Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 7 november 2019 06:57

Europese beurzen openen grofweg vlak

(ABM FN) De Europese beurzen koersen donderdag af op een per saldo vlakke opening.

IG Markets voorziet een openingswinst van 0,5 punten voor de Duitse DAX, een plus van 6 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 10 punten voor de Britse FTSE 100.

Beleggers zullen vandaag aandacht hebben voor het rentebesluit van de Bank of England.

In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst verhoogd, tot de huidige stand van 0,75 procent. De onzekerheid rond Brexit zorgde er sindsdien echter voor dat het Monetary Policy Committee op zijn handen zit, in afwachting van een daadwerkelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Als er al een aanpassing komt in het rentebeleid van de Bank of England, dan is dat volgens de markt niet eerder dan eind volgend jaar, blijkt uit voorspellingstool van CME Group.

Toch sluiten economen van Nomura niet uit dat enkele leden van het MPC donderdag al voor een lagere rente stemmen vanwege de aanhoudende Brexit onzekerheid.

Verder zouden lagere groei- en inflatieverwachtingen op de middellange termijn ook niet als een verrassing komen, aldus Nomura, maar het belangrijkste om in de gaten te houden, is donderdag de toelichting van het beleidscomité en de notulen, menen de economen.

De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten, met hulp van macro-economische cijfers uit de eurozone.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets bleef de stemming goed op peil, rond de handelsbetrekkingen tussen China en de VS.

Daarnaast waren er goede macrocijfers. De Duitse fabrieksorders stegen in september met 1,3 procent, terwijl vooraf was gerekend op een stijging met 0,1 procent. De dienstensectoren van Duitsland, Frankrijk en de eurozone versnelden hun groeitempo. Vooral Frankrijk en de eurozone zagen de indices aardig oplopen, tot bijna 53 voor Frankrijk.

De detailhandelsverkopen van de eurozone stegen in december op jaarbasis met 3,1 procent.

 Bedrijfsnieuws

Er was een reeks bedrijfsresultaten, met onder meer de Franse bank Société Générale, de Duitse autofabrikant BMW en het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize.  

Société Générale zag de kwartaalomzet en de winst dalen, maar de bank wist zijn kapitaalpositie, de Tier 1 ratio, te verbeteren met een half procentpunt tot 12,5 procent. Het aandeel sloot ruim 3 procent hoger.

BMW boekte in het afgelopen kwartaal meer winst na maatregelen om de efficiëntie te verhogen. Er ging 1 procent van de koers van de autofabrikant af.

Lufthansa won 1 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij gaat vluchten schrappen na een oproep om te gaan staken. Dat kan tot 180.000 passagiers en ook omwonenden treffen.

Wirecard boekte in het derde kwartaal meer winst, dankzij aantrekkende volumes. Het betaalbedrijf blijft rekenen op op een EBITDA tussen 765 miljoen en 815 miljoen euro. Voor het nieuwe boekjaar 2020 verwacht het bedrijf een EBITDA te boeken van 1,0 miljard tot 1,12 miljard euro. Het aandeel verloor 2,6 procent.

Adidas boekte meer omzet én winst dan verwacht en de outlook werd gehandhaafd. De Duitse fabrikant ziet het omzetmomentum in het vierde kwartaal verder verbeteren. Voor dit jaar bleef de verwachting staan. Het aandeel leverde 5 procent in.

In Amsterdam blonken Ahold Delhaize en Aperam uit. Het supermarktconcern zag de kwartaalomzet en winst stijgen en verhoogde de doelen voor de kostenbesparingen van 540 miljoen naar 600 miljoen euro. Het concern blijft positief verrassen, zei ING. Het aandeel won 5 procent.

Aperam rapporteerde minder sterk dan in het kwartaal ervoor. De fabrikant van roestvrij staal verwacht dat de EBITDA stijgt en de schulden afnemen. Het aandeel steeg toch 11 procent.

Het Deense ISS verloor 20 procent in Kopenhagen, na een verlaging van de margeprognose vanwege de vertragingen in Frankrijk en contractuele problemen in eigen land en in Hong Kong.

Euro STOXX 50         3.688,74 (+0,3%)
STOXX Europe 600        405,07 (+0,2%)
DAX                  13.179,89 (+0,2%)
CAC 40                5.866,74 (+0,3%)
FTSE 100              7.396,65 (+0,1%)
SMI                  10.318,10 (+0,4%)
AEX                     594,93 (+0,7%)
BEL 20                3.859,71 (+0,2%)
FTSE MIB             23.373,22 (+0,04%)
IBEX 35               9.398,40 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting iets lager.

Woensdag bleven de Amerikaanse beurzen dicht bij huis.

"De stieren nemen een adempauze", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Maandag bereikten de drie grote indexen een nieuwe recordstand. Dinsdag ging de Dow Jones index zelfs nog iets hoger, maar maakten de S&P 500 en Nasdaq al een pas op de plaats.

Het algemene sentiment blijft evenwel vrij positief na een sterk Amerikaans banenrapport eind vorige week en de hoop dat spoedig een eerste fase handelsdeal wordt gesloten tussen de Verenigde Staten en China.

Beijing wil dat de in september aangekondigde handelstarieven worden teruggedraaid en geplande tarieven voor december niet worden doorgevoerd.

Volgens Madden creëert dat wel een dilemma voor de Amerikaanse president Donald Trump, die enerzijds blij is met de recordhoge aandelenmarkten, maar anderzijds niet als zwak gezien wil worden als het gaat om de handelsbesprekingen met China.

Persbureau Reuters meldde woensdag op basis van een Amerikaanse overheidsbron dat het ondertekenen van het interim handelsakkoord mogelijk wordt uitgesteld tot december.

Op macro-economisch vlak was het woensdag vrij rustig. De arbeidsproductiviteit in Amerika is in het derde kwartaal van dit jaar onverwacht gedaald, terwijl de kosten harder stegen.

De productiviteit daalde op kwartaalbasis met 0,3 procent, waar een groei van 0,9 procent was voorspeld. De kosten stegen met 3,6 procent, waar een toename met 2,3 procent was voorzien.

Olie werd 1,5 procent goedkoper, na een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Aandelen HP werden woensdag 6,3 procent meer waard na berichtgeving door The Wall Street Journal dat Xerox een bod in aandelen en contanten overweegt op het computerbedrijf. Wel zou het bod aan de lage kant zijn, volgens bronnen, waardoor het aandeel HP gedurende de handelssessie wat terugzakte. Xerox steeg 3,6 procent in waarde.

CVS Health heeft afgelopen kwartaal een flink hogere omzet en operationele winst geboekt en voerde een aantal aanpassingen in zijn uitgebreide outlook voor 2019 door, zowel opwaarts als neerwaarts. De aangepaste winst per aandeel kwam afgelopen kwartaal uit op 1,84 dollar, waarmee de verwachting van 1,77 dollar van analisten geraadpleegd door FactSet werd overtroffen. Het aandeel ging woensdag 5,4 procent hoger.

Office Depot zat in de lift na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De aangepaste winst van 0,15 dollar was beter dan de 0,13 dollar die werd verwacht. Verder kondigde de keten van kantoorartikelen een reorganisatie aan en werd het aandeleninkoopprogramma verhoogd. Het aandeel sloot 15,5 procent hoger.

Taxidienst Uber, onder druk sinds de kwartaalcijfers die eerder deze week verschenen, verloor woensdag 3,9 procent aan waarde op een slot van 26,94 dollar. Tussentijds werd woensdag een koers bereikt van 25,58 dollar, een dieptepunt sinds de beursgang in mei. Sinds vandaag kunnen werknemers en investeerders van het eerste uur handelen in de aandelen van Uber na een lockup periode van 6 maanden na de beursgang.  

Uitschieters waren biofarmaceut Constellation Pharmaceuticals en FuelCell, dat zich richt op technologieën die duurzame energie ondersteunen.

Constellation Pharmaceuticals werd woensdag ruim 90 procent meer waard. Het farmabedrijf maakte eerder op de dag in een kwartaalupdate bekend dat het zijn onderzoeksprogramma voor een potentiële behandeling tegen een zeldzame vorm van bloedkanker uitbreidt vanwege bemoedigende studieresultaten.

Aandelen FuelCell stegen liefst 101,6 procent na het uitbreiden van een samenwerking met ExxonMobil.

Tesla won 3,0 procent. Kredietbeoordelaar S&P werd positiever over de schuldpositie van de producent van elektrische voertuigen.

Tiffany sloot 0,3 procent hoger. De juweliersketen zou het bod van LVMH met een waarde van 14,5 miljard dollar te laag vinden, meldde Reuters.

Na het slot op Wall Street openden Fitbit, dat onlangs een overnamebod ontving van Google, en Qualcomm de boeken. Fitbit zag het verlies oplopen maar de omzet was wel conform de eigen verwachtingen. Qualcomm overtrof de eigen verwachtingen en die van de markt en kwam met een sterke outlook.

S&P 500 index             3.076,78 (+0,1%)
Dow Jones index          27.492,56 (vlak)
Nasdaq Composite          8.410,63 (-0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag iets lager.

Nikkei 225               23.290,60  (-0,1%)
Shanghai Composite        2.974,48 (-0,1%)
Hang Seng                27.578,80 (-0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1059. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1075.

USD/JPY Yen   108,75
EUR/USD Euro  1,1059
EUR/JPY Yen   120,27

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Oktober (NL)
08:00 Industriële productie - September (Dld)
11:00 Economische ramingen Europese Commissie (eur)
13:00 Bank of England - Rentebesluit en notulen (VK)
13:00 Bank of England - Inflatierapport (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
21:00 Consumentenkrediet - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 ArcelorMittal - Cijfers derde kwartaal
07:00 Commerzbank - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Deutsche Lufthansa - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Deutsche Telekom - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Siemens - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
18:00 Euronext - Cijfers derde kwartaal
22:00 Disney - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Dropbox - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 GoPro - Cijfers derde kwartaal (VS)


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie