fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 17 oktober 2019 18:57

Europese beurzen vlak tot licht lager gesloten

De Europese beurzen zijn donderdag vlak tot licht lager gesloten nadat aan het eind van de ochtend een Brexit-akkoord op tafel kwam die nog door het Britse parlement moet worden goedgekeurd.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot donderdag 0,1 procent hoger op 393,85 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,1 procent op 12.654,95 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,4 procent bij met een stand van 5.673,07 punten. De Britse FTSE steeg donderdag 0,2 procent naar 7.182,32 punten.

"De Europese beurzen zijn vlak tot licht lager afgesloten, na het nieuws dat een Brexit-deal is bereikt", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het nieuws deed het sentiment in Europa goed, omdat het erop lijkt dat het einde van het politieke drama in zicht is."

De deal werd bevestigd door voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. "Waar een wil is, daar is een deal. En we hebben er één", schreef hij op Twitter. Volgens Juncker is het een evenwichtige deal voor beide kampen.

Het Noord-Ierse DUP zei vanochtend een eerdere versie van het akkoord niet te steunen. Onduidelijk is wat de standpunt van de partij is over het nieuwe akkoord. Hierdoor liepen eerdere winsten op de Europese beurzen gedurende de middag terug.

"Het blijft nog te bezien of de reactie van het Noord-Ierse DUP standhoudt als politici dit weekend weer oog in oog met elkaar staan, maar in de tussentijd zorgde het zicht op een definitief akkoord van de Brexit-saga even voor een opluchtingsrally", aldus analist Richard Hunter van Interactive Investor.  

"Sommige eurosceptici uit de Conservatieve Partij staan wel achter de overeenkomst", stelde Madden van CMC evenwel. "De stemming van zaterdag in het Lagerhuis zal bepalend zijn."

Beleggers kregen de nodige macro-economische data vanuit de VS te verwerken.

De bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia is in oktober minder hard gegroeid. De zogenoemde Philly Fed index daalde van 12,0 in september tot 5,6 in oktober. De daling was iets sterker dan verwacht. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 6,4.

De industriële productie in de Verenigde Staten is in september harder dan verwacht gekrompen. De index voor productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven daalde vorige maand met 0,4 procent, na een groei van 0,8 procent in augustus. Voor september hadden economen gerekend op een krimp van 0,2 procent.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week verder gestegen. In de week eindigend op 11 oktober stegen de voorraden ruwe olie met 9,3 miljoen vaten tot 434,9 miljoen.

Olie noteerde in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 53,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1119. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1067 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1075 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Nestlé heeft over de eerste negen maanden van 2019 een licht hogere omzet kunnen boeken en geeft 20 miljard frank aan de aandeelhouders terug. Het bedrijf bevestigde donderdag de outlook voor het gehele jaar, waarin het een autonome omzetgroei van 3,5 procent verwacht. Nestlé sloot 2,0 procent lager.

Sectorgenoot Unilever heeft de onderliggende omzetgroei in het derde kwartaal van 2019, conform verwachting, iets zien terugvallen. Unilever herhaalde nog altijd een verbetering van de onderliggende operationele marge te kunnen realiseren, waardoor het doel voor 2020 in zicht blijft. Ook voorziet Unilever opnieuw een jaar met een sterke vrije kasstroom. Het aandeel won 0,8 procent.

Pernod Ricard heeft in het afgelopen kwartaal de omzet licht zien stijgen. Pernod Ricard hield vast aan zijn verwachting van een autonome winstgroei uit terugkerende activiteiten, van tussen de vijf en zeven procent. Het aandeel ging in Parijs met 4,2 procent onderuit.

Tele2 heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar de nettowinst bijna zien verdubbelen en houdt vast aan de outlook. Dit meldde het Zweedse telecombedrijf donderdag voorbeurs. Het aandeel steeg met 3,8 procent. 

In Frankfurt verloor Wirecard, eerder deze week al een flinke verliezer, donderdag nog een keer 2,7 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.999,52 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2020

ASML start aandeleninkoop | 22 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2020

Analisten te somber gestemd voor kwartaalcijfers

januari 21, 2020

AEX 21 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 21, 2020

Air France-KLM zoekt expansie | 21 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 jan 14:03 Redactie

Terugkijken ‘Het grootste Beleggersdebat van Nederland 2020’

17 jan 11:56 Nico Bakker

De 615+ beer op het AEX pad

16 jan 11:51 Bas Heijink

Beperkte bewegings ruimte