde kwartaal sterker dan verwacht gestegen, dankzij fors hogere inkomsten uit de handel, terwijl de rentebaten daalden. De Italiaanse bank verkocht de afgelopen periode onderdelen, verlaagde zijn kosten en haalde miljarden aan slechte leningen van zijn balans. Binnenkort wordt een nieuw strategisch plan gepresenteerd. Het aandeel UniCredit won 6,0 procent.

Sodexo werd 5,9 procent duurder. De omzetgroei van de Franse dienstverlener was afgelopen kwartaal beter dan de doelstelling voor 2019. De nettowinst steeg en de onderliggende marge was conform de verwachting van de onderneming.  

Rolls-Royce waarschuwde donderdag dat de winst dit jaar vermoedelijk aan de onderkant van de afgegeven verwachting uitkomt vanwege een flinke afschrijving op de Trent 1000 motor. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot mooi in het groen, waarbij de drie grote indices tussentijds nieuwe records bereikten.  

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten