Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 21 oktober 2019 17:53

AEX start nieuwe week positief

 De Amsterdamse beurs is de nieuwe week positief begonnen. Op een slot van 575,92 punten, steeg de AEX maandag 0,6 procent.

Beleggers kregen de kans om te reageren op de laatste ontwikkelingen in het Brexit verhaal.

Zaterdag ging een stemming over de deal die premier Boris Johnson vorige week sloot met de Europese Unie niet door  nadat het zogeheten Letwin amendement in meerderheid werd aangenomen. Dit amendement eist dat alle Brexit-wetgeving eerst wordt goedgekeurd voor de deal ook groen licht krijgt. Dit dwong Johnson ook om formeel uitstel te vragen in Brussel.

"Al met al maakt de aangenomen motie een no deal vertrek op 31 oktober minder waarschijnlijk", volgens beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx. "Mocht de deadline uitgesteld worden tot 31 januari, dan loopt dit mogelijk uit op nieuwe verkiezingen."

Johnson hoopte maandag alsnog een meaningful vote te houden over zijn deal, maar daar stak de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow een stokje voor. Omdat de omstandigheden rond Brexit sinds het debat van zaterdag niet wezenlijk zijn veranderd, zag Bercow geen reden om de stemming maandag wel te houden.

Het Britse pond noteerde direct na het oordeel van Bercow licht lager ten opzichte van de euro en dollar.

"Er is geen paniek in de markt omdat uitstel [van Brexit] wordt verwacht", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1144. Een vat West Texas Intermediate olie daalde 0,8 procent in waarde tot 53,44 dollar.

Het was verder een relatief rustige dag met een weinig gevulde macro-economische agenda in Europa en de VS. De Japanse export daalde in september alweer voor de tiende maand op rij. In dezelfde maand daalden de Duitse producentenprijzen licht ten opzichte van september 2018.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop, met een winst van 2,6 procent. Ook zwaargewichten als ING en ASML deden het goed, met stijgingen van respectievelijk 2,0 en 2,2 procent. Unilever daalde juist 1,0 procent. 

Verder was Takeaway.com de sterkste daler in de hoofdindex, met een verlies van 3,3 procent. Beoogd fusiepartner Just Eat kwam vanmorgen met omzetcijfers, waaruit bleek dat de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met 25 procent steeg, wat een minder sterke groei bleek dan een jaar eerder. 

In de AMX steeg Fugro 4,3 procent en eindigde Air France-KLM 3,3 procent in het groen. Altice Europe verloor 1,3 procent.

Onder de kleinere aandelen stond Kiadis Pharma opnieuw onder druk. Op een slot van 2,31 euro, verloor het farmabedrijf maandag 7,7 procent, na een koersval van ruim 50 procent vrijdag. Jefferies verlaagde het advies voor Kiadis Pharma Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel flink neerwaarts werd bijgsteld van 14,00 naar 2,50 euro. De afwaardering volgde nadat Kiadis vorige week meldde in 2020 geen voorlopige goedkeuring te verwachten van de Europese toezichthouder voor zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101. 

Het lokaal genoteerde Ctac daalde 0,5 procent. Het bedrijf is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld om een totaalbedrag van bijna 2,4 miljoen euro te voldoen in het kader van een juridisch geschil tussen het bedrijf en een klant over de afwikkeling van de uitvoering van een in juli 2016 gesloten contract. NIBC sprak van een nieuwe tegenslag, nadat Ctac in juli van dit jaar met een winstwaarschuwing kwam.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Amsterdam, noteerden de Amerikaanse beurzen hoger, met winsten van 0,6 en 0,8 procent voor de S&P 500 en Nasdaq. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en werd in bedwang gehouden door zwaargewicht Boeing, dat bijna 4 procent verloor.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX