Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 29 oktober 2019 17:52

VolkerWessels uitblinker op lichtrood Damrak

 De AEX is dinsdag licht lager gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,3 procent in het rood op 581,82 punten.

Het optimisme rond Brexit van maandag, toen de Europese Unie drie maanden uitstel verleende, maakte dinsdag plaats voor voorzichtigheid, nu het Verenigd Koninkrijk toch lijkt af te stevenen op parlementsverkiezingen. Oppositiepartij Labour lag eerder dwars, maar steunt nieuwe verkiezingen nu toch. Vermoedelijk vinden die nog voor de Kerst plaats.

"Met het verkiezingsstelsel van de Britten is het overigens nog niet zo eenvoudig een voorspelling te doen over de uitslag", aldus analist  Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Sowieso namen beleggers dinsdag een afwachtende houding aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

Bij de twee vorige rentebesluiten, in juli en september, ging de federal funds rate met 25 basispunten omlaag naar het huidige niveau van 1,75 tot 2,00 procent. Meer dan 90 procent van de markt voorspelt dat de rente woensdag wederom met 25 basispunten wordt verlaagd, naar 1,50 tot 1,75 procent.

En daarmee zal het beleidscomité van de Fed voor dit jaar klaar zijn met aanpassingen in rentestand, verwacht Mevissen.

"Toch denken we niet dat de Fed de deur voor verdere renteverlagingen volledig in het slot zal gooien. Ze zal de lat hoger, maar niet buiten bereik leggen. Het codewoord is en blijft 'data-afhankelijkheid'", aldus senior financial econoom Tom Simonts van KBC.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Het Franse consumentenvertrouwen bleef in oktober stabiel op 104. Verder stegen de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in september sterker dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen in oktober grofweg stabiliseerde, waar een stijging was voorzien.

Olie werd dinsdag licht goedkoper vanwege twijfels over de bereidheid van Rusland om samen met de OPEC verder te snijden in de olieproductie. Ook speculeert de markt over een stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

De euro/dollar verhandelde rond het slot 0,1 procent hoger op 1,1109.

Stijgers en dalers

Galapagos won 1,1 procent en voerde daarmee de AEX. Het biotechfonds besloot in samenspraak met partners Novartis en MorphoSys om de ontwikkeling van de mogelijke behandeling naar eczeem stop te zetten omdat de werkzaamheid niet voldoende kan worden aangetoond. KBC Securities verlaagde het koersdoel licht. Analist Lenny Van Steenhuyse meent dat slechts een klein deel van de volledige waardebepaling van het aandeel afhankelijk is van het betreffende antilichaam MOR106, aangezien de wereldwijde rechten al in licentie waren gegeven aan Novartis.

Unibail-Rodamco-Westfield leverde 1,2 procent in. Analisten van JPMorgan Cazenove spraken naar aanleiding van de cijferrapportage evenwel van een sterk kwartaal, dat gevolgd werd door een meer positieve kijk op de winstontwikkeling in dit jaar. Voor 2019 verwacht het vastgoedfonds een aangepaste terugkerende winst per aandeel die aan de bovenkant uitkomt van de eerder afgegeven bandbreedte van 12,10 tot 12,30 euro.

Aalberts zag de beurswaarde met 3,8 procent afnemen. ABN AMRO hervatte het volgen van het aandeel met een verkoopadvies en een koersdoel van 31,00 euro. Analist Martijn den Drijver wees onder meer op zwakkere eindmarkten in combinatie met een moeilijke vergelijkingsbasis, waardoor de resultaten zullen tegenvallen.

Takeaway.com leverde dinsdag 4,0 procent in en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Prosus heeft Delivery Hero niet op de hoogte gesteld van het bod op Just Eat, voordat het bod werd aangekondigd en verder ook geen invloed uitgeoefend op het Duitse concern om aandelen Takeaway.com te verkopen. Dit meldde het conglomeraat maandagavond. Lokaal steeg/daalde Prosus dinsdag x procent.

In de AMX was WDP koploper, met een stijging van 2,1 procent. Ook Air France-KLM deed het goed, met een winst van 1,7 procent. Later deze week volgen er kwartaalcijfers van de luchtvaartmaatschappij en Kepler Cheuvreux verhoogde in aanloop reeds het koersdoel.

ASMI steeg 1,3 procent. De Nederlandse toeleverancier aan de halfgeleidersector heeft een tweede schikking met Kokusai Electric bereikt. De schikking zal de omzet en orderportefeuille van ASMI met omgerekend 56 miljoen euro stuwen in het vierde kwartaal.

Wereldhave stond onder druk, met een verlies van 2,9 procent. TKH en Signify verloren 2,3 procent.

In de AScX ging VolkerWessels liefst 18,6 procent hoger. Het bouwbedrijf heeft een overnamebod ontvangen van 21,75 euro per aandeel voor alle uitstaande aandelen van zijn grootaandeelhouder Reggeborgh, het investeringsvehikel van de familie Wessels.

"Dit is de tweede keer. De vorige keer was in 2003. Dat heet anti-cyclisch beleggen. Jammer dat de gewone aandeelhouder iedere keer het haasje is", zei analist Corne van Zeijl van Actiam in een reactie op Twitter.

Onder de kleinere aandelen stond Alfen met een winst van 3,8 procent ook in de schijnwerpers. In de eerste negen maanden van 2019 kwam de omzet van de producent van laadpalen voor elektrische auto's, transformatoren en opslagsystemen voor energie, uit op 95,9 miljoen euro, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 42 procent. Ook de winstgevendheid trok aan met een brutomarge van 35,8 procent en een aangepaste EBITDA van 8,1 miljoen euro.

Neways was de gebeten hond met een verlies van 5,5 procent. De toeleverancier van elektronische componenten en besturingssystemen stelde de outlook voor dit jaar in lichte mate bij, maar zag over het derde kwartaal de omzet nog wel oplopen, terwijl de orderinstroom afnam. NIBC noemde de winstvooruitzichten een tegenvaller maar is op de langere termijn wel positief.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec steeg 5,4 procent. Het bedrijf doet mee aan een Europees project, waarvoor het in de komende drie jaar circa 750.000 euro aan financiering ontvangt.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerde Wall Street overwegend licht hoger. De S&P 500 bereikte maandag nog een nieuwe recordstand en steeg dinsdag 0,2 procent.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR