Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 2 oktober 2019 13:08

Beursblik: Charles Schwab zet concurrenten onder druk.

De Amerikaanse broker Charles Schwab heeft dinsdag bekendgemaakt de transactiekosten geheel te schrappen voor het handelen in aandelen, ETF's en opties. 

Het nieuws sloeg in als een bom. Het aandeel van Charles Schwab verloor ruim 9 procent. Ook twee andere Amerikaanse onlinebrokers, TD Ameritrade Holding en E*Trade gingen hard onderuit op de beurs, omdat beleggers ervan uitgaan dat zij Charles Schwab zullen moeten volgen om geen marktaandeel te verliezen.

Het schrappen van de transactiekosten zal de omzet raken. Analisten van Investeringsbank Keefe Bruyette & Woods (KBW) schatten de impact op 22 procent van de jaaromzet, als de rivalen het voorbeeld van Charles Schwab volgen.

De koers van broker E*Trade daalde dinsdag met 16 procent en het aandeel van Ameritrade noteerde 26 procent lager. Laatstgenoemde broker is van de drie brokers het sterkst afhankelijk van de transactiecommissies.

"De opbrengst per aandeel voor Ameritrade kan wel eens dalen naar 3,09 dollar als de transactiekosten naar nul worden verlaagd. Onze huidige inschatting lag op 3,95 dollar per aandeel", aldus analist Kyle Voigt van KBW. Voor E* trade zou de inkomsten per aandeel kunnen dalen van 3,90 naar 3,06 per aandeel.

In vergelijking met de andere twee brokers is Schwab minder afhankelijk van de provisie-inkomsten, stelde Voigt. "De handelsopbrengsten worden mogelijk wel gehalveerd maar deze vertegenwoordigen slechts 3 a 4 procent van de totale inkomsten. Dit was misschien ook wel de reden dat juist zij de transactiekosten op nul te zetten."  

"Het is belangrijk op te merken dat de basisprovisietarieven van E*Trade en Ameritrade voor aandelen, ETF's en opties al hoger waren dan die van Charles Schwab, dus het is mogelijk dat deze bedrijven de prijzen niet zullen verlagen naar nul. Ook is het mogelijk dat beide brokers hun klantenbestand beter kunnen segmenteren door actieve en minder actieve detailhandelaren uit te splitsen en daar de prijsovereenkomsten op aan te passen", zo gaf Kyle Voigt aan.

Analist Mike Mayo van Wells Fargo liet dinsdag in een rapport weten dat hij weinig impact verwacht van de 'Schwab-beweging' op de vijf grote banken: Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs Group.

"Wij schatten de impact op de gemiddelde inkomsten van deze grote 5 banken van de actie van Charles Schwab op minder dan 1 procent.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten