fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 18 oktober 2019 06:57

Vrijdag Voorbeurs: Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 51 punten voor de Duitse DAX, een min van 19 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 24 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag vlak tot licht lager gesloten nadat aan het eind van de ochtend een Brexit-akkoord op tafel kwam die nog door het Britse parlement moet worden goedgekeurd.

"De Europese beurzen zijn vlak tot licht lager afgesloten, na het nieuws dat een Brexit-deal is bereikt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het nieuws deed het sentiment in Europa goed, omdat het erop lijkt dat het einde van het politieke drama in zicht is."

De deal werd bevestigd door voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. "Waar een wil is, daar is een deal. En we hebben er één", schreef hij op Twitter. Volgens Juncker is het een evenwichtige deal voor beide kampen.

Het Noord-Ierse DUP zei vanochtend een eerdere versie van het akkoord niet te steunen. Onduidelijk is wat de standpunt van de partij is over het nieuwe akkoord. Hierdoor liepen eerdere winsten op de Europese beurzen gedurende de middag terug.

"Het blijft nog te bezien of de reactie van het Noord-Ierse DUP standhoudt als politici dit weekend weer oog in oog met elkaar staan, maar in de tussentijd zorgde het zicht op een definitief akkoord van de Brexit-saga even voor een opluchtingsrally", aldus analist Richard Hunter van Interactive Investor.

"Sommige eurosceptici uit de Conservatieve Partij staan wel achter de overeenkomst", stelde Madden van CMC evenwel. "De stemming van zaterdag in het Lagerhuis zal bepalend zijn."

Bedrijfsnieuws

Nestlé heeft over de eerste negen maanden van 2019 een licht hogere omzet kunnen boeken en geeft 20 miljard frank aan de aandeelhouders terug. Het bedrijf bevestigde donderdag de outlook voor het gehele jaar, waarin het een autonome omzetgroei van 3,5 procent verwacht. Nestlé sloot 2,0 procent lager.

Sectorgenoot Unilever heeft de onderliggende omzetgroei in het derde kwartaal van 2019, conform verwachting, iets zien terugvallen. Unilever herhaalde nog altijd een verbetering van de onderliggende operationele marge te kunnen realiseren, waardoor het doel voor 2020 in zicht blijft. Ook voorziet Unilever opnieuw een jaar met een sterke vrije kasstroom. Het aandeel won 0,8 procent.

Pernod Ricard heeft in het afgelopen kwartaal de omzet licht zien stijgen. Pernod Ricard hield vast aan zijn verwachting van een autonome winstgroei uit terugkerende activiteiten, van tussen de vijf en zeven procent. Het aandeel ging in Parijs met 4,2 procent onderuit.

Tele2 heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar de nettowinst bijna zien verdubbelen en houdt vast aan de outlook. Dit meldde het Zweedse telecombedrijf donderdag voorbeurs. Het aandeel steeg met 3,8 procent.

In Frankfurt verloor Wirecard, eerder deze week al een flinke verliezer, donderdag nog een keer 2,7 procent.

Euro STOXX 50          3.588,62 (-0,3%)
STOXX Europe 600       393,85 (+0,1%)
DAX                           12.654,95 (-0,1%)
CAC 40                      5.673,07 (-0,4%)
FTSE 100                    7.182,32 (+0,2%)
SMI                              10.008,94 (-0,2%)
AEX                                 576,27 (-0,1%)
BEL 20                        3.776,41 (+0,4%)
FTSE MIB                22.375,67 (-0,2%)
IBEX 35                    9.340,00 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdagavond nipt hoger gesloten.  "De Amerikaanse beurzen laten bescheiden winsten zien, nu het cijferseizoen verder gaat", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees daarnaast op eerdere berichten op de dag dat China en de Verenigde Staten discussiëren over de volgende fase van de handelsgesprekken, wat volgens hem ook wordt gezien als een positieve ontwikkeling. "Vandaag was het handelsconflict even geen punt van aandacht, maar zolang het sentiment niet verslechtert zal de feelgoodfactor aanhouden", aldus Madden.

Ontwikkelingen rond de handelsgesprekken werden overstemd door het nieuws dat een Brexit-deal aanstaande is. “We hebben een geweldige nieuwe deal”, schreef de Britse premier Boris Johnson op Twitter. Dit betekent dat het Britse parlement deze zaterdag moet goedkeuren, aldus Johnson.

Maar analisten van Deutsche bank houden een slag op de arm. "Als het Noord-Ierse DUP dit niet ondersteunt, krijgen we waarschijnlijk een referendum of verkiezingen."

Beleggers kregen de nodige macro-economische data vanuit de VS te verwerken.

De bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia is in oktober minder hard gegroeid. De zogenoemde Philly Fed index daalde van 12,0 in september tot 5,6 in oktober. De daling was iets sterker dan verwacht. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 6,4.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in september harder dan verwacht gekrompen. De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven daalde vorige maand met 0,4 procent, na een groei van 0,8 procent in augustus. Voor september hadden economen gerekend op een krimp van 0,2 procent.

De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,93 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,57 dollar of 1,1 procent, meer waard. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft in Ankara gezegd dat Turkije de invasie van Syrië vijf dagen zal opschorten. Het staakt-het-vuren is overeengekomen nadat de VS hebben toegezegd hun economische sancties op Turkije op te heffen. Als gevolg vonden de olieprijzen de weg verder omhoog. Ook een zwakkere dollar, grotendeels naar aanleiding van optimisme over een Brexit-deal, speelden de olieprijzen in de kaart.

Bedrijfsnieuws

Netflix maakte woensdag nabeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend. Het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal veel meer nieuwe abonnees aangetrokken dan in de drie maanden ervoor. Verder rapporteerde Netflix woensdag een omzet van 5,25 miljard dollar, tegen 3,9 miljard dollar een jaar eerder. Dit was conform de verwachting. De nettowinst kwam uit op 665 miljoen euro, of 1,47 dollar per aandeel, van 403 miljoen dollar een jaar eerder. Het aandeel sloot ruim twee procent hoger.

Morgan Stanley heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt, dankzij hogere inkomsten bij de effectentak en de zakenbank, waar analisten een daling voorzagen. De nettowinst steeg licht, van 2,1 miljard dollar een jaar eerder tot 2,2 miljard dollar, of van 1,17 naar 1,27 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden vooraf op een winst per aandeel van 1,11 dollar. Madden van CMC Markets sprak van solide resultaten. Het aandeel won circa anderhalf procent.

IBM heeft in het derde kwartaal qua omzet onder verwachting gepresteerd. Dit meldde de maker van computerhard- en software woensdag nabeurs. De omzet daalde in het derde kwartaal van 18,76 miljard tot 18,03 miljard dollar, waar analisten 18,23 miljard dollar voorspelden. Het was het vijfde kwartaal op rij dat de omzet van IBM daalde. De nettowinst daalde van 2,69 miljard tot 1,67 miljard dollar, of 1,87 dollar per aandeel. De aangepaste winst per aandeel van 2,68 dollar was wel boven de marktverwachting van 2,66 dollar. Het fonds sloot ruim vijf procent lager.

Philip Morris heeft in het derde kwartaal meer omzet geboekt, maar zag het bedrijfsresultaat dalen. De Amerikaanse sigarettenfabrikant gaf aan dat het op koers ligt om de doelstelling van een groei van de aangepaste winst per aandeel gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten van tenminste 9 procent te halen. Het aandeel schreef een procent bij.

In het derde kwartaal daalde de omzet van Alcoa met 24 procent tot 2,57 miljard dollar. Onder de streep resteerde een verlies van 221 miljoen dollar, of 1,19 dollar per aandeel. Het aangepaste verlies van 0,44 dollar was slechter dan verwacht. Het aandeel sloot desondanks circa zes procent hoger.

De aandelen van Honeywell sloten ruim twee procent hoger nadat het bedrijf de resultaten over het derde kwartaal bekend maakte. De winst was boven verwachting, maar de omzet viel tegen. Wel werd de outlook voor de rest van het jaar verhoogd.

PPG Industries heeft in het derde kwartaal grofweg een pas op de plaats gemaakt en denkt dit jaar binnen de eerder afgegeven bandbreedte voor de winstverwachting te zullen blijven. Dit maakte de Amerikaanse sectorgenoot van verfconcern Akzo Nobel bekend. PPG ziet de aangepaste winst per aandeel in 2019 uitkomen op 6,17 tot 6,27 dollar. De fabrikant zou daarmee onder het midden van de eerder afgegeven bandbreedte van 7 tot 10 procent winstgroei uitkomen. Het aandeel steeg met circa twee procent.

S&P 500 index                   2.997,95(+0,3%)
Dow Jones index            27.025,88 (+0,1%)
Nasdaq Composite           8.156,85 (+0,4%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

China is in het derde kwartaal van 2019 in een lager tempo gegroeid. Het Chinese bruto binnenlands product steeg met 6,0 procent op jaarbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 6,1 procent.

Beijing mikt voor 2019 op een groei van het bruto binnenlands product tussen de 6 en 6,5 procent. Na drie kwartalen zit China op 6,2 procent.

Nikkei 225                     22.490,30 (+0,2%)
Shanghai Composite      2.959,76 (-0,6%)
Hang Seng                    26.824,37 (-0,1%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1123. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1125.

USD/JPY Yen   108,57
EUR/USD Euro  1,1123
EUR/JPY Yen   120,76

MACRO-AGENDA:

01:30 Inflatie - September (Jap)
04:00 Economische groei - Derde kwartaal (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - september (Chi)
04:00 Industriële productie - september (Chi)
10:00 Lopende rekening - Augustus (eur)
16:00 Leidende indicatoren - September (VS)
00:00 Brexit-top in Brussel

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Remy Cointreau - Cijfers tweede kwartaal (Fra)
12:00 Schlumberger - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Coca-Cola - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 ManpowerGroup - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

februari 26, 2020

ASMI verslaat de verwachtingen | 26 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 feb 11:50 Jim Tehupuring

Minister Hoekstra toont zich een waardeloze belegger

25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short