Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 21 oktober 2019 07:11

Europese beurzen openen in het groen

 De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 25 punten voor de Duitse DAX, een plus van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers namen geen grote posities in, zag marktanalist David Madden van CMC Markets, in afwachting van de allesbepalende Brexit-stemming zaterdag in het Britse parlement.

Uiteindelijk stemde het Lagerhuis niet over de Brexit-deal van premier Boris Johnson, maar werd hij na goedkeuring van een amendement gedwongen 3 maanden uitstel te vragen aan Brussel, hetgeen hij zonder veel enthousiasme deed.

Mogelijk brengt Johnson zijn Brexit-deal maandag alsnog in stemming.

Marktanalist Madden wees verder op uitspraken van uittredend voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, die vrijdag waarschuwde voor het risico op aandelen- en vastgoedbubbels.

Vrijdag traden ook hogere Amerikaanse importtarieven op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen in. Europese vliegtuigen worden belast met een tarief van 10 procent en andere producten krijgen een heffing van 25 procent.

Op macro-economisch vlak was het redelijk rustig in Europa. Chinese groeicijfers konden wel op aandacht rekenen. In het derde kwartaal groeide de tweede economie van de wereld met 6,0 procent, wat onder de verwachting was. Cijfers over de Chinese industrie en detailhandel waren wel sterk.

Bedrijfsnieuws

Winst- en omzetwaarschuwingen als ook zwakke vooruitzichten domineerden het bedrijfsnieuws.

Renault stelde donderdag nabeurs de verwachtingen voor de omzet en operationele marge in 2019 neerwaarts bij, vanwege een ongunstig economisch klimaat. De Franse autoproducent verwacht dat de omzet dit jaar zal dalen met 3 tot 4 procent, terwijl het eerder nog rekening hield met een vlakke omzet.

Renault was vrijdag van alle autobouwers verreweg de sterkste daler met een verlies van 11,5 procent. Sectorgenoten stonden licht onder druk. Volkswagen daalde 1,0 procent, Peugeot leverde 1,7 procent in en het aandeel van Daimler sloot 1,4 procent lager.

Danone heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet verder zien toenemen, maar stelde wel de verwachtingen voor de vergelijkbare omzetgroei dit jaar neerwaarts bij. De Franse zuivelproducent mikt nu op een groei van 2,5 tot 3 procent tegenover ongeveer 3 procent eerder. Het aandeel werd 8,4 procent minder waard.

Rémy Cointreau heeft de resultaten in de eerste jaarhelft onder druk zien staan, vooral door een flinke afname van de omzet uit partnermerken. Het bedrijf verwacht dat het huidige boekjaar binnen de doelstellingen voor de middellange termijn blijft. Daarbij worden distributiecontracten met partnermerken beëindigd in Verenigde Staten. Dit zal 56 miljoen euro aan omzet kosten en 5 miljoen aan operationele winst. Het aandeel eindigde 1,5 procent in de min.

Thales Group heeft de verwachtingen voor de autonome omzetgroei voor dit jaar neerwaarts bijgesteld vanwege zwakte in de segmenten lucht- en ruimtevaart, defensie en beveiliging. Het aandeel daalde 5,4 procent.

AMS gaat opnieuw een overnamebod uitbrengen op het Duitse lichtbedrijf Osram. Dit meldde het Oostenrijkse concern vrijdag. Eerder deze maand zag AMS een overnamepoging nog stranden omdat de acceptatiegrens niet werd gehaald. Die grens wil AMS nu verlagen van 62,5 procent tot 55 procent. Het bod van 41,00 euro per aandeel blijft ongewijzigd. Het aandeel Osram steeg vrijdag 3 procent.

Euro STOXX 50          3.579,41 (-0,3%)
STOXX Europe 600         391,84 (-0,3%)
DAX                   12.633,60 (-0,2%)
CAC 40                 5.636,25 (-0,7%)
FTSE 100               7.150,57 (-0,4%)
SMI                    9.965,49 (-0,4%)
AEX                      572,72 (-0,6%)
BEL 20                 3.757,78 (-0,5%)
FTSE MIB              22.321,77 (-0,2%)
IBEX 35                9.329,80 (-0,1%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag in de plus.

Wall Street is vrijdag in het rood geëindigd. Marktanalist David Madden van CMC Markets verklaarde de negatieve stemming vrijdag vooral door een gebrek aan Amerikaans macro-economisch nieuws en het feit dat het rond het handelsconflict ook even stil is. De matige stemming in Europa hielp ook niet mee.

Chinese groeicijfers konden ook op aandacht rekenen vanwege het handelsconflict. "De cijfers zorgden voor rode koersenborden. Als de groei onder de 6 procent zakt, dan is dit slecht voor het beleggerssentiment in China en daarbuiten", volgens analist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. 

De olieprijs is vrijdag gedaald. Op een settlement van 53,78 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,15 dollar of 0,3 procent minder waard. Op weekbasis verloor de olieprijs bijna twee procent.

Bedrijfsnieuws

Johnson & Johnson daalde 6,2 procent en drukt daarmee op de Dow. Het levensmiddelenbedrijf haalt babypoeder terug vanwege asbestdeeltjes in het poeder. De kwestie speelt al langer en er lopen inmiddels duizenden rechtszaken over de veiligheid van het product.

Aandelen Boeing stonden vrijdag onder druk door een bericht van persbureau Reuters dat de vliegtuigbouwer toezichthouder FAA heeft misleid wat betreft de veiligheid van de 737 MAX. Het aandeel verloor 6,7 procent aan waarde.

Schlumberger heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet op jaarbasis zien stabiliseren, maar de aangepaste winst per aandeel, ondanks een daling, wel iets hoger zien uitkomen dan verwacht. In het kwartaal werd bijna 13 miljard dollar afgeschreven op activa. Het aandeel steeg 1,4 procent.

ManpowerGroup heeft in het derde kwartaal van 2019 iets minder omzet gedraaid, maar heeft met de aangepaste winst per aandeel wel de prognose van analisten overtroffen. De outlook stelde echter teleur maar het aandeel won toch 1,0 procent.

Coca-Cola zag de omzet afgelopen kwartaal hoger uitkomen dan verwacht, terwijl de winst conform de verwachtingen uitkwam. De outlook voor 2019 werd licht verhoogd. Het aandeel werd vrijdag 1,8 procent meer waard.

American Express heeft in het derde kwartaal hogere resultaten dan een jaar eerder geboekt. De omzet en winst kwamen ook boven verwachting uit. Het aandeel daalde 2,0 procent.

Aandelen Oracle daalden 0,9 procent. Voormalig co-CEO Mark Hurd overleed vrijdag nadat hij in september zijn taken neerlegde vanwege gezondheidsredenen.

S&P 500 index             2.986,20 (-0,4%)
Dow Jones index          26.770,20 (-1,0%)
Nasdaq Composite          8.089,54 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het groen.

Uit Japan kwam het nieuws dat de export voor de tiende maand is gedaald, vooral door een tegenvallende vraag naar halfgeleiders.

Nikkei 225               22.562,44(+0,3%)
Shanghai Composite      2.937,88 (0,0%)
Hang Seng                26.806,18 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1157. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1162.

USD/JPY Yen   108,51
EUR/USD Euro  1,1157
EUR/JPY Yen   121,06

MACRO-AGENDA:
01:50 Handelsbalans - September (Jap)
08:00 Producentenprijzen - September (Dld)
08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - September (NL)
16:00 Consumentenvertrouwen - Oktober (Bel)

BEDRIJFSNIEUWS
07:00 SAP - Cijfers derde kwartaal (Dld)
08:00 Royal Mail - Trading statement (VK)
13:00 Halliburton - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten