Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 18 september 2019 16:45

Beursblik: Britse en Japanse centrale bank handhaven beleid vermoedelijk

 Het rentebesluiten die de Bank of Japan en de Bank of England donderdag bekendmaken, beloven minder vuurwerk dan die van de Europese Centrale Bank en die van de Federal Reserve.

De ECB verlaagde vorige week de negatieve depositorente nog verder en kondigde nieuwe stimuleringsmaatregelen aan, terwijl de Fed woensdagavond vermoedelijk voor de tweede maal in een aantal maanden de belangrijkste rente verlaagt.

Door ABM Financial News geraadpleegde economen rekenen er niet op dat de Japanse en Britse centrale bank dit voorbeeld donderdag zullen volgen.

Het is donderdag eerst de beurt aan de Bank of Japan. Bij het vorige rentebesluit benadrukte de centrale bank nog dat men niet zal aarzelen om extra stimuleringsmaatregelen in de zetten wanneer het inflatiedoel verder uit zicht raakt.

Hoewel de BoJ al jaren ruim verwijderd is van zijn inflatiedoel van 2 procent, meent de centrale bank dat het nog altijd in staat is dit te halen. Extreem lage rentes tot zeker het voorjaar van 2020 en de mogelijkheid om jaarlijks voor 80 biljoen yen aan obligaties te kopen hebben tot nu toe echter weinig geholpen om het inflatiedoel te bereiken.

De markt rekent inmiddels met een ruime meerderheid op een renteverlaging door de Japanse centrale bank later dit jaar, aldus econoom Hugo Le Damany van vermogensbeheerder AXA Investment Managers.

"De markt schat de kans op een verlaging voor het eind van het jaar in op 70 procent. Zes maanden geleden was dat nog 22 procent", aldus de marktvorser. AXA zelf schat de kans op een Japanse renteverlaging later dit jaar in op slechts 20 procent.

Le Damany verwacht wel dat BoJ een ruim beleid blijft voeren, maar dat verdere verlagingen van de nu al negatieve beleidsrente "zo lang mogelijk" worden uitgesteld. "Een verdere verlaging kan negatieve gevolgen hebben voor financiële instellingen en het effect op de inflatieverwachtingen is onzeker."

Brexit domineert nog steeds monetair beleid BoE

Het monetaire beleid van de Bank of England wordt momenteel vooral bepaald door de Brexit. Daarom zal de huidige rente van 0,75 procent donderdag gehandhaafd worden, denken economen.

"Een grote beleidsstap wordt niet verwacht", voorspellen marktvolgers van Nomura.

Een daling van de Britse inflatie zorgt er volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets bovendien voor dat haviken ook niet zo snel meer zullen denken aan juist een renteverhoging. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk daalde tussen juli en augustus van 2,1 procent tot 1,7 procent en de kerninflatie verzwakte zelfs tot 1,5 procent.

"Dit was het laatste belangrijke economische cijfer voor het rentebesluit van de BoE. De focus zal daarbij meer dan wat dan ook liggen op Brexit", aldus Aslam, die niet uitsluit dat voorzitter Mark Carney, wiens termijn eind januari afloopt, langer aanblijft vanwege de chaos rond het vertrek van het VK uit de Europese Unie.

Het monetaire besluit van de Bank of Japan wordt donderdagochtend vroeg rond 05:00 uur bekendgemaakt. Dat van de Bank of England volgt om 13:00 uur. 

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?