Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 10 oktober 2019 10:52

Correctie: Valuta: euro boven 1,10 dollar

 De euro noteerde donderdag weer boven 1,1000 dollar en 0,90 Britse pond. De notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve in september laten zien dat de centrale bank alert is op de actualiteit, die zich daarna in minder gunstige zin aandiende, waarmee een volgende renteverlaging een kwestie van tijd kan zijn.
 
De kans dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voor 31 oktober een Brexit-akkoord bereiken is gering, waarmee een no-deal-vertrek uit de EU van het Verenigd Koninkrijk nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Beide punten zijn niet gunstig voor respectievelijk de dollar en het Britse pond.

"De Federal Reserve kijkt vooral naar de actualiteit en die is niet al te positief", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank donderdag tegen ABM Financial News. "Daarmee zou een renteverlaging met zelfs 50 basispunten geen vreemd besluit zijn", aldus de handelaar.

Jongbloed ziet met een euro op de huidige koers ten opzichte van de dollar 1,1050 dollar als volgende richtpunt.

De dollar maakte ten opzichte van de yen even een sprong, nadat in de pers een melding kwam dat de Verenigde Staten een valutaverdrag met China overwegen. De regering Trump zou minder strikt willen zijn bij de toestemming voor Amerikaanse bedrijven om weer zaken te doen met het Chinese Huawei. Dit kan uitgelegd worden als een Amerikaanse blijk van goodwill in aanloop naar de hervatting van de handelsbesprekingen in Washington tussen China en de Verenigde Staten. Daarnaast zou Trump zich minder guur willen opstellen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van november 2020.

"Een eventueel [valuta[verdrag kan er mede toe leiden dat een handelsovereenkomst tussen beide landen tot stand komt, en dan hebben beleggers de yen niet meer zo nodig. De munt geldt nog altijd als een veilige haven. Voor de Chinese yuan verwacht ik bij een akkoord een dollarkoers onder de 7 yuan", aldus Jongbloed, die ook de euro ten opzichte van de Chinese munt verder ziet oplopen.

Jongbloed wees donderdag op de aanstaande verhoging van de Amerikaanse importheffing voor 250 miljard aan Chinese producten van 25 procent naar 30 procent, halverwege deze maand. "Zonder een akkoord loopt de dollar in onze verwachting op naar boven de 7,20 yuan. Op die manier wordt de derving door Beijing gecompenseerd", aldus Jongbloed.

Mocht het Verenigd Koninkrijk nog tot een Brexit-deal met de Europese Unie kunnen komen, dan verwacht Jongbloed een koers van 0,8500 Britse pond. Zonder deal ligt zijn verwachting op een niveau tot 0,9300 Britse pond. Bij uitstel van de Brexit-datum kan de euro in zijn prognose naar 0,8700 Britse pond.

Voor de handelaar is donderdag niet alleen wat betreft de consumentenprijzen in de Verenigde Staten over september een belangrijke dag. "We krijgen drie Britse cijfers en die kunnen veel zeggen over het Brexit-effect tot nog toe, en de notulen van de Europese Centrale Bank. Dit alles in een gelaten markt, waarin niemand iets lijkt te durven."

Vanochtend vroeg kwamen in Japan de machine-orders flink hoger uit. Op maandbasis tekende zich in augustus een stijging af met 11,8 procent, tegen een plus van 0,1 procent op maandbasis in juli. In de private sector kenden de orders in augustus, exclusief volatiele orders, echter een daling van 2,4 procent, na een afname van 6,6 procent in juli.

De Duitse handelsbalans over augustus liet op jaarbasis een gedaalde export en import zien, waar in juli zich nu juist een herstel aftekende.

De industriële productie van Frankrijk over augustus daalde met 0,9 procent. Er was een stijging met 0,2 procent voorzien.

De productie van het Verenigd Koninkrijk komt naar verwachting op maandbasis 0,1 procent lager uit tegen een stijging met 0,1 procent op maandbasis een maand ervoor. De handelsbalans laat naar verwachting een tekort zien van 9,5 miljard Britse pond, opgelopen van 9,1 miljard pond een maand eerder. De Britse economie groeide in de juni tot en met augustus in de prognoses op maandbasis 0,1 procent tegen een vlakke trend in juli.

De Europese Centrale Bank publiceert de notulen van zijn laatste vergadering in de eerste helft van de middag.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 5 oktober en de consumentenprijzen over september.

De steunaanvragen zijn naar verwachting met 1.000 aanvragen gedaald naar 218.000. De consumentenprijzen worden verwacht op maandbasis te zijn gestegen met 0,1 procent, gelijk aan de stijging in augustus. Zonder rekening te houden met de volatiele prijzen voor voedsel en energie stijgen de prijzen naar verwachting met 0,2 procent op maandbasis. In augustus bedroeg de kerninflatie op maandbasis 0,3 procent. Op jaarbasis ligt de verwachte inflatie op 1,8 procent en de verwachte kerninflatie op 2,4 procent tegen respectievelijk 1,7 procent en ook 2,4 procent in augustus.

Vandaag wordt ook het maandelijkse olierapport van de OPEC verwacht.

Toesprake zijn er vandaag van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Philip Lane bij een workshop van de CEPR, het Centre of Economic Policy Research.

Lorette Mester, voorzitter van de Federal Reserve van Cleveland geeft een speech op de John Carroll University. Haar collega van de Fed van Dallas Robert Kaplan neemt deel aan een discussie die is georganiseerd door de Columbia University Graduate School.

De euro noteerde donderdag 1,1012 dollar, een plus van 0,4 procent. Ten opzichte van het Britse pond noteerde de euro 0,9002 Britse pond, een plus van 0,1 procent. De dollar koste donderdag 7,1152 Chinese yuan, een daling met 0,2 procent. In yens noteerde de dollar 107,4925 yen, een vlakke notering.

Correctie: om aan te geven dat een verlaging met zelfs 50 basispunten volgens Jongbloed geen vreemd besluit van de Fed zou zijn. 

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken