Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 18 oktober 2019 11:54

Europese beurzen overwegend lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden vrijdag lager nu de bezorgdheid over de kwartaalresultaten van Europese bedrijven een beetje een grauwsluier over de markt werpt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 0,4 procent op 391,00 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,2 procent op 12.687,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,3 procent met een stand van 5.657,18 punten. De Britse FTSE leverde vrijdag 0,2 procent in op 7.167,84 punten.

Europese bedrijven als Renault waren aan het eind van de handelsweek niet gunstig gestemd over de komende maanden en verlaagden de verwachtingen. Daar kwam nog bij dat de Verenigde Staten per vandaag 7,5 miljard dollar aan Europese goederen met importheffingen belasten. En dan is er nog de Brexit-deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, waarvoor de Britse premier Boris Johnson zaterdag in het Britse parlement de handen voor op elkaar moet zien te krijgen en waarvan kenners van de parlementaire verhoudingen in het land niet zeker zijn dat dit ook lukt.

Vanochtend vroeg werden er in Azië al de nodige macrodata naar buiten gebracht. Zo kwam de inflatie van Japan kwam over september op maandbasis vlak uit. Op jaarbasis tekende zich een stijging van de consumentenprijzen van 0,2 procent af.

Verder werden in China drie data gepubliceerd, te weten de detailhandelsverkopen en de industriële productie over september en de economische groei over het derde kwartaal. De detailhandelsverkopen kwamen met een groei van 7,8 procent licht hoger uit dan de 7,5 procent in augustus. De industriële productie liet weer een groeiversnelling zien na twee maanden van groeivertraging. De economie van het land groeide in het derde kwartaal met 6,0 procent, minder dan waarop was gerekend en minder dan de groei in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Beijing heeft zijn beleid afgestemd op een groei van 6,0 tot 6,5 procent voor 2019.

Voor het overige oogt de macro-economische agenda van vrijdag zeer rustig. In de tweede helft van de middag volgen in de Verenigde Staten de leidende indicatoren over september. In augustus maakten deze indicatoren ook al een pas op de plaats.

Sprekers zijn er ook vrijdag volop. De voorzitter van de Federal Reserve van Minneapolis Neel Kashkari is voor een spreekbeurt aanwezig op een top van de Home Loan Bank van Des Moins.

De vice-voorzitter van de Fed Richard Clarida houdt een speech op de CFA Institute Fixed-Income Management Conference.

Mark Carney, voorzitter van de Bank of England, houdt vrijdag een toespraak bij de top van het Internationaal Monetair Fonds.

Robert Kaplan, voorzitter van de Federal Reserve van Dallas krijgt vandaag het woord op een conferentie over de wereldeconomie.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 54,20 dollar, terwijl voor een december-future Brent 60,05 dollar werd betaald, een stijging van 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1129. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1113 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1125 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Renault stelde donderdag nabeurs de verwachtingen voor de omzet en operationele marge in 2019 neerwaarts bij, vanwege een ongunstig economisch klimaat. Renault verwacht dat de omzet dit jaar zal dalen met 3 tot 4 procent, terwijl het eerder nog rekening hield met een vlakke omzet. De koers van het aandeel Renault was vrijdag van alle autobouwers verreweg de sterkste daler met een verlies van 12,5 procent. In zijn kielzog volgden Daimler met een koersverlies van 0,7 procent, Volkswagen dat 0,9 procent inleverde, Peugeot waar 1,2 procent van de koers afging en Michelin dat 1,6 procent verloor.

Danone heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet verder zien groeien, maar stelde wel de verwachtingen voor de vergelijkbare omzetgroei dit jaar neerwaarts bij. Danone sluit niet uit dat de vergelijkbare omzetgroei dit jaar mogelijk lager zal uitvallen dan voorzien. Het Franse voedingsmiddelenconcern mikt nu op een groei van 2,5 tot 3 procent tegenover ongeveer 3 procent eerder. Danone verwacht voor dit jaar nog wel steeds een recurrente operationele marge te realiseren van meer dan 15 procent. De koers van het aandeel Danone zakte vrijdag 6,8 procent.

Rémy Cointreau heeft in de eerste helft van dit jaar de resultaten onder druk zien staan, vooral door een flinke afname van de omzet uit partnermerken. Het bedrijf verwacht dat het huidige boekjaar binnen de doelstellingen voor de middellange termijn blijft. Daarbij worden distributiecontracten met partnermerken beëindigd in Verenigde Staten. Dit zal 56 miljoen euro aan omzet kosten en 5 miljoen aan operationele winst. De koers van het aandeel moest 1,8 procent prijsgeven.

Thales Group heeft de verwachtingen voor de autonome omzetgroei voor dit jaar neerwaarts bijgesteld vanwege zwakte in de segmenten lucht- en ruimtevaart, defensie en beveiliging. Thales daalde 5,8 procent. 

In Londen noteerde circa 70 procent in het rood onder aanvoering van Evraz dat 3 procent inleverde. De Russische staalproducent gaat in de periode 2020 tot 2023 1 miljard dollar investeren in drie grote projecten die de omzet van staal naar een hoger niveau moet tillen. Tot en met 2024 verwacht het concern voor 260 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen. Taylor Wimpey dikte bij de plussen in Londen het meest aan met een koerswinst van 2,2 procent.

In Frankfurt is hetzelfde met een dikke 70 procent van de hoofdfondsen op verlies, maar daarvan noteert een vijftal een verlies van meer dan een procent, het overige pak zit er onder. Fondsen in het groen kenden in Frankfurt geen uitschieters.

In Parijs noteerde ongeveer de helft in het groen zonder opmerkelijke koersverschillen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 won donderdag op het slot 0,3 procent op 2.997,95 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,1 procent steeg tot 27.025,88 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,2 procent bij op 7.182,32 punten.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten