Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 18 september 2019 22:08

Wall Street verdeeld na gemengde boodschap Fed

Wall Street is woensdag verdeeld gesloten. De S&P 500 sloot vrijwel vlak op een slot van 3.006,73 punten, de Dow Jones index steeg 0,1 procent tot 27.147,08 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent tot 8.177,39 punten.

De Federal Reserve verlaagde woensdag de belangrijkste rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent.

Omdat dit was verwacht, waren beleggers vooral benieuwd naar de zogeheten dot plot en het commentaar van voorzitter Jerome Powell.

Beide schepten weinig duidelijkheid over het toekomstige rentepad. De dot plot toonde vooral de verdeeldheid onder de beleidsmakers, met tien van de 17 Fed-leden die niet rekenen op nog een renteverlaging in 2019.

"Ik ben verrast door de mate van verdeeldheid binnen de Fed", zei marktanalist David Norris van TwentyFour Asset Management. "Dat toont aan hoezeer wordt gelet op de economische data maar ook dat er onduidelijkheid is over hoe de macrocijfers zich zullen ontwikkelen."

De dot plot leek Wall Street behoorlijk tegen te vallen want na het verschijnen ervan daalden de Amerikaanse indexen even met 0,7 tot 1,0 procent en liep de dollar in waarde op.

Powell klonk in zijn persconferentie meer verruimingsgezind en benadrukte dat verdere verlagingen en stimuleringsmaatregelen niet zijn uitgesloten wanneer ze helpen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Wat Powell in principe wel uitsluit is negatieve rentes, net als een recessie.

Volgens marktstrateeg Charlie Ripley van Allianz Investment Management is het voor de Fed momenteel erg lastig om zich duidelijk uit te spreken voor verdere verlagingen, omdat de economie zich ook niet op een eenduidige manier ontwikkelt. "We zien een gespleten Amerikaanse economie waarbij de verminderde bedrijfsinvesteringen worden gecompenseerd door sterke consumentenuitgaven."

Omdat de markt zo sterk rekent op verdere renteverlagingen en de Fed daarover zo verdeeld is, was het sowieso niet makkelijk voor de Fed om te voldoen aan de marktverwachtingen, aldus Ripley.

Aan de verwachtingen van de Amerikaanse president Donald Trump voldeed de Fed woensdag zeker niet. Trump uitte opnieuw forse kritiek op de centrale bank en beschuldigde de Fed en Powell van een gebrek aan lef en visie. Powell weigerde in zijn persmoment concreet te reageren op de kritiek en benadrukte in plaats daarvan de onafhankelijkheid van de centrale bank. Ook prees hij het moreel onder de Fed-leden.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets is het de vraag wat Trump nu gaat doen. Bij de vorige renteverlaging van de Fed, eind juli, dreigde de president een dag later met nieuwe importsancties tegen China.

Ondertussen greep de Fed ook woensdag in op de geldmarkten, net als een dag eerder. Het was dinsdag voor het eerst sinds 2008 dat de centrale bank contanten moest injecteren in het systeem om de rente voor kortetermijnfinanciering laag te houden. Het is onduidelijk hoe lang de ingreep zal duren.

Eerder deze week steeg de rente op de repo-markt sterk, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Hedgefunds en banken gebruiken deze vorm van financiering om hun handelstransacties te financieren. Door de krapte op de markt steeg ook de interbancaire rente, de federal funds rate, naar de bovenkant van de bandbreedte die de Fed aanhoudt in zijn monetaire beleid. Powell zei woensdag te verwachten dat de rente weer zal terugzakken.

De euro/dollar verhandelde rond het slot in New York 0,4 procent lager op 1,1034.

Olie werd twee procent goedkoper na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Verder heeft Saoedi-Arabië woensdag formeel Iran als schuldige aangewezen voor de luchtaanvallen afgelopen weekend op belangrijke oliefaciliteiten. De VS kondigden nieuwe sancties op Iran aan en president Trump maakte woensdag bekend dat Robert O'Brien zijn nieuwe veiligheidsadviseur wordt.

Op macro-economisch vlak werd woensdagmiddag bekend dat in augustus fors meer woningen in aanbouw zijn genomen in Amerika dan een maand eerder. De stijging van 12 procent was veel groter dan de verwachte toename van 4 procent. Ook werden er onverwacht meer bouwvergunningen afgegeven.
  
Bedrijfsnieuws

FedEx stelde dinsdag nabeurs teleur met zijn kwartaalcijfers en gaf een winstwaarschuwing omdat het post- en pakkettenbedrijf last heeft van een vertragende mondiale groei en de handelsoorlog. Het aandeel sloot woensdag 12,9 procent in de min na een reeks advies- en koersdoelverlagingen. Sectorgenoot UPS verloor 1,1 procent.

Adobe meldde dinsdagavond een sterker dan verwachte kwartaalomzet, maar de vooruitzichten voor het nieuwe kwartaal vielen wat tegen. Het aandeel leverde 1,8 procent in.

General Mills daalde 0,9 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers voor de fabrikant van ontbijtgranen als Cheerios en van Häagen-Dasz ijs.

Ingenieursbureau McDermott International, actief in de offshoresector, elektriciteitsopwekking en kerncentrales, daalde woensdag zo'n 50 procent, voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd in afwachting van nieuws. Het bedrijf meldde uiteindelijk dat het externe adviseurs heeft ingehuurd om de kapitaalstructuur en balans van het bedrijf te helpen verbeteren. Het aandeel sloot uiteindelijk meer dan 63 procent in de min.

Aandelen in de energiesector stonden onder druk door de dalende olieprijs. ExxonMobil verloor 0,5 procent en ConocoPhillips zelfs 2,0 procent.

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?