Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 2 oktober 2019 16:33

VS mogen 7,5 miljard heffen na Airbus-steun

 De Verenigde Staten zijn gerechtigd om voor 7,5 miljard dollar aan importheffingen door te voeren op goederen uit de Europese Unie, vanwege de subsidie die de EU heeft verstrekt aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Dat maakte de Wereldhandelsorganisatie woensdag bekend.

Met dit besluit opent zich mogelijk een nieuw front in de handelsoorlog van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump.

Met het WTO-besluit van woensdag eindigt een van vijftien jaar over ondersteuningsprogramma's voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. In de eerste helft van 2020 zal de WTO oordelen over een andere zaak, die zich richt tegen subsidies aan Boeing van de Amerikaanse kant. Ook daar zal de WTO aangeven hoeveel compensatie moet worden gegeven.

Met deze uitspraak dreigt een aanvaring tussen twee bondgenoten die tot nu toe te de meeste onenigheden hebben opgelost zonder naar heffingen te grijpen. EU-ambtenaren in Brussel hebben een schikking voorgesteld, omdat wederzijdse heffingen als vergelding te voorkomen, maar Amerikaanse ambtenaren zouden hebben gezegd dat Europa eerst moet voldoen aan de oordelen van de Wereldhandelsorganisatie.

President Trump zal voor 13 november beslissen of hij importheffingen invoert op auto's en onderdelen uit de EU. Dat zou gaan om zo'n 100 miljard dollar aan importgoederen. Europese leiders hebben Trump opgeroepen een handelsoorlog te vermijden.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding