fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 4 oktober 2019 19:01

Uitgelicht: CM.com maakt opwachting op Damrak

CM.com zal vrijdag 11 oktober een beursnotering krijgen in Amsterdam. Het communicatieplatform met betaalfunctionaliteit uit Breda staat volgens analisten voor een periode van forse groei.  

Het bedrijf wil volgende week circa 100 miljoen euro ophalen met een emissie van nieuwe aandelen, terwijl er daarnaast nog 500.000 bestaande aandelen zullen worden verkocht, waarmee de oprichters Jeroen van Glabbeek en Gilbert Gooijers voor 7,5 miljoen tot 9,5 miljoen euro kunnen verdienen met de beursgang. Dit betekent dat de free float na de beursgang rond de 40 procent zal liggen.

Met een verwachte introductieprijs van 15,00 euro tot 19,00 euro per aandeel wordt CM.com gewaardeerd op ruim 300 miljoen euro. Volgens analist Nico Inberg van IEX Group lijkt het bedrijf qua waardering niet goedkoop. "We betalen 3,3 keer de omzet en er wordt nauwelijks winst gemaakt", aldus Inberg.

Analist Matthijs Kok van ProBeleggen merkte op dat de multiples bij kleine bedrijven meestal relatief lager liggen. "Er kan beter gekeken worden naar de groei om zo de vergelijking te trekken met de markt", aldus Kok.    

Kok zag dat de omzet van sectorgenoten in 2018 met gemiddeld circa 27 procent groeide, terwijl de omzet van CM.com in dezelfde periode met slechts krap 6 procent steeg. In 2017 was de omzetgroei van CM.com wel beter dan de markt met 19,8 procent tegenover 4,5 procent, schreef Kok.

CM.com mikt voor volgend jaar op een omzetgroei van 35 procent. 

Het geld dat CM ophaalt met de beursgang zal worden gebruikt voor investeringen in snellere groei, onderzoek en ontwikkeling, mogelijke overnames en uitbreiding van de wereldwijde verkoop- en marketingorganisatie.

Kok denkt dat een omzetgroei van 35 procent mogelijk zou zijn door bedrijven te kopen. De analist vraagt zich echter af of het bedrijf dit op autonome basis zal kunnen realiseren. 

Volgens Kok verwacht CM dat de meeste groei uiteindelijk in het betaalsegment zit. "Omdat het platform niet uniek is, bestaat de kans dat CM.com buitenspel wordt gezet door de grote gevestigde spelers als Adyen", waarschuwde de analist. "Zelfs als het payments segment volgend jaar verdubbelt, zal de helft van die omzetgroei verdwijnen door een krimp van het segment Others."

De divisie Communication Platform as a Service (CPaaS) genereert evenwel momenteel het leeuwendeel van de omzet voor CM.com. Om tot een omzetgroei van 35 procent te komen, moet volgens Kok de meeste groei dan ook voorlopig uit het CPaaS-segment komen.

Kok is terughoudend. "Ik twijfel aan de haalbaarheid van het groeiplan en vooral of de groei in het Payments segment doorgezet kan worden." Daarbij is zelfs nu met de relatief langzame groei van 5 procent de marge al klein en ver van de doelstelling van 20 procent verwijderd, en om te groeien zal er geïnvesteerd moeten worden, wat ook weer op de marge zal drukken.

Inberg van IEX ziet meer kansen. "Het is een bedrijf met flinke potentie en slim management, dat ondernemend is en kansen weet te benutten. De behoefte aan conversational commerce zal alleen maar groter worden naarmate de bevolking digitaler leeft. CM.com is al winstgevend en daarmee geen zwart gat zoals bij recente IPO's in de VS de laatste tijd", aldus de analist.   

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector