Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 8 oktober 2019 18:44

Europese beurzen eindigen lager

 De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, door aanhoudende zorgen over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De STOXX Europe 600 index eindigde 1,1 procent lager op 378,71 punten. De Duitse DAX zakte 1,0 procent naar 11.970 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,2 procent tot 5.457 punten. De Britse FTSE daalde 0,8 procent op 7.143 punten.

De Verenigde Staten kondigden maandag sancties aan tegen Chinese technologiebedrijven die gezichtsherkennings- en andere kunstmatig intelligente technologie ontwikkelden. Deze technologie wordt volgens de VS gebruikt om moslim-minderheden in het noordwesten van China te onderdrukken, waarbij de mensenrechten worden geschonden.

De Amerikaanse stap sloog de hoop bij beleggers op productieve handelsbesprekingen tussen de twee landen de bodem insloeg.

Volgens de Amerikanen stond de sancties los van het handelsoverleg, maar de Chinezen, die al verontwaardigd zijn over Amerikaanse steun aan de protestacties in Hongkong voor meer democratie, zullen deze stap zeker niet in dank afnemen.

"Ik denk dat de Chinezen waarschijnlijk een verband zullen leggen, zelfs als de Amerikaanse regering zegt dat het er niet is", schreef Matthew Goodman van denktank CSIS in Washington. "Het zal de gesprekken deze week compliceren. De timing is ongemakkelijk voor de Chinezen."

"De kans op zelfs een gedeeltelijke handelsdeal is hierdoor afgenomen", zei Paul Donovan van UBS.

Eerder kortten de Chinezen het aantal onderwerpen waarover vanaf donderdag zou worden onderhandeld rond het handelsdispuut tussen de landen al fors in.

De daling van de Britse aandelenbeurs werd iets getemperd doordat het Britse pond onderuit ging na de afwijzing van het Brexit-plan van de Britse premier Johnson door bondkanselier Angela Merkel. Een goedkopere pond pakt doorgaans positief uit voor de Londense aandelenmarkt.

Op economisch gebied was er een meevallend cijfer voor de Duitse industriële productie in augustus, die met 0,3 procent groeide, waar een geringe daling was voorzien na de daling met 0,4 procent in juli.

In Amerika bleken 's middags de producentenprijzen onverwacht te zijn gedaald in september, terwijl het vertrouwen van mkb-ondernemers daalde, maar solide bleef.
 
De olieprijs daalde. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1 procent lager op 52,23 dollar, terwijl voor een december-future Brent 57,85 dollar werd betaald, een min van 1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0948. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0982 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0973 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Diagnosticabedrijf Qiagen werd voorzichtiger over de omzet het derde kwartaal, vanwege de zwakker dan verwachte ontwikkelingen in China. Het diagnosticabedrijf, dat CEO Peer Schatz ziet vertrekken, stopt met de ontwikkeling van een nieuwe generatie sequencing-gerelateerde instrumenten en nam daarvoor een herstructureringslast van ruim een kwart miljar dollar. Dinsdag ging er 20,5 procent van de koers af.

Aan de rode zijde van de FTSE 100-index leverde de koers van de London Stock Exchange Group 5 procent in, nadat Hong Kong Exchanges & Clearing zijn bod van 36,6 miljard dollar op de groep liet varen.

Wirecard werd positiever over de komende jaren. Het betaalbedrijf verwacht in 2025 een omzet te kunnen realiseren van meer dan 12 miljard euro. Het aandeel verloor niettemin 4,6 procent.

Luchtvaarders waren uit de gratie. Easyjet verloor 7,5 procent, nadat het bedrijf beter dan verwachte winst dit jaar aankondigde. Mogelijk was er sprake van winstneming. In Frankfurt was er voor Deutsche Lufthansa een min van 2,8 procent. Air France-KLM verloor 1,3 procent. De luchtvaarder vervoerder in september meer passagiers dan een jaar eerder. 

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal