Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 29 oktober 2019 09:50

Valuta: euro heeft minste papieren in handen

 In het euro/dollar-paar heeft de euro de minste papieren in handen, terwijl een renteverlaging in de Verenigde Staten met 25 basispunten al in de koers lijkt te zijn verdisconteerd. Met een verlenging van de Brexit-termijn naar 31 januari 2020 lijkt de rust rondom het Britse pond te zijn teruggekeerd, ofschoon nieuwe verkiezing voor een nieuwe volatiliteit kunnen zorgen.

"De inkoopmanagersindices in de eurozone zien er minder goed uit dan die van de Verenigde Staten", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank dinsdag tegen ABM Financial News. "Daarbij is de verwachting van de Europese Centrale Bank niet positief en dat druk op de Europese munt. Wij houden het in elk geval voor mogelijk dat de euro aan het eind van het jaar rond de 1,07 dollar noteert", aldus de marktanalist.

Mevissen ziet voor het Britse pond voorlopig geen grote uitslagen. "Er zal in onze verwachting "ergens" deze week een verkiezingsdatum voor het Verenigd Koninkrijk bekend worden gemaakt. Met het verkiezingsstelsel van de Britten is overigens nog niet zo eenvoudig een voorspelling te doen over de uitslag", aldus Mevissen.

Maandagavond wist premier Boris Johnson geen tweederdemeerderheid veilig te stellen om op 12 december parlementsverkiezingen te houden. In samenwerking met oppositiepartijen Liberal Democrats en de SNP zal Johnson nu vermoedelijk een alternatieve motie indienen om op 9 december verkiezingen te houden. Een dergelijk voorstel heeft slechts een gewone meerderheid nodig.

"Wat we nu als koers voor het Britse pond op het bord hebben staan weerspiegelt in elk geval een Brexit met een overeenkomst. Mocht er onverhoeds toch een Brexit zonder deal tot stand komen dan zien wij de euro richting pariteit gaan", aldus de analist.

Mevissen verwacht voor dinsdag geen al te grote fluctualiteit in een valutamarkt die zich naar zijn oordeel momenteel in een consolidatiefase bevindt. "Woensdag wordt het een stuk spannender met economische groeidata over het derde kwartaal van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, de banengroei in de Amerikaanse private sector en het rentebesluit van de Federal Reserve, waarbij wij uitgaan van een verlaging met 25 basispunten, waarmee het beleidsorgaan naar ons idee voor dit jaar klaar is met aanpassingen in rentestand", aldus Mevissen.

Voor de macro-economische agenda geldt deze week dat alle Amerikaanse data uitgedrukt in Nederlandse tijd een uur eerder dan gebruikelijk worden gepubliceerd, daar Europa afgelopen weekend weer terugschakelde naar wintertijd, maar de Verenigde Staten dit pas een week later doet, waarmee het tijdsverschil tijdelijk is teruggebracht tot vijf uur.

Vanochtend kwam het Franse consumentenvertrouwen over oktober naar buiten en deze bleek ongewijzigd te zijn.

In de Verenigde Staten staan voor vandaag twee macro-economische data op de agenda. Allereerst komen de aanstaande woningverkopen naar buiten, gevolgd door het grote Amerikaanse consumentenvertrouwen over oktober zoals dat wordt gemeten door het onderzoeksbureau The Conference Board.

Voor de woningverkopen wordt op maandbasis een stijging voorzien van 0,7 procent tegen een stijging met 1,6 procent in augustus. Het consumentenvertrouwen stijgt in de prognoses van 125,1 naar 128,0.

De euro noteerde dinsdag 0,1 procent lager op 1,1084 dollar. Uitgedrukt in Britse valuta kostte de Europese munt 0,8628 Britse pond.

De Aandeelhouder TV

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

Jongens tegen de meisjes op de Erasmus Universiteit – #Beursspel2020

oktober 28, 2020

KPN en Heineken | 28 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 27, 2020

AEX 27 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

 • 08:14

  Zorgen om coronavirus nemen toe & beursweek met razend volle agenda

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger