fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 24 oktober 2019 22:17

Resultaten Galapagos flink aangetrokken

Galapagos heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de resultaten flink zien aantrekken als gevolg van de samenwerking met Gilead. Dit maakte het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf donderdagavond bekend. 

"Het derde kwartaal van 2019 werd zonder twijfel gekenmerkt door de unieke mijlpaal overeenkomst met onze jarenlange samenwerkingspartner Gilead, die midden juli werd aangekondigd", aldus CEO Onno van de Stolpe. "Dankzij een upfront-betaling van 3,95 miljard dollar en Gileads investering in aandelen van 1,1 miljard dollar, geeft de overeenkomst ons de financiële slagkracht – en de onafhankelijkheid – om onze onderzoeksmachine substantieel te versterken en een bredere pijplijn van medicijnen met nieuwe werkingsmechanismen te ontwikkelen."

"Dankzij de vooruitgang geboekt met filgotinib dit kwartaal, zitten we op schema voor mogelijke nieuwe geneesmiddelgoedkeuringen vanaf de tweede helft van 2020, en we zijn blij met het vooruitzicht om filgotinib als nieuwe behandelingsoptie te introduceren bij reumapatiënten."

In de afgelopen negen maanden kwam de omzet uit op 752,5 miljoen euro tegenover 205,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De impact op de opbrengsten van de overeenkomst met Gilead bedroeg 596,4 miljoen euro. De R&D-kosten namen licht toe van 231,8 miljoen tot 298,2 miljoen euro. 

Galapagos boekte ook weer winst. De operationele winst kwam uit op 393 miljoen euro tegen een verlies van 53,5 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep restte hierdoor een winst van 265,3 miljoen euro tegeno een verlies van 44,2 miljoen euro. 

De kaspositie op 30 september van dit jaar bedroeg 5,6 miljard euro. Galapagos sprak van een solide balans, die een verdere R&D-groei mogelijk zal maken. 

Outlook

Galapagos hield donderdag vast aan de eerder uitgesproken cashburn voor 2019 van 320 miljoen tot 340 miljoen dollar, met uitzondering van de impact van de samenwerkingsovereenkomst met Gilead.

Na de indiening van dossiers ter goedkeuring in Europa en Japan, ligt Gilead volgens Galapagos op schema om filgotinib voor de behandeling van reuma voor het einde van het jaar in de VS ter goedkeuring in te dienen.

Galapagos blijft patiënten werven voor eigen ISABELA-, NOVESA- en PINTA-studies, en wil dit jaar nog een update te geven over de tijdlijnen voor de rekrutering voor het ISABELA-programma. "Met onze samenwerkingspartner Servier zetten we de ROCCELLA-studie voor artrose verder en liggen we op schema om resultaten bekend te maken in de tweede jaarhelft van 2020. Voor MOR106 zijn we van plan om samen met onze samenwerkingspartners MorphoSys en Novartis de Fase 1- en 2-studies verder uit te voeren", aldus Galapagos. 

Het Toledo-programma levert volgens het bedrijf meerdere Fase 1-resultaten in 2020. "We zijn van plan om volgend jaar verscheidene Fase 2a-studies voor Toledo te starten."

De Aandeelhouder TV

februari 20, 2020

CEO Ralph Hamers vertrekt bij ING | 20 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt