Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 15 oktober 2019 11:47

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, nu het Brexit-optimisme de boventoon voert, nadat EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier aangaf te verwachten dat een Brexit-deal deze week nog steeds mogelijk is.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,4 procent op 389,70 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,4 procent op 12.534,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde ook een winst van 0,4 procent met een stand van 5.668,70 punten. De Britse FTSE verloor dinsdag 0,3 procent en daalde naar 7.208,42 punten.

Vanochtend kwam in Azië al een aardige reeks macro-economische cijfers uit met de Chinese consumentenprijzen die in september in een iets hoger tempo stegen dan in de voorgaande maanden. In september bedroeg de inflatie 3,0 procent. De consumentenprijsindex voor zowel augustus als juli liet op jaarbasis nog een stijging zien van 2,8 procent. Economen hadden voor september gerekend op een inflatie van 2,9 procent.

De Chinese producentenprijzen zijn in september juist harder gedaald. De producentenprijzen daalden in september op jaarbasis met 1,3 procent, terwijl economen een daling van 1,2 procent hadden voorzien. In augustus daalden de prijzen met 0,8 procent. Op maandbasis was er in september wel een kleine stijging van de producentenprijzen, met 0,1 procent.

De industrie in Japan heeft in augustus ook volgens de definitieve cijfers minder geproduceerd. De industriële productie in Japan nam in augustus op maandbasis met 1,2 procent af, gelijk aan de voorlopige berekeningen.

De Franse consumentenprijzen zijn in september in een iets lager tempo gestegen. De inflatie kwam conform voorlopige cijfers in september uit op 0,9 procent tegenover 1,0 procent in augustus. Op maandbasis daalden de prijzen in september met 0,3 procent, na een stijging van 0,5 procent in augustus.

In het Verenigd Koninkrijk ging vandaag de aandacht uit naar de werkloosheidsdata over september. De werkloosheid over de drie maanden tot en met augustus steeg van 3,8 procent naar 3,9 procent.

In Duitsland ging het dinsdag om de ZEW-vertrouwensindex over oktober. Die daalde licht van 22,5 negatief in september naar 22,8 negatief deze maand en bleef daarmee ruimschoots boven de verwachtingen die uitgingen van een verslechtering van de index naar 27,0 negatief.

De agenda van de Verenigde Staten is dinsdag zeer bescheiden met alleen de activiteitenindex voor de staat New York over oktober, waarvoor een daling wordt verwacht van 2,0 naar 0,8.

De voorzitter van de Bank of England Mark Carney verschijnt vandaag voor een comité van het Britse ministerie van financiën ter bespreking van de financiële stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk.

Olie noteerde dinsdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent in het rood op 52,63 dollar, terwijl voor een december-future Brent 58,28 dollar werd betaald, ook een daling van 1,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1018. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1, en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1023 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

WireCard leverde 17,3 procent in nadat het Duitse betalingsbedrijf dinsdag opnieuw werd beschuldigd van fraude. Het bedrijf heeft mogelijk zijn omzet- en winstcijfers beter voorgesteld dan dat ze daadwerkelijk waren, zo bleek dinsdag uit interne documenten die de Financial Times in handen kreeg.

Royal Dutch Shell denkt de komende decennia geld te kunnen blijven verdienen met olie en gas, ook als overheden en aandeelhouders meer eisen stellen aan klimaatverandering. Dit zei CEO Ben van Beurden in een interview met Reuters. De koers van het aandeel Shell noteerde dinsdag 0,3 procent hoger. 

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics zou een opdracht van 15 EUV-systemen hebben ingediend bij het Nederlandse ASML. De mediaberichtgeving uit Korea wilde ASML tegen ABM Financial News evenwel niet bevestigen. ASML publiceert woensdag de resultaten over het derde kwartaal. ASML kreeg er dinsdag 1,7 procent bij.

In Londen noteerde circa 70 procent van de hoofdfondsen in het groen, maar het gros bleef relatief dicht in de buurt van de slotnoteringen op maandag. Associated British Foods dikte 2,7 procent aan.

Parijs bood eenzelfde beeld met onder de hoofdfondsen een zevental dalers en geen opmerkelijke verschillen met de slotnoteringen van maandag.

Frankfurt kende dinsdag nog drie fondsen in het rood, maar die verliezen waren zeer bescheiden. Alle plussen kwam niet boven de 1,5 procent uit.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De Dow Jones index sloot maandag 0,1 procent lager op 26.787,36 punten, de S&P 500 index eindigde ook 0,1 procent lager op 2.966,15 punten en tot slot leverde ook de Nasdaq index 0,1 procent in op 8.048,65 punten.

De Aandeelhouder TV

juli 15, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 14, 2020

Intel koopkandidaat na zwakke jaren

juli 14, 2020

Dashboard Beleggen | Stip Coaching en Turbo Tijd

juli 13, 2020

Dashboard Beleggen | De Basis

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:55

  Hoop COVID-vaccin stuwt beurs

 • 16:52

  TA: ‘Terugkeer naar de gemiddelden’

 • 08:34

  Nasdaq stapt van roze wolk: grafiek toont bearish engulfing

 • 16:31

  TA: ‘Tesla en Ferrari, tijd voor een pitstop’

 • 11:36

  Technische analyse AEX – rising wedge op Nederlandse beurs

 • 08:17

  Aftrap kwartaalcijferseizoen en risk-on sentiment op de beurzen

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

Masterclasses

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
14 jul 11:38 Marc Langeveld

Exponentieel beleggen in een dynamische 5G omgeving

14 jul 09:55 Bas Heijink

TA: Opwaartse kracht in eindfase

13 jul 12:22 Nico Bakker

UNILEVER in verse uptrend