Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 17 september 2019 06:50

Europese beurzen openen nipt lager

 De Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingsverlies van 4 punten voor de Duitse DAX, een min van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese aandelenmarkten sloten maandag lager, in reactie op de fors hogere olieprijs nadat een aanval agelopen weekend op een olieveld in Saoedi-Arabië de prijzen sterk deed oplopen.

Op macro-economisch vlak waren er geen belangrijke Europese macrocijfers.

Voorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson hebben maandag tijdens een lunch in Luxemburg de balans opgemaakt van de stand van zaken met betrekking tot het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en besproken wat de volgende stappen zouden moeten zijn.

Juncker zou Johnson eraan hebben herinnerd dat het de verantwoordelijkheid van het VK is om met een oplossing te komen die strookt met de terugtrekkingsovereenkomst die er ligt.

Bedrijfsnieuws

Altice Europe heeft vandaag met succes een herfinanciering uitgevoerd. In totaal geeft Altice voor 2,55 miljard euro aan leningen uit: 2,0 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 8,25 jaar en een coupon van 3,375 procent en 550 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van 5,25 jaar en een coupon van 2,5 procent. Dankzij deze lage coupons denkt Altice circa 65 miljoen euro minder kwijt te zijn aan rentekosten.

Grote olieconcerns zoals BP en Royal Dutch Shell sloten dankzij de stijgende olieprijs respectievelijk 4,0 en 2,5 procent hoger. Ook Total, Eni en Iberdrola wonnen.

Luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France-KLM dat 3,2 procent inleverde, gingen juist onderuit. Volgens Bernstein heeft Air France-KLM zich slechter ingedekt voor een hogere olieprijs dan bijvoorbeeld Lufthansa. Ook vliegtuigbouwer Airbus moest het ontgelden met een verlies van 3,4 procent.

Naast de aandacht voor de oliebedrijven en de luchtvaarders, waren er ook kwartaalcijfers van modehuis Hennes & Mauritz. De omzet in het derde kwartaal van het Zweedse bedrijf steeg met 12 procent en het marktaandeel zou zijn gestegen, maar beleggers zetten het aandeel toch 2,8 procent lager.

Het Oostenrijkse AMS zal het bod op Osram al gestand doen als 62,5 procent van de stukken zijn aangemeld. Eerst was dit nog 70 procent. Osram noteerde 0,5 procent hoger, en AMS 2,4  procent lager in Zürich.

Prosus verloor 4,6 procent, na een negatief advies van Jefferies. De analisten zien de korting op het aandeel weer terugkeren, nadat die na de beursgang sterk is afgenomen.

Luxe-artikelenfabrikanten LVMH en Hermes werden 3,5 en 2,8 procent minder waard.

Bierbrouwers Anheuser Busch-Inbev en Heineken verloren 0,2 en 1,0 procent.

De koers van DSM kwam stevig onder druk nadat Bloomberg meldde dat DSM mogelijk 25 miljard dollar wil neertellen voor de nutrition tak van DuPont. DSM verloor 3,3 procent aan beurswaarde.

Banken die de laatste tijd terreinwinst boekten, verloren maandag weer terrein. Deutsche Bank zakte 2,1 procent, Commerzbank 3 procent en ING daalde 1,6  procent in Amsterdam. Moody's merkte in een rapport op dat de gemiddelde kredietwaardigheid van obligaties van banken is afgenomen in de afgelopen jaren, hoewel de banken zelf sterker zijn geworden.

Euro STOXX 50          3.518,45 (-0,9%)
STOXX Europe 600       389,53 (-0,6%)
DAX                           12.380,31 (-0,7%)
CAC 40                        5.602,23 (-0,9%)
FTSE 100                    7.321,41 (-0,6%)
SMI                               9.969,19 (-0,8%)
AEX                                 573,46 (-0,6%)
BEL 20                        3.700,19 (-0,8%)
FTSE MIB                 21.969,24 (-1,0%)
IBEX 35                       9.052,00 (-0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het rood.

De Amerikaanse beurs is maandag ook met verlies gesloten, terwijl de olieprijs met dubbele cijfers steeg.

"De spanningen lopen verder op in het Midden-Oosten", constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. "Handelaren zijn nerveus."

Met drones werden de olievelden van Saoedi-Arabië aangevallen, waardoor de productie nu op halve kracht draait. De olieprijs loopt hierdoor sterk op, maar beleggers lijken zich nog niet al te veel zorgen te maken.

"Hoewel de aanslagen een nieuwe tegenwind betekenen voor een wereldeconomie die al wordt geplaagd door verslechterende productieactiviteit en verhoogde handelsspanningen, geloven wij niet dat deze korte verstoring van de olieproductie een wereldwijde recessie zal veroorzaken" stelde hoofdeconoom Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend toestemming gegeven voor het vrijgeven van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten. 

Trump wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt, ondanks de haperende Saoedische olieproductie na de drone-aanval.

Verder zet Trump vaart achter het goedkeuren van vergunningsaanvragen voor nieuwe oliepijpleidingen in de VS, vooral in Texas. Al met al hoeft de wereld zich volgens de president geen zorgen te maken. Er is volgens hem "enorm veel olie”.

Toch lijkt het herstel van de Saoedische faciliteiten meer tijd te gaan kosten dan aanvankelijk gedacht, zo meldde een bron aan persbureau Bloomberg.

Trump is overigens overtuigd van de schuld van Teheran. 

"Herinner toen Iran een drone neerschoot, terwijl ze zeiden dat het in hun 'luchtruim' was, terwijl die [drone] niet eens daarbij in de buurt was. Ze houden sterk vast aan dat verhaal, wetende dat het een heel grote leugen was. Nu zeggen ze dat ze niets van doen hebben met de aanval op Saoedi-Arabië. We zullen zien?", aldus Trump op Twitter.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 8,05 dollar, ofwel 14,8 procent, hoger op 62,90 dollar.

De S&P 500 index stijgt overigens met gemiddeld iets meer dan 10 procent in de zes maanden nadat de olieprijs een sprong omhoog maakt van meer dan 10 procent. Dit berekende MarketWatch maandag.

Macro-economisch was het maandag rustig. 

De New York Fed index voor de industrie in de regio New York is in september gedaald, zo bleek maandag. De zogeheten Empire State index daalde van 4,8 in augustus naar een stand van 2,0 deze maand.

Beleggers kijken verder vooral uit naar komende woensdag wanneer het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda staat. 

De Fed zou de rente voor een tweede keer in een paar maanden tijd kunnen verlagen, met 25 basispunten bijvoorbeeld. 

Tot slot zal het volgens de Chinese premier Li Keqiang "zeer moeilijk" worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6 procent of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. Dit meldde persbureau Reuters. Cijfers vanochtend uit China leken de woorden van Li te onderstrepen. Zowel de productiegroei in de industrie aldus de stijging van de detailhandelsverkopen vertraagde in augustus. 

Bedrijfsnieuws

De CEO van Walt Disney Company, Bob Iger, is opgestapt als bestuurslid bij Apple. Dit maakte de techreus vrijdagavond bekend in een administratieve melding aan de toezichthouders. Hoewel geen formele reden wordt gegeven, heeft het vertrek van Iger mogelijk te maken met de streamingdiensten die beide bedrijven binnenkort gaan aanbieden. Apple start per 1 november met Apple TV+ en ook Disney's streamingdienst Disney+ is vanaf november beschikbaar. Voor Apple TV+ gaat de klant 4,99 dollar per maand betalen, voor Disney+ 6,99 dollar per maand. Een basisabonnement Netflix kost momenteel 7,99 dollar per maand. Het aandeel Apple won een half procent en Walt Disney verloor 1,6 procent. Netflix won fractioneel.

Oliebedrijven hadden een goede dag dankzij de oplopende olieprijs. Exxon Mobil won 1,5 procent en Chevron 2,2 procent. Oliedienstverlener Haliburton steeg zelfs 11,0 procent.

Luchtvaartmaatschappijen hadden het door de oplopende olieprijs juist lastig. Delta Airlines verloor 1,6 procent en American Airlines daalde zelfs 7,3 procent. 

Boeing verloor 0,2 procent. Na de rampen met dodelijke afloop overweegt de vliegtuigbouwer om de ontwikkelingsafdeling op de schop te nemen.

De Amerikaanse vakbond voor de auto-industrie United Auto Workers heeft een staking aangekondigd bij autofabrikant General Motors, de vakbonden willen hogere lonen en bijdragen aan zorgkosten, een aandeel in de winst en meer baanzekerheid. Volgens de UAW "geeft GM geen duimbreed toe om hardwerkende gezinnen uit de middenklasse te helpen". GM daalde 4,3 procent.

President Trump schreef op Twitter: "Daar gaan we weer met General Motors en de United Auto Workers. Ga in gesprek en sluit een deal!"

S&P 500 index                   2.997,96 (-0,3%)
Dow Jones index            27.076,82 (-0,5%)
Nasdaq Composite           8.153,43 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een plus van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 1,0 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     22.006,03 (+0,1%)
Shanghai Composite      2.999,84 (-1,0%)
Hang Seng                    26.849,72 (-1,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1010. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1003 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0996 op de borden.

USD/JPY Yen   108,22
EUR/USD Euro  1,1010
EUR/JPY Yen   119,14

MACRO-AGENDA:
00:00 Prinsjesdag (NL)
11:00 ZEW economisch sentiment - September (Dld)
15:15 Industriële productie - Augustus (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers (NAHB) - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Adobe Systems - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 FedEx - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

 • 16:33

  TA: ‘Koersuitbraken & koopsignalen’

 • 08:45

  Aandelenbeurzen fors hoger door hoop op coronavaccin

 • 17:49

  TA: ‘Long en/of Short in Duitsland?’

 • 12:33

  Technische analyse AEX – Komt er een tweede daling?

Masterclasses

 • 28 mei

  5 Aandelentips van Nico Inberg

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie

26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?