Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 21 oktober 2019 10:44

Beursupdate: financials in trek op vlak Damrak

 De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend fractioneel hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 572,99 punten.

"De beurzen zijn voorzichtig positief aan de nieuwe week begonnen", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. "De ogen zijn gericht op Londen, waar na de mislukte stemming van zaterdag het Lagerhuis zich vandaag en morgen opnieuw buigt over het vertrekakkoord van premier Boris Johnson."

Afgelopen weekend lukte het Johnson niet om zijn Brexit-deal ter stemming te brengen in het Lagerhuis. De premier werd na een stemronde eerst opgedragen om uitstel aan Brussel te vragen. "Pas vandaag of morgen wordt er inhoudelijk over de vorige week gemaakte deal met de Europese Unie gestemd", zo merkte Wiersma op. "Volgens Britse media zouden er nu voldoende parlementsleden voor de Brexit-deal gaan stemmen, al is met de Brexit natuurlijk niets zeker."

Beleggers zijn volgens ING, naast de kwartaalcijfers van bedrijven, in afwachting van de verdere ontwikkelingen in de handelsoorlog en het rentebesluit van de Fed van volgende week. "De laatste berichten over de handelsgesprekken tussen de VS en China zijn redelijk positief en de Fed verlaagt volgende week woensdag naar verwachting de beleidsrente met nog eens 0,25 procent", aldus Wiersma. "Dat zou de wereldwijde beurzen verder omhoog kunnen stuwen. Ook een Brexit-deal zal positief worden ontvangen."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland in september met 6,1 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Verder trokken de Duitse producentenprijzen in september fractioneel aan op maandbasis.  

De euro/dollar noteerde maandagochtend op 1,1176. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1162. De olieprijzen stegen tot 0,8 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gingen ArcelorMittal en ING Groep aan kop met winsten van 2,7 tot 3,2 procent. Ook andere financials lagen er goed bij, met winsten tot 2,0 procent voor onder meer Aegon, ASR Nederland en ABN AMRO. Takeaway.com noteerde onderaan met een verlies van 4,4 procent. Fusiepartner Just Eat kwam vanmorgen met omzetcijfers, waaruit bleek dat de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met 25 procent steeg. Het aantal bestellingen steeg met 16 procent tot 62 miljoen.  

In de AMX steeg Fugro 3,3 procent. WDP en Intertrust sloten de rij met een verlies van 0,3 tot 1,1 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Kiadis Pharma nog eens 7,2 procent op 2,32 euro. Jefferies verlaagde het advies voor Kiadis Pharma Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel werd verlaagd van 14,00 naar 2,50 euro. De afwaardering volgde nadat Kiadis vorige week meldde in 2020 geen voorlopige goedkeuring te verwachten van de Europese toezichthouder voor zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101. Op vrijdag verloor Kiadis hierdoor al meer dan vijftig procent van zijn beurswaarde.

Het lokaal genoteerde Ctac maakte aanvankelijk een koersval van ruim acht procent, maar wist het verlies gedurende de ochtend te beperkten tot 1,1 procent. Ctac is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld om een totaalbedrag van bijna 2,4 miljoen euro te voldoen in het kader van een juridisch geschil tussen het bedrijf en een klant over de afwikkeling van de uitvoering van een in juli 2016 gesloten contract. NIBC sprak van een nieuwe tegenslag, nadat Ctac in juli van dit jaar nog met een winstwaarschuwing kwam.

De Aandeelhouder TV

april 13, 2021

AEX 13apr21 – Correctie houdt aan…

april 13, 2021

Delivery orders stijgen bijna 700% 💥 | Matthijs Kok over Just Eat Takeaway Q1 Trading Update

april 13, 2021

Just Eat groeit door | 13 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

 • 08:50

  Wall Street in afwachting inflatiecijfers & Chinese export blijft achter bij verwachtingen

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
13 apr 13:37 Nico Inberg

Coinbase: Bitcoinbeurs naar Wall Street

13 apr 11:35 Nico Inberg

CEO Wereldhave: ‘Horeca komt keihard terug’

12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium (update)