fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 23 oktober 2019

Beursblik: ECB houdt kruit droog

 De Europese Centrale Bank zal donderdag naar verwachting het monetaire beleid handhaven in wat het laatste rentebesluit is onder voorzitter Mario Draghi.  Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

In september kondigde de ECB een pakket stimuleringsmaatregelen aan, in de vorm van een nieuw kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand vanaf november, de verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot 0,50 procent negatief en een tiered systeem waarbij banken slechts deels worden belast.

Ook de forward guidance voor het rentebeleid werd aangepast om te reflecteren dat de rente niet wordt verhoogd voor de inflatie weer duurzaam herstelt.

Na die aankondiging staat het monetaire beleid van de centrale bank nu even op de automatische piloot, denken economen van BNP Paribas. Volgens hen is de drempel voor verdere verruimingsmaatregelen hoog.

De laatste persconferentie van voorzitter Draghi wordt dan ook vooral een herhaling van zetten, denkt BNP Paribas, waarbij zal worden benadrukt dat de ECB indien nodig kan ingrijpen maar ook de noodzaak van fiscale stimulering opnieuw wordt onderstreept.

Morgan Stanley verwacht eveneens geen wijzigingen in het beleid, gezien de duidelijke verdeeldheid binnen het beleidscomité over het opkopen van obligaties. In september stemde meer dan een derde van de beleidsmakers tegen QE, "en op basis van onze economische verwachtingen verwachten wij geen verdere aanpassingen in het QE-programma", aldus de economen.

Wanneer volgende renteverlaging

Morgan Stanley voorspelt een volgende verlaging van de depositorente met 10 basispunten naar 0,60 procent negatief in maart 2020, net als economen van UBS. Volgens de Zwitserse bank weerspiegelt dit de voorzichtige outlook voor de economie in de eurozone.

ABN AMRO sluit niet uit dat de ECB de depositorente in december al opnieuw verlaagt met 10 basispunten en dat Draghi daar in zijn laatste toelichting donderdag al op hint.

"Het wordt interessant om te zien of de ECB expliciet ingaat op de recente zwakke macro-economische data, wat de opmaat kan zijn naar verdere beleidsaanpassingen in december", aldus de economen van ABN.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdag om 13:45 uur bekendgemaakt. Om 14:30 uur begint Draghi aan zijn persconferentie. 

De Aandeelhouder TV

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 19, 2019

Private video

november 19, 2019

Private video

november 19, 2019

ArcelorMittal stelt sluiten Ilva uit | 19 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM