Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 19 september 2019 06:58

Donderdag 19/9: beurzen nipt lager

De Europese beurzen koersen donderdag af op een iets lagere opening.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 16 punten voor de Duitse DAX, een min van 9 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

In Europa kunnen de beurzen donderdag reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond en dat van de bank of Japan en Bank of England op donderdag.

De Fed verlaagde de rente woensdag met 25 basispunten en vanochtend vroeg werd bekend dat de Japanse centrale bank zijn monetaire beleid handhaaft, waarbij de centrale bank wel hintte op mogelijk ingrijpen eind oktober bij de volgende rentevergadering.

Donderdagmiddag volgt de Bank of England met zijn rentebesluit, waarbij het belangrijkste tarief vermoedelijk wordt gehandhaafd op 0,75 procent en de focus in het commentaar vooral op Brexit ligt.

Woensdag sloten de markten in Europa overwegend licht hoger. Beleggers zaten vooral op hun handen, wachtend op de Fed, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

Het hernieuwde optimisme over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten speelde ook een kleine rol in het beursklimaat. China zou weer zijn begonnen met het opkopen van Amerikaanse landbouwproducten, werd woensdag bekend.

Inflatiecijfers uit de eurozone toonden tussen juli en augustus een stabilisering. De inflatie bleef staan op 1,0 procent en de kerninflatie op 0,9 procent.

Britse inflatiecijfers waren verrassender. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk daalde tussen juli en augustus van 2,1 procent tot 1,7 procent en de kerninflatie verzwakte zelfs tot 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Kingfisher zag de winst in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar dalen, net als de omzet. De aangepaste winst liep op en het dividend werd gehandhaafd. De outlook was onzeker, waarop het aandeel van de Britse doe-het-zelf-keten 3,2 procent minder waard werd.

Airbus verwacht dat de mondiale vraag naar vliegtuigen de komende 20 jaar ruimschoots zal verdubbelen. Tot aan 2048 ziet het bedrijf het aantal vliegtuigen voor het vervoer van passagiers en vracht oplopen van circa 23.000 nu naar 48.000 toestellen. Het aandeel Airbus sloot woensdag 0,7 procent hoger.

Aandelen van Deutsche Post daalden woensdag 1,2 procent. Het Duitse postbedrijf benadrukte dat men "geen wijzigingen ziet in de volumetrends bij onze activiteiten ten opzichte van wat we in augustus bij de cijfers over het tweede kwartaal hebben gecommuniceerd." Dit naar aanleiding van een winstwaarschuwing van het Amerikaanse FedEx. Royal Mail leverde in Londen 4,0 procent in. PostNL steeg 0,2 procent in Amsterdam.

Euro STOXX 50         3.528,04 (+0,2%)
STOXX Europe 600        389,41 (+0,02%)
DAX                  12.389,62 (+0,1%)
CAC 40                5.620,65 (+0,1%)
FTSE 100              7.314,05 (-0,1%)
SMI                  10.018,84 (+0,1%)
AEX                     576,69 (+0,3%)
BEL 20                3.680,09 (-0,3%)
FTSE MIB             21.947,70 (+0,7%)
IBEX 35               9.031,70 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting lager.

Woensdag sloten de Amerikaanse beurzen verdeeld na het rentebesluit van de Fed. De centrale bank verlaagde de belangrijkste rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent.

Omdat dit was verwacht, waren beleggers vooral benieuwd naar de zogeheten dot plot en het commentaar van voorzitter Jerome Powell.

Beide schepten weinig duidelijkheid over het toekomstige rentepad. De dot plot toonde vooral de verdeeldheid onder de beleidsmakers, met tien van de 17 Fed-leden die niet rekenen op nog een renteverlaging in 2019.

"Ik ben verrast door de mate van verdeeldheid binnen de Fed", zei marktanalist David Norris van TwentyFour Asset Management. "Dat toont aan hoezeer wordt gelet op de economische data maar ook dat er onduidelijkheid is over hoe de macrocijfers zich zullen ontwikkelen."

De dot plot leek Wall Street behoorlijk tegen te vallen want na het verschijnen ervan daalden de Amerikaanse indexen even met 0,7 tot 1,0 procent.

Powell klonk in zijn persconferentie meer verruimingsgezind en benadrukte dat verdere verlagingen en stimuleringsmaatregelen niet zijn uitgesloten wanneer ze helpen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Wat Powell in principe wel uitsluit is negatieve rentes, net als een recessie.

Volgens marktstrateeg Charlie Ripley van Allianz Investment Management is het voor de Fed momenteel erg lastig om zich duidelijk uit te spreken voor verdere verlagingen, omdat de economie zich ook niet op een eenduidige manier ontwikkelt. "We zien een gespleten Amerikaanse economie waarbij de verminderde bedrijfsinvesteringen worden gecompenseerd door sterke consumentenuitgaven."

Omdat de markt zo sterk rekent op verdere renteverlagingen en de Fed daarover zo verdeeld is, was het sowieso niet makkelijk voor de Fed om te voldoen aan de marktverwachtingen, aldus Ripley.

Aan de verwachtingen van de Amerikaanse president Donald Trump voldeed de Fed woensdag zeker niet. Trump uitte opnieuw forse kritiek op de centrale bank en beschuldigde de Fed en Powell van een gebrek aan lef en visie. Powell weigerde in zijn persmoment concreet te reageren op de kritiek en benadrukte in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de centrale bank. Ook prees hij het moreel onder de Fed-leden.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets is het de vraag wat Trump nu gaat doen. Bij de vorige renteverlaging van de Fed, eind juli, dreigde de president een dag later met nieuwe importsancties tegen China.

Ondertussen greep de Fed ook woensdag in op de geldmarkten, net als een dag eerder. Het was dinsdag voor het eerst sinds 2008 dat de centrale bank contanten moest injecteren in het systeem om de rente voor kortetermijnfinanciering laag te houden. Het is onduidelijk hoe lang de ingreep zal duren.

Eerder deze week steeg de rente op de repo-markt sterk, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Hedgefunds en banken gebruiken deze vorm van financiering om hun handelstransacties te financieren. Door de krapte op de markt steeg ook de interbancaire rente, de federal funds rate, naar de bovenkant van de bandbreedte die de Fed aanhoudt in zijn monetaire beleid. Powell zei woensdag te verwachten dat de rente weer zal terugzakken.

Olie werd twee procent goedkoper na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Verder heeft Saoedi-Arabië woensdag formeel Iran als schuldige aangewezen voor de luchtaanvallen afgelopen weekend op belangrijke oliefaciliteiten. De VS kondigden nieuwe sancties op Iran aan en president Trump maakte woensdag bekend dat Robert O'Brien zijn nieuwe veiligheidsadviseur wordt.

Op macro-economisch vlak werd woensdagmiddag bekend dat in augustus fors meer woningen in aanbouw zijn genomen in Amerika dan een maand eerder. De stijging van 12 procent was veel groter dan de verwachte toename van 4 procent. Ook werden er onverwacht meer bouwvergunningen afgegeven.

Bedrijfsnieuws

FedEx stelde dinsdag nabeurs teleur met zijn kwartaalcijfers en gaf een winstwaarschuwing omdat het post- en pakkettenbedrijf last heeft van een vertragende mondiale groei en de handelsoorlog. Het aandeel sloot woensdag 12,9 procent in de min na een reeks advies- en koersdoelverlagingen. Sectorgenoot UPS verloor 1,1 procent.

Adobe meldde dinsdagavond een sterker dan verwachte kwartaalomzet, maar de vooruitzichten voor het nieuwe kwartaal vielen wat tegen. Het aandeel leverde 1,8 procent in.

General Mills daalde 0,9 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers voor de fabrikant van ontbijtgranen als Cheerios en van Häagen-Dasz ijs.

Ingenieursbureau McDermott International, actief in de offshoresector, elektriciteitsopwekking en kerncentrales, daalde woensdag zo'n 50 procent, voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd in afwachting van nieuws. Het bedrijf meldde uiteindelijk dat het externe adviseurs heeft ingehuurd om de kapitaalstructuur en balans van het bedrijf te helpen verbeteren. Het aandeel sloot uiteindelijk meer dan 63 procent in de min.

Aandelen in de energiesector stonden onder druk door de dalende olieprijs. ExxonMobil verloor 0,5 procent en ConocoPhillips zelfs 2,0 procent.

S&P 500 index             3.006,73 (+0,03%)
Dow Jones index          27.147,08 (+0,1%)
Nasdaq Composite          8.177,39 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een plus voor de Nikkei en een vlakke stand voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225               22.085,02  (+0,6%)
Shanghai Composite        2.985,66 (0,0%)
Hang Seng                26.421,91 (-1,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1036. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1034.

USD/JPY Yen   107,89
EUR/USD Euro  1,1036
EUR/JPY Yen  119,07

MACRO-AGENDA:
00:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 Consumentenvertrouwen - September (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - Juli (NL)
06:30 Werkloosheid - Augustus (NL)
10:00 Lopende rekening - Juli (eur)
10:30 Detailhandelsverkopen - Augustus (VK)
13:00 Bank of England - Rentebesluit en notulen (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Augustus (VS)
16:00 Leidende indicatoren - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS
00:00 Rocket Internet - Halfjaarcijfers

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?