Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 22 oktober 2019 19:16

Europese beurzen blijven dicht bij huis

 De Europese beurzen bleven dinsdag dichtbij huis, met het cijferseizoen in volle gang.    

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent hoger op 394,59 punten. De Duitse DAX steeg ook 0,1 procent, terwijl de CAC40 in Parijs 0,2 procent kon bijschrijven. De Britse FTSE won 0,7 procent en steeg naar 7.212 punten.

Beleggers waren in afwachting van verdere ontwikkelingen op Brexit-gebied, en richtten de aandacht op de bedrijfsresultaten.

Marktcommentaren verwezen naar relatief optimisme over een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten. De Chinese beurs steeg dinsdagochtend 0,5 procent nadat de Amerikaanse president Donald Trump maandagavond zei dat een handelsdeal tussen de VS en China "heel goed vordert".

Er waren weinig macro-economische cijfers. In de tweede helft van de middag kwamen in de Verenigde Staten de verkopen van bestaande huizen in september naar buiten. Het cijfer viel wat tegen:  een daling ten opzichte van augustus met 2,2 procent tot 5,38 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf op 5,45 miljoen woningen.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt dinsdag verantwoording af voor zijn financiële plannen voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 54,27 dollar, terwijl voor een december-future Brent 59,54 dollar werd betaald, een stijging van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1141. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1155 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1149 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Prosus biedt 7,10 pond per aandeel in contanten op de Britse maaltijdbezorger Just Eat, of bijna 5 miljard pond. Dat is zo'n 20 procent meer dan het bod van Takeaway.com en de slotkoers van 21 oktober. JustEat heeft het bod meteen afgewezen, maar sloot in Londen 25 procent hoger. Takeaway werd 2 procent meer waard in  Amsterdam.

UBS heeft in het derde kwartaal van dit jaar de winst zien dalen door tegenvallende prestaties bij de zakenbank, maar deed het wel beter dan analisten hadden verwacht. In een vooruitblik wees de bank op de rol van de centrale banken en het handelsconflict. Een oplossing voor dit laatste zal volgens UBS vermoedelijk het vertrouwen doen verbeteren, evenals de economische vooruitzichten. Het aandeel van de Zwitserse bank won 1,2 procent.

ING heeft dinsdag het koersdoel voor ArcelorMittal verlaagd van 31,00 naar 18,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De Italiaanse regering heeft besloten een garantie in te trekken die het heeft afgegeven toen ArcelorMittal de Italiaanse staalfabriek Ilva overnam. Dit schreef persbureau Reuters op basis van uitspraken van een politicus. De koers van de staalreus zakte 0,4 procent.

Novartis heeft in het derde kwartaal een dubbelcijferige omzetgroei gerealiseerd en verhoogde daarom de outlook voor heel 2019. Waar de farmaceut eerder nog mikte op 5 tot 10 procent groei, spreekt het bedrijf nu van hoge enkele cijfers. Het operationeel resultaat van de kernactiviteiten zal 15 tot 20 procent groeien, in plaats van de eerdere verwachting van 10 tot 15 procent. Novartis leverde 0,9 procent in.

Reckitt Benckiser Group heeft voor de tweede keer dit jaar de outlook verlaagd, na zwakke prestaties van de gezondheidsdivisie, die werd geraakt door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Reckitt verwacht een omzetgroei van nul tot 2 procent, nadat het bedrijf in juli nog uitging van 2 tot 3 procent groei. Het aandeel van het Britse bedrijf stond dinsdag fors lager maar beperkte de verliezen en eindigde slechts 0,6 procent lager.

Randstad heeft in het derde kwartaal van 2019 de omzet autonoom licht zien dalen en de resultaten onder de verwachtingen van analisten zien uitkomen. Randstad verwacht voor het vierde kwartaal een lichte daling van de brutomarge op kwartaalbasis en stabiele operationele kosten. Het aandeel steeg 0,4 procent.

AMS heeft in het derde kwartaal de resultaten flink zien oplopen en rekent op verdere groei voor het vierde kwartaal. AMS sprak vertrouwen uit in het met succes afronden van de overname van Osram. Het aandeel daalde 3,7 procent in Zürich. 

Continental heeft een voorziening genomen ter waarde van 2,5 miljard euro om zich in te dekken tegen uitblijvend herstel in de productie van auto's.  Het aandeel steeg 4,1 procent. 

De Duitse gereedschappenfabrikant Bosch wil zo'n 1.600 banen schrappen om kosten te besparen, onder andere bij de afdelingen administratie, verkoop en onderzoek en ontwikkeling in Feuerbach en Schwieberdingen. 
 
Tussenstanden Wall Street
 
De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag verdeeld. De S&P 500 index steeg 0,1 procent en de Nasdaq daalde 0,3 procent. 

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken