Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 26 september 2019 06:59

Europese beurzen openen vlak tot licht hoger

De Europese beurzen gaan donderdag een vlakke tot iets hogere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 3 punten voor de Duitse DAX, een plus van eveneens 3 punten voor de Franse CAC 40, maar een daling van 4 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, al werd een groot deel van de verliezen aan het einde van de handelsdag wel weggewerkt.

"De Europese aandelenmarkten zijn woensdag in het rood gesloten, omdat de politieke spanningen in de Verenigde Staten flink zijn opgelopen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. De Democraten in het Congres zijn een afzettingsprocedure begonnen tegen Trump, die een omstreden verzoek deed aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om zijn politieke rivaal en voormalig vicepresident Joe Biden te laten onderzoeken. Biden is in de race om het namens de Democraten op te nemen tegen Trump in de presidentsverkiezingen volgend jaar.

"In 2017 was er ook sprake van afzetting, wat overduidelijk niet is gebeurd, maar toch zorgde deze politieke onzekerheid vandaag voor onrust op de financiële markten", aldus Madden.  

De marktanalist noemde ook wat negatieve geluiden aan het handelsfront als reden voor de lagere koersen vandaag. Trump betichtte China dinsdag van manipulatie van de Chinese munt en diefstal van intellectueel eigendom. De uitspraken komen enkele weken voor een verwacht topoverleg over het handelsconflict tussen de VS en China.

Toch wisten de Europese beurzen vandaag een deel van de koersverliezen te beperken, nadat Trump in de middag weer wat optimisme schiep over een handelsdeal. Volgens de Amerikaanse president kan een handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten er eerder dan verwacht komen.  

Bedrijfsnieuws

J Sainsbury won woensdag 1,6 procent. De tweede supermarkt van het Verenigd Koninkrijk meldde woensdag een omzetgroei met 0,1 procent, maar een daling van de vergelijkbare omzet met 0,2 procent. De onderneming herhaalde zijn outlook voor het lopende boekjaar.

Remy Cointreau kreeg woensdag van JP Morgan een adviesverlaging van Neutraal naar Onderwogen met een koersdoel van 110,00 euro tegen eerder 128,00 euro. De koers van het aandeel zakte 1,7 procent.

AB InBev werd 1,0 procent duurder. De bierreus heeft voor de beursgang van zijn dochteronderneming Budweiser Brewing Company APAC op de beurs van Hong Kong een prijs van 27 Hong Kong dollar per aandeel vastgesteld. De initiële prijsvork stond op 27 tot 30 Hong Kong dollar.

Bain Capital gaat samen met Advent International een bod uitbrengen op Osram. In de komende weken is het consortium van plan een boekenonderzoek uit te voeren, alvorens een bindend bod uit te brengen. Osram won 2,2 procent.

Brillenreus EssilorLuxottica verloor 2,9 procent na een teleurstellende beleggersdag.  

De Duitse bandenfabrikant Continental wil grondig herstructureren en het bedrijf zo klaarstomen voor de toekomst, waarbij ook heel wat banen zullen sneuvelen. De nieuwe plannen moeten tot een stevigere balans leiden, de organisatie aanscherpen en vanaf 2023 voor jaarlijks 500 miljoen euro aan kostenbesparingen zorgen. Het aandeel maakte een pas op de plaats.

Euro STOXX 50         3.513,03 (-0,5%)
STOXX Europe 600       387,24 (-0,7%)
DAX                           12.234,18 (-0,6%)
CAC 40                        5.583,80 (-0,8%)
FTSE 100                    7.289,99 (-0,0%)
SMI                              9.914,82 (-0,8%)
AEX                             573,42 (-0,3%)
BEL 20                       3.678,88 (+0,0%)
FTSE MIB                 21.788,22 (-0,5%)
IBEX 35                      9.085,30 (-0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen hebben woensdag de weg omhoog gevonden.

Het leek er aanvankelijk op dat het sentiment op de Amerikaanse beurzen zou worden bepaald door binnenlandse politiek, naast oplopende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.    

"Trump heeft al eerder afzettingspogingen doorstaan, maar toch doet de nieuwe procedure beleggers huiveren", aldus Madden. "De politieke storm heeft de potentie om langer boven het Witte Huis te hangen, dus beleggers zoeken dekking en stappen uit de aandelenmarkten."

Bovenop optimisme over een handelsdeal met China kwam nog het nieuws dat de Verenigde Staten met Japan een nieuwe handelsovereenkomst hebben gesloten. Trump noemde de deal een "significante stap" richting "eerlijke en wederkerige handel" tussen de twee landen. De president noemde het akkoord een "grote overwinning" voor Amerikaanse veeboeren. Trump verwacht in de toekomst een uitgebreider handelsakkoord te kunnen sluiten met Japan.  

Op macro-economisch vlak bleken de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten flink te zijn gestegen in augustus. De verkoop van eengezinswoningen nam vorige maand op maandbasis, aangepast voor seizoensinvloeden, met 7,1 procent toe tot een geannualiseerd aantal van 713.000 stuks. De verkopen van juli werden naar boven herzien, van 635.000 tot 666.000 gebouwen.

De olieprijzen daalden flink nadat bleek dat de olievoorraden vorige week onverwachts zijn gestegen. In de week eindigend op 20 september stegen de voorraden ruwe olie met 2,4 miljoen vaten tot 419,5 miljoen vaten. Er werd rekening gehouden met een daling van 200.000 vaten. Futures op een vat West Texas Intermediate daalden met ruim vier procent.    

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Nike schoot ruim vier procent omhoog. Nike boekte een 25 procent hogere nettowinst van 1,37 miljard dollar, bij een omzetgroei van 7 procent tot 10,7 miljard dollar. De winst per aandeel van 0,84 dollar was hoger dan de 0,70 dollar die analisten vooraf gemiddeld hadden voorspeld.

Sigarettenfabrikant Philip Morris International heeft de fusiegesprekken met Altria beëindigd. "Na veel nadenken hebben de bedrijven besloten om te focussen op de lancering van IQOS in de Verenigde Staten als onderdeel van hun gezamenlijke belang om een rookvrije toekomst te bereiken", aldus CEO André Calantzopoulos van Philip Morris International. Het aandeel van Philip Morris sloot circa vijf procent hoger en Altria verloor enkele tienden van een procent.

Marathon Petroleum Corporation stond ruim acht procent hoger. De activistische aandeelhouder Elliott Management heeft aangedrongen bij de raad van bestuur om het bedrijf op te splitsen in drie onderdelen. Dit zou 22 miljard dollar aan verborgen waarde vrijspelen, denkt Elliott.

Adam Neumann stopt als CEO bij WeWork. Dit maakte de onderneming die zich recent nog voorbereidde op een beursgang, vannacht bekend. Wel blijft Neumann, die mede-oprichter van de onderneming is, aan als niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Het IPO-proces van WeWork verliep moeizaam en waar de onderneming bij de laatste financieringsronde werd gewaardeerd op 47 miljard dollar, leek het bij een beursgang eerder af te steven op een waardering van circa 20 miljard dollar. Dat was reden om uiteindelijk af te zien van een notering.  

Boeing zal een permanent veiligheidscomité voor de lucht- en ruimtevaart oprichten, de Aerospace Safety Committee. Los daarvan heeft de raad van bestuur de regels voor goed bestuur van het bedrijf aangepast om bij de keuze van toekomstige bestuurders ook te evalueren hoe zij op het vlak van veiligheid hebben gepresteerd in hun carrière. Het aandeel Boeing sloot ruim een procent hoger.

Devin Wenig vertrekt als CEO bij eBay en zal tijdelijk worden opgevolgd door Scott Schenkel. Waarom Wenig vertrekt werd niet precies duidelijk. Het aandeel eBay leverde krap een procent in.

S&P 500 index                   2.984,87 (+0,6%)
Dow Jones index            26.970,71 (+0,6%)
Nasdaq Composite           8.077,38 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een plus van 0,3 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,7 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     22.081,56 (+0,3%)
Shanghai Composite      2.933,97 (-0,7%)
Hang Seng                    25.985,83 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0962. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0945.

USD/JPY Yen   107,65
EUR/USD Euro 1,0962
EUR/JPY Yen   118,00

MACRO-AGENDA:

08:00 Consumentenvertrouwen - Oktober (Dld)
10:00 Geldhoeveelheid - Augustus (eur)
14:30 Economische groei - Tweede kwartaal def. (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Groothandelsvoorraden - Augustus vlpg. (VS)
16:00 Aanstaande woningverkopen (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Conagra Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Micron Technology - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

april 13, 2021

AEX 13apr21 – Correctie houdt aan…

april 13, 2021

Delivery orders stijgen bijna 700% 💥 | Matthijs Kok over Just Eat Takeaway Q1 Trading Update

april 13, 2021

Just Eat groeit door | 13 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Geen campingrally in 2021

 • 08:50

  Wall Street in afwachting inflatiecijfers & Chinese export blijft achter bij verwachtingen

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
13 apr 13:37 Nico Inberg

Coinbase: Bitcoinbeurs naar Wall Street

13 apr 11:35 Nico Inberg

CEO Wereldhave: ‘Horeca komt keihard terug’

12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium (update)