Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 21 oktober 2019 13:31

Cyberonderzoek door Pharming afgerond

Vorige week sloeg de schrik om het hart bij aandeelhouders van biotech-bedrijf Pharming. Het aandeel ging fors onderuit, nadat in Australische media het nieuws naar buiten kwam dat bij farmaceut CSL tienduizenden documenten met gevoelige informatie zijn gestolen door ene Dr Joe Chiao. Deze Joe Chiao trad recent in dienst getreden bij Pharming in de Verenigde Staten en zou gevoelige documentatie bij zijn nieuwe werkgever hebben overlegd. Australische media meldden dat er een gerechtelijke actie is gestart door CSL Behring tegen zowel Joe Chiao als Pharming. Dit lijkt nu niet correct.

Uit het persbericht van afgelopen vrijdag dat CSL publiceerde, blijkt dat er enkel een rechtszaak is aangespannen tegen Chiao en niet tegen Pharming. Zie hieronder de quote uit het persbericht.

The company filed a lawsuit against Chiao on 1 October after learning that he deliberately downloaded highly sensitive, proprietary commercial information and trade secrets that we believe he intended to provide to Pharming Healthcare Inc., and where Chiao recently began working.

Pharming lijkt te begrijpen dat het de schijn tegen heeft. Een voormalig medewerker van een concurrent wordt beschuldigd van het stelen van data en gaat kort na zijn vertrek aan de slag bij Pharming. CSL heeft schijnbaar geen bewijzen voor een rol van Pharming in deze. Ze klagen Pharming namelijk niet aan. Pharming zelf geeft in haar persbericht van 16 oktober ook aan dat ze Chiao niet gemotiveerd hebben data te stelen. Daarbij geeft Pharming bovendien aan geen (unieke) data van Chiao te hebben ontvangen. Lees hieronder de quotes uit het persbericht.

Pharming is issuing this release to state for the record that Pharming did not induce or encourage Dr Chiao to breach any rules or contract terms or in any way to remove any data from his former employer. Furthermore, Pharming has not received or seen any proprietary CSL information from Dr Chiao or any other source.

Pharming is cooperating with CSL in the cyber-interrogation of all of Pharming’s systems and with US judiciary authorities to demonstrate its innocence of any wrongdoing. In accordance with the injunction, Dr Chiao has been suspended pending the outcome of the court hearing.

Pharming is enkel gesommeerd mee te werken aan een cyberonderzoek om aan te tonen dat ze niets fout hebben gedaan. Woordvoerder Leon Melens bevestigde deze ochtend ook tegenover DeAandeelhouder dat het interne cyberonderzoek door Pharming zelf is afgerond. Hij refereerde ook aan het persbericht van CSL afgelopen vrijdag waarin staat dat er ‘no identifiable patient data was obtained bij Chiao’.

CSL confirms that, based on our investigation to date, no identifiable patient data was obtained by Chiao. Any data involved was de-identified, aggregated information regarding the way that patients use CSL Behring’s and other products. We have no reason to believe these files contain any patient-specific or identifiable information.

Voorts stelt CSL in haar bericht dat de bevindingen van de ingestelde acties (waaronder dus het cyberonderzoek door Pharming zelf met door de rechtbank aangegeven zoektermen), tot een gunstig resultaat hebben geleid. Hieronder een gedeelte uit het persbericht.

We are confident that our swift actions, including retrieval of the data and the initiation of court proceedings, has protected our data and intellectual property from use or disclosure by Chiao or Pharming.

Nu het cyberonderzoek is afgerond kan Pharming niets anders dan afwachten wat de rechtbank nu gaat doen. Ze verwachten wel binnen enkele weken actie van de rechtbank aangezien ze dit graag snel achter zich willen laten. In de tussentijd staat Chiao op non-actief.

To be continued.

Klik hier voor de koers van Pharming.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?