Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 22 oktober 2019 17:51

Takeaway bezorgt AEX minieme winst

 De Amsterdamse beurs is dinsdag nipt in het groep gesloten. De AEX steeg 0,1 procent naar 576,41 punten.

Macro-economisch was het rustig, maar op het bedrijfsfront was het enorm druk, vooral in de VS.

Toch vallen de cijfers analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl tot op heden tegen.

"Je ziet duidelijk vertraging van de groei en de vraag is hoe dit gaat doorzetten. Maar daar staat aan de andere kant een negatieve rente tegenover. Dat werpt de vraag op: wat moet je?", aldus Jellema, die in de toekomst wel op groei blijft rekenen, maar vermoedelijk op een laag niveau. 

De Britse Premier Boris Johnson heeft het Lagerhuis met verkiezingen gedreigd als de parlementsleden zijn Brexit-deal verwerpen en de EU zijn verzoek om uitstel van de Brexit-deadline van 31 oktober goedkeurt.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1144. Olie werd bijna twee procent duurder.

Stijgers en dalers

Takeaway was koploper in de AEX met een koerswinst van 2,2 procent. Beursnieuweling Prosus deed een bod op Just Eat, dat 20 procent hoger lag dan dat van Takeaway. Just Eat liet al weten een overname niet te zien zitten en werd daarin bijgestaan door aandeelhouder Cat Rock.

Analist Jellema van Deaandeelhouder.nl denkt dat Takeaway in ieder geval mis gaat grijpen, nu er een hoger bod ligt. Dat is een mening die analist Corne van Zeijl van Actiam deelt. "Takeaway zat al aan zijn limiet", zei Van Zeijl over het eerdere bod van de Nederlandse maaltijdbezorger.

Prosus won 0,5 procent en Just Eat circa 25 procent.

Randstad werd 0,4 procent duurder na cijfers. De uitzender zag in het derde kwartaal van 2019 de omzet autonoom licht dalen en de resultaten kwamen onder de verwachtingen van analisten uit. Volgens Kepler Cheuveux was er weinig spektakel bij Randstad in het afgelopen kwartaal. Voor Jefferies viel vooral de autonome omzetontwikkeling tegen, maar was de winst per aandeel wel beter dan verwacht. 

Verder stegen de defensieve aandelen Wolters Kluwer en Royal Dutch Shell 1,9 en 1,6 procent.

Tegenover deze winsten stonden de aandelen van AkzoNobel, dat woensdag de boeken opent, en ArcelorMittal, die respectievelijk 1,3 en 1,1 procent verloren. ING verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 31,00 naar 18,00 euro, maar handhaafde wel het koopadvies.

Adyen was de grootste daler met een verlies van 2,4 procent.

Koploper in de AMX was TomTom met een koerswinst van 7,9 procent. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag geen reden voor deze koerswinst. 

Bodemonderzoeker Fugro steeg 2,6 procent en Besi werd 1,7 procent duurder.

ASMI en Air France-KLM verloren 1,6 en 2,0 procent.

In de AScX won Alfen 3,5 procent en Kiadis Pharma werd 3,3 procent duurder. Kiadis leverde de afgelopen handelsdagen tientallen procenten in. Kiadis meldde dinsdsag een wetenschappelijke adviesraad in het leven te roepen

NIBC en ICT Group daalden 1,6 en 1,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak noteerden de Amerikaanse beurzen rond de slotkoersen van maandag.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX