fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 4 november 2019 07:15

Onverwachte omzetdaling PostNL

PostNL heeft in het derde kwartaal van 2019 minder omzet behaald dan voorzien en het onderliggende contante bedrijfsresultaat liep minder sterk op dan verwacht. Dit bleek maandag voorbeurs uit de cijfers van het postbedrijf.

De omzet daalde nipt, van 638 miljoen naar 636 miljoen euro. Analisten rekenden voor het derde kwartaal op een omzet van 657 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 681 miljoen euro in het tweede kwartaal van dit jaar.

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal met 10,6 procent gedaald, hetgeen een stuk meer was dan de 9,1 procent die door analisten werd voorzien. Vorig jaar daalden de volumes nog met 11,9 procent en in het tweede kwartaal met 9,0 procent. Daarentegen kenden de Pakketten in het derde kwartaal een volumegroei van 11 procent.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat in het afgelopen kwartaal bedroeg 25 miljoen euro, 2 miljoen euro minder dan door de analisten verwacht en tegenover 23 miljoen euro een jaar eerder.

De consensus rekende verder voor het derde kwartaal op 14 miljoen euro aan kostenbesparingen. PostNL bleef evenwel steken op 9 miljoen euro.

De winst uit voorgezette activiteiten daalde op jaarbasis van 19 miljoen naar 13 miljoen euro. De nettokasstroom verbeterde wel, van 42 miljoen naar 54 miljoen euro.

Outlook

De outlook voor 2019 werd door PostNL gehandhaafd. Dit betekent dat het bedrijf nog steeds mikt op een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 170 miljoen tot 200 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de fusie met Sandd is dit 150 miljoen tot 180 miljoen euro.

PostNL rekent verder op een daling van de briefpostvolumes in Nederland met 8 tot 10 procent.

Voor het hele boekjaar voorzien de analisten een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 180 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro.

"We verwachten een marge voor heel 2019 in lijn met vorig jaar", zei CEO Herna Verhagen van PostNL. De volumegroei bij Pakketten kwam dit kwartaal uit op 11 procent, met een aanhoudend lager groeitempo in sommige segmenten. Dit beïnvloedde de marge ontwikkeling bij Pakketten in het derde kwartaal, lichtte Verhagen toe, die voor Pakketten voor dit jaar op een marge rond de 7 procent mikt.

Fusie met Sandd

In september kreeg het postbedrijf onder strenge voorwaarden goedkeuring voor de overname van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Inmiddels is de transactie afgerond.

PostNL verwacht vanwege de deal "tijdelijk" boven een schuldratio van 2 te komen. Zolang de schuldgraad boven dit niveau blijft, zal het postbedrijf geen dividend uitkeren. PostNL verwacht in twaalf tot maximaal vierentwintig maanden de schuldradio terug te brengen tot onder de 2, waarna de uitkering van het dividend weer opgepakt zal worden.

"De transactie met Sandd is recent afgerond. Dankzij die transactie kunnen wij een betrouwbare, bereikbare en betaalbare postvoorziening waarborgen, nu en in de toekomst. We zetten ons bestaande gematigde prijsbeleid voort en blijven ons in de postsector richten op mensen, kwaliteit en innovatie. Ons streven is om de integratie in het eerste halfjaar van 2020 af te ronden. Daarnaast bereiden we ons voor op de veranderingen in de arbeidswetgeving volgend jaar", zei CEO Verhagen in een toelichting.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?