fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 15 oktober 2019

Hoop op Brexit-deal stuwt Europese aandelen

 De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, door optimisme over een Brexit-deal, nadat EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier zei dat een oplossing deze week nog steeds mogelijk is. Ook beter dan verwachte bedrijfsresultaten op Wall Street hielpen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 1,1 procent hoger op 394,02 punten. De Duitse DAX pluste 1,1 procent op 12.630 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent tot 5.702 punten.

De Britse FTSE sloot nagenoeg vlak op 7.208 punten. Aandelen van grote Britse bedrijven waaronder AstraZeneca en Unilever stonden onder druk als gevolg van de forse stijging van de koers van het pond.

Het pond schudde het koersverlies van maandag, toen de Bank of England nog waarschuwde dat de rente mogelijk omlaag moet, zelfs met een Brexit-deal, van zich af.

Amerikaanse bedrijfscijfers waren overwegend sterk, met meevallende cijfers voor Johnson & Johnson, J.P. Morgan en andere banken.

Economisch nieuws kwam dinsdagmiddag van een index voor de staat New York, waar de Empire State index tegen de verwachting in verbeterde van 2,0 in september tot 4,0 in oktober. Verwacht was een daling tot 0,8.

In de ochtend waren er al Chinese consumentenprijzen die in september iets sneller stegen. De inflatie ging van 2,8 procent in augustus naar 3,0  procent. De Chinese producentenprijzen daalden juist harder in september, op jaarbasis met 1,3 procent, terwijl economen een daling van 1,2 procent hadden voorzien.

De Duitse ZEW-vertrouwensindex daalde licht tot 22,8 negatief in oktober, ruim boven de verwachte 27,0 negatief.

De olieprijs bewoog niet veel.

De euro/dollar noteerde op 1,1034. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er nog een stand van 1,1023 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

WireCard leverde 13 procent in nadat het Duitse betalingsbedrijf dinsdag opnieuw werd beschuldigd van fraude. Het bedrijf heeft mogelijk zijn omzet- en winstcijfers beter voorgesteld dan ze waren, bleek dinsdag uit interne documenten die de Financial Times in handen kreeg.

Royal Dutch Shell denkt nog decennia geld te kunnen blijven verdienen met olie en gas, ook als overheden en aandeelhouders meer eisen stellen aan klimaatverandering. Dit zei CEO Ben van Beurden in een interview met Reuters. Shell eindigde dinsdag 1 procent lager.

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics zou een opdracht van 15 EUV-systemen hebben ingediend bij het Nederlandse ASML. De mediaberichtgeving uit Korea wilde ASML tegen ABM Financial News evenwel niet bevestigen. ASML publiceert woensdag de resultaten over het derde kwartaal. Het aandeel kreeg er dinsdag 3 procent bij.

In Londen dikte Associated British Foods 2 procent aan.

De Britse banken Lloyds en Royal Bank of Scotland werden beide ruim 5 procent meer waard. De afgelopen twee dagen bewogen de bankaandelen al fors op en neer. Maar ook elders in Europa deden banken het goed. Deutsche Bank steeg 2,9 procent en BNP Paribas 3,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond hoger. De Dow Jones index noteerde rond sluitingstijd in Amsterdam 1,0 procent hoger op 26.787,36 punten, de S&P 500 index handelde 1,1 procent hoger en de Nasdaq index werd 1,2 procent meer waard  op 8.048,65 punten.

De Aandeelhouder TV

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 19, 2019

Private video

november 19, 2019

Private video

november 19, 2019

ArcelorMittal stelt sluiten Ilva uit | 19 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM