fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 18 oktober 2019 20:00

Uitgelicht: nieuwe tegenslag Kiadis

 Het geduld van beleggers in aandelen Kiadis Pharma werd met name vrijdag flink op de proef gesteld na het bericht dat het biofarmaceutische bedrijf in 2020 geen voorlopige goedkeuring verwacht van de Europese toezichthouder voor zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101.

Dat betekent opnieuw uitstel voor het eventuele vermakten van het medicijn, dat Kiadis eigenlijk dit jaar op de markt had willen brengen.

In 2017 diende het farmabedrijf een marktaanvraag in voor ATIR101, op basis van Fase 2-onderzoeksresultaten, in de hoop dat er in 2018 goedkeuring zou volgen en de behandeling vervolgens in 2019 zou worden gelanceerd in Europa.

Het liep anders. De Europese medicijnwaakhond EMA had aanvullende vragen en dus liep de goedkeuring vertraging op. Wel rekende Kiadis er aanvankelijk nog op dat de vermarkting toch in 2019 zou plaatsvinden.

Die aanvullende vragen van het Europees Geneesmiddelenbureau wist Kiadis in mei echter niet naar tevredenheid te beantwoorden en dus riep het EMA de hulp in van een adviesgeroep met medische experts om tot een besluit te komen. Hiermee werd de verwachte goedkeuring uitgesteld tot 2020.

Maar dat tijdspad is nu van de baan, maakte Kiadis deze week bekend, omdat men verwacht dat het zogeheten Committee for Medicinal Products for Human Use een negatief advies zal geven over ATIR101. De Fase 2 data en historische T-cel data zouden niet voldoende zijn om nu een goedkeuring te verlenen.  

CEO Arthur Lahr sprak van een "grote tegenvaller", vooral voor patiënten die volgens hem zouden kunnen profiteren van de behandeling met ATIR101.
 
Kiadis rolt momenteel een Fase 3 onderzoek uit onder 250 patiënten. In 2021 hoopt het bedrijf de inschrijving hiervoor af te ronden en tegen die tijd moeten er ook eerste onderzoeksdata beschikbaar zijn uit dit onderzoek.

"Mocht die test positief uitpakken, dan zal er een nieuwe aanvraag worden ingediend", verwacht analist Nico Inberg van IEX. Volgens hem zal Kiadis "zijn huiswerk over moeten doen, of beter: grondiger moeten doen om ATIR101 goedgekeurd te krijgen."

Financiële impact groot

Hoewel CFO Scott Holmes de tegenslag deze week nuanceerde door aan te geven dat de omzet in de eerste jaren na de Europese goedkeuring “minimaal” zou zijn, verwacht Inberg wel degelijk een forse financiële impact.

"Er zal vers geld nodig zijn om die periode te overbruggen", meent de analist. Het beeld is daarmee overigens niet veel anders dan bij andere kleine biotechbedrijfjes, aldus Inberg.

"Bij Pharming heeft het ook jaren geduurd voordat er eindelijk toestemming kwam. Tot die tijd moet er voldoende geld zijn om die tijd door te komen."

Bij de halfjaarcijfers rapporteerde Kiadis een kaspositie van 62,7 miljoen euro ultimo juni. Volgens KBC Securities gaat het echter hard met de cashburn. De liquide middelen zijn medio 2020 op.

En dat betekent dat Kiadis, dat eerder dit jaar al 28 miljoen euro ophaalde met een aandelenemissie, opnieuw op zoek moet naar geld, mogelijk door weer aandelen uit te geven.

Analisten van NIBC rekenden uit dat het bedrijf nog eens zo'n 60 miljoen euro nodig zal hebben om het Fase 3 onderzoek uit te rollen. Eventuele goedkeuring in Europa en de Verenigde Staten wordt door NIBC nu pas in 2023 verwacht.

Voorlopig geen aanjagers

De verschoven tijdlijn voor ATIR101 en een gewijzigd risicoprofiel voor Kiadis maakten dat KBC Securities het aandeel op de verkooplijst zette en het koersdoel bijna halveerde tot 3,50 euro.

Analist Lenny van Steenhuyse ziet nog wel een lichtpuntje in de vorm van de partnerships rond het NK-celactief van Kiadis.

Maar aanjagers zijn er voorlopig niet, volgens analist Philippa Gardner van Jefferies. Pas in 2021 wordt duidelijk hoe de Europese en Amerikaanse toezichthouder tegenover een eventuele goedkeuring staan, op basis van de eerste Fase 3 data.

Tot die tijd zal Kiadis dus vers kapitaal moeten blijven tanken, iets dat vanwege het risico op verwatering altijd gevoelig ligt bij beleggers.

Die lijken het vertrouwen momenteel in elk geval verloren te hebben. Op een slotkoers van 2,50 euro op vrijdag, verloor Kiadis op weekbasis 51,6 procent aan waarde en sinds begin 2019 ruim 67 procent.

De Aandeelhouder TV

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

Outlooks 2020 sneuvelen bij bosjes | 31 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound