Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 17 september 2019 17:50

AEX hoger gesloten en olie goedkoper

 De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,3 procent tot 574,63 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,6 procent.

Markten volgden dinsdag nauwgezet de ontwikkelingen rond het Midden-Oosten, nadat de olieprijzen maandag fors stegen na een aanval afgelopen weekeinde op de oliefaciliteiten in Saoedi-Arabië. De olieprijs daalde dinsdag echter weer na berichten dat de beschadigde productiefaciliteiten waarschijnlijk sneller dan verwacht weer in bedrijf genomen kunnen worden.

Olie noteerde tot 5,1 procent lager.

Daarnaast kijkt de markt al uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Vandaag begon het Federal Open Market Committee (FOMC) aan zijn tweedaagse beleidsvergadering,  waarna de beleidsmakers naar verwachting aan het einde van de bijeenkomst woensdag de rente met een kwart procentpunt zullen verlagen.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat een 'voordeel' van de hogere olieprijs is dat de opwaartse druk op de inflatie zal toenemen, waardoor volgens hem elke twijfel over een renteverlaging wordt weggehaald. "Het verlies aan koopkracht voor Amerikaanse consumenten door hogere brandstofprijzen zal zwaarder wegen dan de opwaartse druk op de inflatie. We verwachten dan ook dat de Fed morgen de beleidsrente met nog eens 0,25 procent verlaagt. Dat zal in de ogen van president Trump niet genoeg zijn, maar hopelijk laat hij deze keer een aankondiging van extra importheffingen op Chinese goederen achterwege. Dit was immers vorige maand nog aanleiding voor een flinke koersdaling op de aandelenbeurzen", aldus Wiersma.

En het handelsconflict was vandaag ook het derde punt van focus. China is van plan om een assistent van toponderhandelaar Liu He naar de Verenigde Staten te sturen om de weg vrij te maken voor een nieuwe ronde handelsbesprekingen begin oktober. Viceminister van financiën, Liao Min, zal de gesprekken, die op donderdag en vrijdag plaats zullen vinden, leiden.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse ZEW-index sterk is opgelopen. De index van 22,5 negatief was ook beter dan de verwachte 38,0 negatief. In augustus noteerde de index op 44,1 negatief.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de industriële productie in de Verenigde Staten in augustus harder dan verwacht is gestegen, terwijl het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in september ook weer wat is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1057. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0998 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1000 op de borden.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Adyen met een winst van 1,9 procent. 

Heineken steeg 1,5 procent, na het nieuws dat AB InBev toch een beursgang van zijn Aziatische activiteiten doorzet. Die zou bijna 5 miljard dollar moeten opleveren. Royal Dutch Shell steeg nog eens 0,1 procent, nadat het aandeel maandag ook al 2,5 procent won.

ArcelorMittal was met een verlies van 3,4 procent de sterkste daler. ABN AMRO verloor 2,7 procent, terwijl Aalberts 2,1 procent daalde. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zag de aandelen die vorige week onder druk stonden door een sectorrotatie van defensief naar cyclisch het vandaag juist weer goed doen. "Een klein herstel van de defensieve aandelen", aldus Schutte.

In de AMX won WDP 3,0 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor WDP van 138,00 naar 165,00 euro. Het advies blijft Houden.

ASMI en Besi stegen elk 1,3 procent. TomTom was de sterkste daler en sloot 3,5 procent lager. AMG verloor 3,3 procent.

In de AScX liep de koers van Kiadis Pharma 1,1 procent op en werd ICT Group 0,7 procent duurder. Sif en Alfen, maandag juist nog de koplopers in de AScX, daalden 1,0 en 1,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.999,31 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100