Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 20 september 2019 20:13

AEX houdt stand

 De Amsterdamse beurs is afgelopen week 0,1 procent gestegen, op een slotstand van 577,44 punten op vrijdag. Vorige week sloot de index op 576,83 punten.

Beleggingsexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut verwacht dat de beurzen de komende tijd nog wat hoger zullen gaan. "Voor de AEX zou een beweging richting 585 er in moeten zitten en in de VS kunnen de all-time highs worden opgezocht."

Verder geeft Brouwers aan dat het lijkt of er geen verkopers in de markt zijn. "Er is niet echt goed nieuws, maar de markt reageert daar niet op", volgens Brouwers, die doelt op de situatie tussen Iran en de VS, de perikelen rond de Brexit en de centrale banken die niet echt overtuigen.

Nadat de Europese Centrale Bank vorige week eerder een vuurpijl afschoot dan een bazooka volgens Brouwers, was het deze week de beurt aan de Federal Reserve.

Fed verlaagt rente maar overtuigt niet

De Amerikaanse centrale bank verlaagde woensdag de belangrijkste rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Omdat dit was verwacht, waren beleggers vooral benieuwd naar de zogeheten dot plot en het commentaar van voorzitter Jerome Powell.

Beide schepten weinig duidelijkheid over het toekomstige rentepad. De dot plot toonde vooral de verdeeldheid onder de beleidsmakers, met tien van de 17 Fed-leden die niet rekenen op nog een renteverlaging in 2019.

Powell klonk in zijn persconferentie meer verruimingsgezind en benadrukte dat verdere verlagingen en stimuleringsmaatregelen niet zijn uitgesloten wanneer ze helpen om de Amerikaanse economie te ondersteunen, maar werd weinig concreet over het tijdstip van een volgende renteverlaging. Wat Powell in principe wel uitsluit is negatieve rentes, net als een recessie.

Al met al is het "heel onduidelijk welke kant de Fed op wil", zei valutahandelaar Raju Musicco van Ebury.

Aan de verwachtingen van de Amerikaanse president Donald Trump voldeed de Fed woensdag zeker niet. Trump uitte opnieuw forse kritiek op de centrale bank en beschuldigde de Fed en Powell van een gebrek aan lef en visie. Powell weigerde in zijn persmoment concreet te reageren op de kritiek en benadrukte in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de centrale bank. Ook prees hij het moreel onder de Fed-leden.

"Trump heeft zijn onvrede geuit, maar als hij de handelsoorlog laat escaleren, dan krijgt hij toch zijn zin", aldus Musicco. "Dan moet Powell wel de rente verder verlagen."

De handelaar denkt evenwel dat het moeilijk wordt voor de Amerikaanse president om de handelsoorlog te laten escaleren, nu hij de campagne voor zijn herverkiezing in 2020 ingaat.

Ondertussen greep de Fed deze week ook plotseling in op de geldmarkten nadat de rente op de repo-markt sterk steeg, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Hedgefunds en banken gebruiken deze vorm van financiering om hun handelstransacties te financieren. Door de krapte op de markt steeg ook de interbancaire rente, de federal funds rate, naar de bovenkant van de bandbreedte die de Fed aanhoudt in zijn monetaire beleid. Powell zei woensdag te verwachten dat de rente weer zal terugzakken.

Andere centrale banken houden kruit grotendeels droog

Naast de verwachte renteverlaging door de Fed was er deze week ook aandacht voor de rentebesluiten van een aantal andere grote centrale banken. Die in Japan en Zwitserland handhaafden hun beleid, in Noorwegen ging de rente juist omhoog en ook de Chinese centrale bank greep deze week in.

De Bank of England tornde conform verwachting ook niet aan de rente van 0,75 procent en wees op de aanhoudende volatiliteit door de Brexit.

"Weinig nieuws vanuit de BoE en beleggers verwachtten ook geen bazooka van Mark Carney. Hij kan niets aan de rente veranderen zonder de uitkomst van Brexit te weten", volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat indien Brexit ordelijk verloopt, de Britse centrale bank de rente verder zal verhogen.

Achtbaanrit olieprijs na luchtaanvallen Saoedi-Arabië

Na de luchtaanvallen op belangrijke oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië afgelopen weekend, steeg de olieprijs maandag bijna 15 procent vanwege de berichten dat het wel even kon duren voor de Saoedische olieproductie zou zijn hersteld.

In de twee dagen die volgden, leek het er juist op dat het herstel sneller zou gaan dan gedacht. Donderdag verschenen echter opnieuw berichten dat Saoedi-Arabië moet aankloppen bij buitenlandse olieproducenten om de gaten in zijn levering op te vangen.

"Duurt het langer, [dan] kan de olieprijs verder stijgen. Dat is, in een tijd waarin economische groei als gevolg van de handelsoorlog toch al onder druk staat, niet wenselijk…", zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Verder wees Saoedi-Arabië Iran officieel als schuldige aan van de aanvallen met kruisraketten en drones. Teheran ontkent. Toch zullen de Verenigde Staten extra sancties op het land afkondigen.

De opnieuw toenemende spanningen kunnen de olieprijs mogelijk opnieuw een bodem bieden. Op weekbasis steeg de olieprijs uiteindelijk zo'n 7 procent.

Volgende week

Het belooft op bedrijfsvlak een weinig spannende week te worden. Maandag vindt de kwartaalherziening van de AEX plaats, met promoties naar de AScX voor Ajax en Neways, maar verder geen wijzigingen. Alumexx komt met halfjaarcijfers.

Op macro-economisch vlak volgen komende week een reeks inkoopmanagersindexen, cijfers over het consumenten- en ondernemersvertrouwen in de eurozone en definitieve Amerikaanse groeicijfers over het tweede kwartaal. Ook houden beleggers al het nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China in de gaten, nadat de twee landen afgelopen week voor het eerst in maanden weer om tafel zaten.

Stijgers en dalers

De AEX werd geholpen door Royal Dutch Shell, dat met name aan het begin van de week op zijn beurt weer geholpen werd door de hogere olieprijs. Het aandeel steeg op weekbasis 3,7 procent. KPN was de sterkste stijger en won 4,6 procent. Beoogd CEO Dominique Leroy vertrekt eerder bij haar huidige werkgever Proximus.

ArcelorMittal was de sterkste daler en leverde 11,4 procent in. Staalbedrijven als U.S. Steel en Nucor waarschuwden met een zwakke outlook.

In de Midcap was Altice Europe koploper, met een winst van een 13,9 procent. Altice Europe profiteert van een combinatie van hogere omzet en lagere rente, nu kredietmarkten het kabelbedrijf steeds meer het voordeel van de twijfel geven, volgens analist Nico Inberg van IEX.

Fugro droeg de zogeheten rode lantaarn en leverde 6,4 procent in ten opzichte van vorige week vrijdag. Aperam daalde 6,3 procent. BAM verloor 5,5 procent na een adviesverlaging van Kopen naar Houden. Analist Martijn den Drijver van ABN AMRO meent dat de risico's momenteel groter zijn dan de aanjagers. En ook Degroof Petercam werd voorzichtiger met de bouwer en verlaagde het koersdoel vanwege de stikstofkwestie. 

Onder de kleine fondsen deed Pharming goede zaken, met een winst van 9,5 procent. CEO Sijmen de Vries rekent op een betere tweede jaarhelft, zei hij voor de camera van ABM Financial News.

Sif steeg 3,3 procent. De Britse kroondomeinen zijn inmiddels gestart met een veiling voor nieuwe windparken op zee. Sif kan hiervan profiteren, denkt analist Thijs Berkelder van ABN AMRO. "Het order boek van Sif zit tot eind 2021 al behoorlijk vol met name door het windparkproject Hollandse Kust. Maar voor 2022 en 2023 is er ruimte om het orderboek goed te vullen met het opdrachten die hier uit voortvloeien", aldus de analist.

Sterkste daler onder de AScX-fondsen was Accell, dat 6,6 procent verloor.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?