Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 18 oktober 2019 18:29

Europese beurzen lager de week uit

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in het rood gesloten. De Stoxx Europe 600 daalde 0,3 procent tot 391,84 punten, de Duitse DAX verloor 0,2 procent op 12.633,60 punten, de Franse CAC 40 leverde 0,7 procent in tot 5.636,25 punten en Britse FTSE 100 eindigde 0,4 procent lager op 7.150,37 punten.

Beleggers namen vrijdag geen grote posities in, zag marktanalist David Madden van CMC Markets, in afwachting van de allesbepalende Brexit-stemming zaterdag in het Britse parlement.

"De positieve stemming die we gedurende de week zagen is vervangen door meer voorzichtigheid", aldus Madden. "Het wordt een zware kluif voor Johnson om goedkeuring te krijgen voor de deal omdat hij geen meerderheid heeft in het Lagerhuis."

De marktanalist wees verder op uitspraken van uittredend voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, die vrijdag waarschuwde voor het risico op aandelen- en vastgoedbubbels.

Vrijdag traden ook hogere Amerikaanse importtarieven op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen in. Europese vliegtuigen worden belast met een tarief van 10 procent en andere producten krijgen een heffing van 25 procent.

Op macro-economisch vlak was het redelijk rustig in Europa en de VS. Chinese groeicijfers konden wel op aandacht rekenen. In het derde kwartaal groeide de tweede economie van de wereld met 6,0 procent, wat licht onder de verwachting was. Cijfers over de Chinese industrie en detailhandel waren wel sterk.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1156. De olieprijzen bewogen tussen kleine winsten en verliezen.

Bedrijfsnieuws

Winst- en omzetwaarschuwingen als ook zwakke vooruitzichten domineerden het bedrijfsnieuws.

Renault stelde donderdag nabeurs de verwachtingen voor de omzet en operationele marge in 2019 neerwaarts bij, vanwege een ongunstig economisch klimaat. De Franse autoproducent verwacht dat de omzet dit jaar zal dalen met 3 tot 4 procent, terwijl het eerder nog rekening hield met een vlakke omzet.

Renault was vrijdag van alle autobouwers verreweg de sterkste daler met een verlies van 11,5 procent. Sectorgenoten stonden licht onder druk. Volkswagen daalde 1,0 procent, Peugeot leverde 1,7 procent in en het aandeel van Daimler sloot 1,4 procent lager.

Danone heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet verder zien toenemen, maar stelde wel de verwachtingen voor de vergelijkbare omzetgroei dit jaar neerwaarts bij. De Franse zuivelproducent mikt nu op een groei van 2,5 tot 3 procent tegenover ongeveer 3 procent eerder. Het aandeel werd 8,4 procent minder waard.

Rémy Cointreau heeft de resultaten in de eerste jaarhelft onder druk zien staan, vooral door een flinke afname van de omzet uit partnermerken. Het bedrijf verwacht dat het huidige boekjaar binnen de doelstellingen voor de middellange termijn blijft. Daarbij worden distributiecontracten met partnermerken beëindigd in Verenigde Staten. Dit zal 56 miljoen euro aan omzet kosten en 5 miljoen aan operationele winst. Het aandeel eindigde 1,5 procent in de min.

Thales Group heeft de verwachtingen voor de autonome omzetgroei voor dit jaar neerwaarts bijgesteld vanwege zwakte in de segmenten lucht- en ruimtevaart, defensie en beveiliging. Het aandeel daalde 5,4 procent.

AMS gaat opnieuw een overnamebod uitbrengen op het Duitse lichtbedrijf Osram. Dit meldde het Oostenrijkse concern vrijdag. Eerder deze maand zag AMS een overnamepoging nog stranden omdat de acceptatiegrens niet werd gehaald. Die grens wil AMS nu verlagen van 62,5 procent tot 55 procent. Het bod van 41,00 euro per aandeel blijft ongewijzigd. Het aandeel Osram steeg vrijdag 3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag rond het slot in Europa lager, met verliezen voor de Dow Jones index en S&P 500 van rond de 0,2 procent. De Nasdaq daalde 0,5 procent.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten