Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 20 september 2019 19:31

Uitgelicht: lastige week voor ArcelorMittal

 Tot voor deze week kende Arcelor Mittal alleen maar groene weekuitslagen in september, maar afgelopen beursweek kwam daar de klad in. 

Het aandeel was de grootste daler in de AEX met een min van 11,4 procent. Wel dient gezegd te worden dat er voor de gehele maand nog wel een plus staat van bijna 16 procent.

Twee Amerikaanse staalbedrijven, Nucor en US Steel, kwamen afgelopen week met waarschuwingen voor het derde kwartaal. Beide staalbedrijven verwachten een flink lagere winst per aandeel.

De inkomsten in het derde kwartaal staan onder druk door lagere staalprijzen, waardoor de marges ook onder druk staan. Analist Stijn Demeester van ING vertelde aan aan ABM Financial News dat Arcelor Mittal aan dezelfde trend onderhevig is. "Mittal heeft een vergelijkbare exposure in de VS."

De afgelopen jaren was China er verantwoordelijk voor dat er goede marges behaald konden worden, meldde analist Rochus Brauneiser van Kepler Cheuvreux in gesprek met ABM Financial News. "Door de afkoeling van de Chinese economie valt een deel van de vraag weg en China is juist de prijszetter van staal. De productiecapaciteit van staal groeit, maar de vraag blijft daarbij achter, dit zorgt voor dalende prijzen", aldus Brauneiser.

Voor Europa ziet US Steel de marktomstandigheden ook verslechteren. De discrepantie tussen de grondstofkosten en de staalprijzen zetten de marges onder druk. Brauneiser ziet ook dat Mittal hier last van heeft, maar doordat Mittal een zogeheten backward intergrated bedrijf is, heeft het hier minder last van dan Nucor en US Steel. "50 procent van de grondstoffen haalt het staalbedrijf [Arcelor] uit eigen mijnen, dit geeft een dempend effect."
 
Demeester gaf aan dat de Europese markt import gevoelig is. "Het grote aanbod uit China, Turkije en Azië zette druk op de prijzen. Tevens heeft Europa te maken met een zwakke onderliggende vraag."

Analist Brauneiser van Kepler Cheuvreux vindt ook dat Europa een lastige markt is. "Een belangrijke sector voor staal is de auto-industrie en die heeft het moeilijk. Deze sector is goed voor 20 procent van de vraag naar staal en 40 procent van de vraag naar flat-rolled steel."

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden heeft Demeester nog wel een koopadvies voor ArcelorMittal. "Twee aspecten spelen daar een belangrijke rol in, deleveraging van het bedrijf en schaalvergroting. Door de schaalvergroting kan het bedrijf meer input hebben op de prijsontwikkeling."

In dit licht moet ook de recente overname van het Italiaanse Ilva worden gezien. 

Brauneiser van Kepler Cheuvreux hanteert een koersdoel van 15,00 euro voor ArcelorMittal, maar ook hij noemt de marktomstandigheden moeilijk. "Het zou kunnen dat hierdoor de EBITDA dit jaar onder de 6 miljard dollar uitkomt." Vorig jaar behaalde ArcelorMittal nog een EBITDA van 10,3 miljard dollar.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?