Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 31 oktober 2019 08:41

Update: ING houdt rentemarge op peil

ING heeft in het derde kwartaal van 2019 zoals verwacht de winst zien herstellen na de witwasboete een jaar eerder, en de bank hield daarbij zijn rentemarge goed op peil ondanks het lage renteklimaat. Dat bleek donderdag bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers.

De nettowinst steeg naar 1,34 miljard euro, van 776 miljoen euro een jaar eerder, toen ING een verliespost van 775 miljoen euro boekte voor de schikking met het Openbaar Ministerie in de witwascontrole-zaak. Dat bracht de winst weer bijna terug op het niveau van 1,38 miljard euro in het derde kwartaal van 2017.

Het winstcijfer is iets hoger dan de 1,32 miljard euro die analisten gemiddeld hadden voorspeld.

De onderliggende winst voor belastingen daalde naar 1,91 miljard euro van 2,12 miljard euro een jaar eerder. De gemiddelde raming lag op 1,87 miljard. De daling kon worden toegeschreven aan lagere overige inkomsten en hogere voorzieningen voor oninbare leningen.

Ook stegen de personeelskosten met 2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en met 9 procent op jaarbasis. Dit kwam onder andere door het optuigen van betere controlesystemen om crimineel geld op te sporen. In totaal werken inmiddels meer dan 3.500 mensen aan Know-Your-Customer-controles. De bank kon nog niet aangeven of dit voldoende is.

"We kunnen dit niet alleen en daarom hebben we een samenwerking met andere Nederlandse banken aangekondigd", zei topman Ralph Hamers.
 
De totale onderliggende inkomsten gingen op jaarbasis omlaag van 4,65 naar 4,63 miljard euro.  De netto rentebaten stegen echter met 0,8 procent van 3,50 tot 3,53 miljard euro.

Ondanks het lage renteklimaat steeg de rentemarge van 1,52 naar 1,54 procent. Dit was mede te danken aan "gezonde marges" op hypotheken, zei Hamers.

Aan de spaarkant is er aanhoudende druk op de marge, mede door het ruime monetaire beleid van de centrale banken. De bank heeft verschillende manieren om die druk te verlichten, bijvoorbeeld door minder spaargeld aan te nemen en meer geld uit te lenen, volgens de topman. Ook gaat de Europese Centrale Bank een handje helpen, door de negatieve depositorente van 0,50 procent kwijt te schelden tot een bepaald bedrag. Dit scheelt ING zo'n 250 miljoen euro per jaar: 50 basispunten op 50 miljard euro aan contanten die bij de ECB worden gestald.
 
In het afgelopen kwartaal lukte het ING overigens niet de leningen harder te laten stijgen dan de spaartegoeden: de deposito's van klanten groeiden met 4,4 miljard euro en het leningenboek daalde met 1,0 miljard euro. Dat kwam doordat de lagere olieprijs zorgde voor lagere kredietvolumes bij de zakenbank, waar ook enkele grote aflossingen een rol speelden. Topman Hamers zag geen bewijs van terughoudendheid bij bedrijven om te lenen vanwege het onzekere handelsklimaat. "Daarbij is er ook een obligatiemarkt waar zij zich kunnen financieren."

Hamers wilde niet zeggen of er plannen zijn om ook voor particuliere klanten een negatieve spaarrente te gaan hanteren. "Dit is een gevoelig onderwerp en ik kan er niets over zeggen. We rekenen al negatieve spaarrente in andere valuta en voor grote bedrijven. Als we hier iets gaan doen, dan zullen we dat aankondigen, maar mededingingstoezichthouders houden er niet van als we uitspraken doen die vooruitkijken", aldus Hamers.

De fee-inkomsten stegen afgelopen kwartaal met bijna 4 procent en de beleggingsinkomsten met krap 17 procent. De overige inkomsten waren echter ruim een kwart lager wat 91 miljoen euro aan inkomsten scheelde.

De toevoegingen aan de voorzieningen voor oninbare leningen liepen op naar 276 miljoen euro, waar analisten rekenden op 242 miljoen euro. In de voorgaande kwartalen was dit nog rond 210 miljoen euro. CEO Hamers sprak van een "tikje" hogere slechte leningen.

De onderliggende cost/income ratio was 52,7 procent, tegen 49,7 procent een jaar eerder. Dit was iets beter dan voorspeld.
 
De kernkapitaalratio verbeterde licht tot 14,6 procent. Hier was een stabiele buffer van 14,5 procent voorspeld. De bank verwacht wel een negatieve impact van aangepaste regelgeving in het vierde kwartaal. De bank heeft voldoende hoge buffers om hogere risicowegingen voor Nederlandse hypotheken op te vangen, zei Hamers. Toezichthouder DNB heeft een voorstel daartoe gedaan, vanwege de hogere risico's door de hoge huizenprijzen.

De Aandeelhouder TV

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100