Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 20 september 2019 19:31

Uitgelicht: lastige week voor ArcelorMittal

 Tot voor deze week kende Arcelor Mittal alleen maar groene weekuitslagen in september, maar afgelopen beursweek kwam daar de klad in. 

Het aandeel was de grootste daler in de AEX met een min van 11,4 procent. Wel dient gezegd te worden dat er voor de gehele maand nog wel een plus staat van bijna 16 procent.

Twee Amerikaanse staalbedrijven, Nucor en US Steel, kwamen afgelopen week met waarschuwingen voor het derde kwartaal. Beide staalbedrijven verwachten een flink lagere winst per aandeel.

De inkomsten in het derde kwartaal staan onder druk door lagere staalprijzen, waardoor de marges ook onder druk staan. Analist Stijn Demeester van ING vertelde aan aan ABM Financial News dat Arcelor Mittal aan dezelfde trend onderhevig is. "Mittal heeft een vergelijkbare exposure in de VS."

De afgelopen jaren was China er verantwoordelijk voor dat er goede marges behaald konden worden, meldde analist Rochus Brauneiser van Kepler Cheuvreux in gesprek met ABM Financial News. "Door de afkoeling van de Chinese economie valt een deel van de vraag weg en China is juist de prijszetter van staal. De productiecapaciteit van staal groeit, maar de vraag blijft daarbij achter, dit zorgt voor dalende prijzen", aldus Brauneiser.

Voor Europa ziet US Steel de marktomstandigheden ook verslechteren. De discrepantie tussen de grondstofkosten en de staalprijzen zetten de marges onder druk. Brauneiser ziet ook dat Mittal hier last van heeft, maar doordat Mittal een zogeheten backward intergrated bedrijf is, heeft het hier minder last van dan Nucor en US Steel. "50 procent van de grondstoffen haalt het staalbedrijf [Arcelor] uit eigen mijnen, dit geeft een dempend effect."
 
Demeester gaf aan dat de Europese markt import gevoelig is. "Het grote aanbod uit China, Turkije en Azië zette druk op de prijzen. Tevens heeft Europa te maken met een zwakke onderliggende vraag."

Analist Brauneiser van Kepler Cheuvreux vindt ook dat Europa een lastige markt is. "Een belangrijke sector voor staal is de auto-industrie en die heeft het moeilijk. Deze sector is goed voor 20 procent van de vraag naar staal en 40 procent van de vraag naar flat-rolled steel."

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden heeft Demeester nog wel een koopadvies voor ArcelorMittal. "Twee aspecten spelen daar een belangrijke rol in, deleveraging van het bedrijf en schaalvergroting. Door de schaalvergroting kan het bedrijf meer input hebben op de prijsontwikkeling."

In dit licht moet ook de recente overname van het Italiaanse Ilva worden gezien. 

Brauneiser van Kepler Cheuvreux hanteert een koersdoel van 15,00 euro voor ArcelorMittal, maar ook hij noemt de marktomstandigheden moeilijk. "Het zou kunnen dat hierdoor de EBITDA dit jaar onder de 6 miljard dollar uitkomt." Vorig jaar behaalde ArcelorMittal nog een EBITDA van 10,3 miljard dollar.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal