Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 5 november 2019 18:20

Europese beurzen sluiten licht hoger

De Europese beurzen sloten dinsdag licht hoger, en daarmee rond de hoogste niveaus in vier jaar tijd, terwijl de markt zich bleef verheugen op een mogelijke Amerikaans-Chinese handelsdeal.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,2 procent in de plus op 404,23 punten, nadat maandag al het hoogste niveau sinds augustus 2015 werd neergezet.

De Duitse DAX steeg 0,1 procent op 13.148,50 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent met een stand van 5.846,89 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 0,3 procent naar 7.388,08 punten.

Maandag sloot Wall Street hoger op de kans dat de VS recent ingevoerde importheffingen zal schrappen om een gedeeltelijk handelsakkoord met China te kunnen sluiten. Een oproep van de Chinese premier Xi Jinping tot ontspanning van de handelsrelaties door middel van gesprekken gaf volgens marktanalist David Madden van CMC Markets aandelenbeleggers ook een reden om te kopen.

"Er waren weinig fundamentele aanjagers voor de marktstijging", meende ING. Een sterk Amerikaans banenrapport van vrijdag werkt ook nog door op het sentiment.

De Europese bedrijfsresultaten tot en met maandag laten een gemiddelde winstdaling van 5 procent zien, volgens Morgan Stanley.

In de eurozone was het dinsdag op economisch vlak rustig, met producentenprijzen die over september op maandbasis een lichte stijging vertoonden. Een Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector viel beter uit dan verwacht.

Woensdag verschijnen inkoopdata over de dienstensector in de eurozone. In het Verenigd Koninkrijk verbeterde deze index in oktober onverwacht tot 50, balancerend op de grens tussen groei en krimp. "De outlook is iets beter omdat een aantal bedrijven erop rekent dat Brexit begin volgend jaar is opgelost, maar over het algemeen blijft het sentiment historisch laag", aldus Markit.

Olie noteerde dinsdag tot 1,5 procent hoger. Oliekartel OPEC verwacht dat de olieproductie de komende vijf jaar verder wordt teruggeschroefd, om stijgende Amerikaanse output en een minder sterke mondiale vraag naar olie op te vangen. Ook het optimisme over een handelsdeal steunde de olieprijs.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot 0,5 procent lager op 1,1065. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1138.

Stijgers en dalers

Banken waren opnieuw in trek, met koerswinsten tot 2 procent voor Banco Santander, ING en zelfs Deutsche Bank.

De Duitse automaker BMW steeg 1,7 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag. Energiebedrijf RWE was minder geliefd en sloot 2,6 procent lager.

Siemens Gamesa Renewable Energy, de Duits-Spaanse fabrikant van windturbines, verloor 8,7 procent op tegenvallende omzet- en margevooruitblik. Het bedrijf sprak van een overgangsjaar en gaat 600 kantoorbanen schrappen.

De Deense juwelenverkoper Pandora ging ook onderuit op tegenvallende kwartaalresultaten. Het aandeel werd 17,6 procent minder waard.

Telefonica verloor 1,0 procent. Het Spaanse telecombedrijf meldde een kwartaalverlies, door herstructureringskosten, maar handhaafde de winstverwachting voor 2019 en het dividendbeleid.

HelloFresh groeide in het derde kwartaal stevig door en bevestigde zijn winstverwachting voor dit jaar, die recent al was verhoogd. De maaltijdbezorger steeg 0,9 procent.

Air France-KLM ging onderuit met 5,7 procent, nadat de nieuwe doelen voor de middellange termijn niet overtuigden. Bank of America Merrill Lynch houdt toch rekening met herstellende marge en marktaandeel. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil ook weer dividend gaan uitkeren.  

ArcelorMittal werd 2,2 procent meer waard in Amsterdam, meeliftend op het positieve sentiment nadat het staalbedrijf maandag liet weten af te zien van de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street dicht bij huis. Maandag bereikten de Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq nieuw records.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie