Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 18 september 2019

AEX eindigt met winst

De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

De AEX steeg 0,4 procent tot 576,69 punten. De Midkap-index steeg 0,3 procent en de Smallcaps 0,7 procent.

"Het was een typisch een dag voordat het besluit door de Fed wordt bekendgemaakt", zei sales trader Gert Berendse van ING. Een renteverlaging met 25 basispunten wordt volgens hem voor de volle honderd procent ingeprijsd door de markt.

De stemming was positief gezien de hogere slotstanden, maar onzekerheid over wat de Federal Reserve zal gaan zeggen bleef er toch ook, zei Berendse. 

Na de voortdurende aanmaningen van president Donald Trump om de rente verder te verlagen zou Fed-voorzitter Jerome Powell iets kunnen zeggen over de onafhankelijkheid van de centrale bank in het bepalen van het monetaire beleid.

Eind juli werd de federal funds rate voor het eerst in ruim tien jaar verlaagd, tot de huidige bandbreedte van tussen de 2,00 en 2,25 procent. De markt zag dat vooral als een zogeheten 'insurance cut', om de Amerikaanse economie te ondersteunen tijdens de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en een mondiale groeivertraging door andere factoren, waaronder Brexit. Ook hoopt de Fed de inflatie een impuls te geven.

"De dot plot laat waarschijnlijk zien dat er binnen het beleidscomité een grotere bereidheid is om verder te verlagen, maar vooral als herijking van de rente en niet om een langdurige verruimingscyclus te starten", aldus Bank of America.

De Amerikaanse centrale bank pompte woensdag net als dinsdag liquiditeit de markt in vanwege krapte op de markt voor kortetermijnfinancieringen, de zogenaamde repurchase agreements of repo's. Er werd vandaag voor 75 miljard dollar opgenomen. Sales trader Berendse van ING verwachtte niet dat de Federal Reserve hier iets over zal zeggen bij het rentebesluit. "Ze zullen er wel op letten".

President Trump kondigde vanmiddag hardere sancties tegen Iran aan, na een aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië. De markt verwacht toch niet dat hij echt zal ingrijpen en Trump heeft ook gezegd dat Amerika niet meer de politieman van de wereld moet zijn, aldus Berendse.

Olie werd ruim een procent goedkoper. De olievoorraden in de VS bleken onverwacht gestegen.

De euro/dollar handelde op 1,1062.

In de ochtend bleek de inflatie in de eurozone 1,0 procent in de maand augustus, zoals eerder gemeld. De Britse inflatie liep terug naar 1,7 procent. De export van Japan bleek stevig gedaald in augustus. Vooral naar China werd minder geëxporteerd, maar ook naar de VS en Europa daalde de export. 's Middags bleken er in de VS meer woningen in aanbouw te zijn genomen in augustus dan was verwacht.

China koopt volgens de Amerikaanse president Donald Trump weer Amerikaanse landbouwproducten. De president klonk optimistisch over de kansen dat de VS en China een handelsdeal zullen sluiten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Volgens Trump zal het gaan om de "grootste deal ooit gesloten […] En China weet dat".

Deze week zullen de twee landen voorbereidende gesprekken voeren in de VS om begin volgende maand een ontmoeting in Washington tussen de top-onderhandelaars te laten plaatsvinden.

Stijgers en dalers

In de AEX was Vopak de dagwinnaar met een stijging van 1,4 procent. ASML volgde met 1,2 procent.

Het handjevol dalers werd aangevoerd door verzekeraar ASR, dat 1,1 procent inleverde.

Unilever meldde dat het bedrijf zijn omzetcijfers aanpast vanwege de hyperinflatie in Argentinië en Venezuela. De recente groeicijfers vallen hierdoor wat hoger uit. Het aandeel daalde fractioneel.

Shell won 0,3 procent. Aramco rondde een overname van het belang van Shell in Sasref af.

Philips startte een zaak tegen QVC voor patentbreuk. Het aandeel daalde nauwelijks.

CEO Frans Muller van Ahold Delhaize zei dat de Amerikaanse supermarktsector zal consolideren, omdat er steeds meer in technologie geïnvesteerd moet worden. Een nieuwe CFO is nog niet gevonden. Het aandeel daalde 0,4 procent.

In de AMX profiteerde OCI volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten van een koopaanbeveling van Morgan Stanley, al liep de koerswinst wel terug van meer dan 4 tot 1,9 procent bij de slotgong. WDP steeg 1,9 procent, nadat het aandeel dinsdag ook al 3 procent won na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

Het grootste verlies kwam voor rekening van BAM. ABN AMRO haalde het aandeel van de kooplijst. De risico’s zijn volgens de analisten groter dan de aanjagers. Zo houdt de bank er nog altijd rekening mee dat de zeesluisprojecten voor extra kosten kunnen zorgen, terwijl ook uit Duitsland nog nieuwe tegenslagen kunnen volgen. "Dat is onwenselijk gezien het broze vertrouwen dat de markten in BAM hebben en de lage solvabiliteit", aldus de analisten. Met een solvabiliteit van "slechts" 12,8 procent zit BAM ruim onder zijn sectorgenoten. Het aandeel BAM daalde 3,4 procent.

Boskalis verloor 1,6 procent, nadat een joint venture een contract van 200 miljoen dollar in de wacht sleepte voor diensten aan een LNG-terminal voor de kust van Mozambique. Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro leverden 0,6 en 2,5 procent in. 

Onde de Smallcaps won Pharming 5 procent, gevolgd door Acomo met 1,9 procent.
 
Lokaal viel Alumexx op met een winst van 12,5 procent.

Ajax steeg 1,3 procent, nadat de voetbalclub dinsdagavond in de eerste wedstrijd in de Champions League het Franse Lille versloeg met 3-0.

Curetis leverde 0,2 procent in na een hogere halfjaaromzet en een kleiner verlies door lagere kosten.

Tussenstanden Wall Street

Rond sluitingstijd op het Damrak stonden de Amerikaanse aandelenindices licht lager.

De Aandeelhouder TV

oktober 23, 2019

AEX 23 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2019

Cijfers Akzo Nobel en Heineken | 23 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

AEX 22 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

Prosus steekt Takeaway de loef af

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
23 okt 10:49 Superperformance SAS

Short KPN

22 okt 14:55 Shaun Stevens

Beursgenoteerd vastgoed: Weten wat de prijs van alles is en de waarde van niets

22 okt 10:19 Redactie

Bod Prosus op Just Eat, Takeaway wel op Pole Position