Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 20 september 2019 17:52

Damrak lager gesloten

 De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 577,44 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Na al het centrale bank geweld, ging de aandacht vrijdag met name uit naar de hervatting van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China in Washington.

Donderdag vonden voor het eerst in bijna twee maanden in Washington handelsgesprekken plaats, waarbij de onderhandelaars probeerden een gemeenschappelijke basis te vinden om de weg vrij te maken voor gesprekken op hoog niveau, die gepland staan voor oktober. Persbureau meldde dat de gesprekken, die vandaag zullen eindigen, zich vooral zullen richten op landbouwkwesties, intellectueel eigendom en gedwongen overdracht van technologie.

De Federal Reserve verlaagde woensdag zoals verwacht de belangrijkste rente met 25 basispunten, de Chinese centrale bank verlaagde vrijdag voor de tweede maand op rij de rente voor interbancaire leningen, terwijl de Bank of Japan, de Bank of England en de Zwitserse centrale bank hun beleid deze week handhaafden.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij kon er weinig van maken vrijdag. "Door de EuroStoxx 50 expiraties liep de index rond het middaguur wat op en dat hebben we tot vrijwel het einde van de handelsdag vast weten te houden", zei Schutte. Tegen het slot van de handelsdag zakte de index licht weg.

Daarnaast merkte de beleggingsadviseur op dat, hoewel de handelsbesprekingen een punt van focus blijven, er minder paniekerig wordt gereageerd op nieuws omtrent de kwestie. We kunnen volgens Schutte een rustige handelsweek tegemoet zien aangezien bedrijfscijfers nog pakweg twee tot drie weken op zich laten wachten en ook de macro-agenda voor volgende week matig is gevuld.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in augustus op jaarbasis met 0,3 procent zijn gestegen, terwijl op maandbasis sprake was van een daling met 0,5 procent.

Het consumentenvertrouwen in de de eurozone is in september licht verbeterd. De index ging van 7,1 negatief in augustus naar -6,5.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1004. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1044 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1040 op de borden.
 
Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak met een winst van 4,6 procent. Vopak profiteerde van het verhoogde advies van Jefferies van Houden naar Kopen, en het opwaarts bijstellen van het koersdoel van 44,00 naar 54,00 euro. Volgens analist David Kerstens van Jefferies zal de nieuwe IMO 2020 regelgeving voor een herstel van de vraag naar olie-opslag zorgen.

Unibail-Rodamco-Westfield noteerde vrijdag 1,9 procent hoger, terwijl ING 1,1 procent steeg.

ArcelorMittal verloor 1,7 procent. Het aandeel staat al dagenlang onder druk. IMCD verloor 2,2 procent.

Philips verloor 0,6 procent ondanks dat Barclays startte met het volgen van het concern met een Overwogen advies en een koersdoel van 51,00 euro. "We beschouwen de transformatie van Philips als ver van klaar en zien meer opwaarts potentieel voor de groei en de marges", aldus de analisten.

In de AMX verloor Signify 5,4 procent. Philips rondde de verkoop van zijn resterende belang in Signify af voor ongeveer 357 miljoen euro. Philips verkocht 13,8 miljoen aandelen Signify voor 25,90 euro per stuk. 

Altice Europe voerde de ranglijst aan in de Midcap, gevolgd door Eurocommercial Properties en ASMI met winsten van achtereenvolgens 6,1 procent en 1,8 procent.

Fugro verloor 2,3 procent, Besi daalde 2,0 procent en BAM noteerde 1,4 procent lager.

Onder de kleinere aandelen verloor Sligro 3,0 procent. Sligro Food Group krijgt mogelijk een claim van het consortium Jumbo & Coop voor de kiezen. Het zou gaan om een claim met betrekking tot de transactie rond de verkoop van EMTÉ aan Jumbo en Coop in 2018. De kopers stellen dat de brutowinstmarge van EMTÉ zich niet in lijn met de verwachtingen heeft ontwikkeld.

Alfen steeg 1,8 procent, evenals Van Landschot, terwijl VolkerWessels 1,1 procent hoger noteerde. Sligro bungelde met een verlies van 3,0 procent onderaan. Accell daalde 2,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.010,24 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde0,2 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?