Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 16 september 2019 18:41

Europese beurzen kreunen onder hogere olieprijzen

 De Europese beurzen zijn maandag in het rood gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot lichtjes lager af op 389,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 12.380,31 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.602,23 punten. De Britse FTSE 100 bleef ook niet gespaard en verloor 0,6 procent tot 7.321,41 punten.

De Europese aandelenmarkten openden maandag lager, in reactie op de fors hogere olieprijs nadat een aanval op een olieveld in Saoedi-Arabië de prijzen sterk deed oplopen. Gecoördineerde drone-aanvallen zorgden zaterdag voor brand in olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco en dwingen Saoedi-Arabië om de olie-productie flink terug te schroeven.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar de Verenigde Staten wijzen Iran als verantwoordelijke aan, iets dat Teheran ontkent. Saoedi-Arabië was de afgelopen maanden vaker doelwit vanwege de rol die het speelt als leider van een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de rebellen, die juist op steun kunnen rekenen van Iran.

Door de problemen in Saoedi-Arabië gaat ongeveer 5 procent van de dagelijkse mondiale olieproductie momenteel verloren. 

Olie werd 12,2 procent duurder. 

Op macro-economisch vlak waren er geen belangrijke Europese macrocijfers. Wel was er een Amerikaanse cijfers. De New York Fed index voor de industrie in de regio New York, beter bekend als de Empire State Index, is in september gedaald. De index daalde van 4,8 in augustus naar een stand van 2,0 deze maand.

Voorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson hebben maandag tijdens een lunch in Luxemburg de balans opgemaakt van de stand van zaken met betrekking tot het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en besproken wat de volgende stappen zouden moeten zijn.

Juncker zou Johnson eraan hebben herinnerd dat het de verantwoordelijkheid van het VK is om met een oplossing te komen die strookt met de terugtrekkingsovereenkomst die er ligt. 

De euro/dollar noteerde op 1,0996. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1074 op de borden. Analist Stefan Koopman van Rabobank merkte op dat beperkte impact van de olieproblemen op de valutamarkt erop wijst dat de markt denkt dat dit een incident is zonder langdurige gevolgen.

Bedrijfsnieuws

Altice Europe heeft vandaag met succes een herfinanciering uitgevoerd. In totaal geeft Altice voor 2,55 miljard euro aan leningen uit: 2,0 miljard euro aan obligaties met een looptijd van 8,25 jaar en een coupon van 3,375 procent en 550 miljoen euro aan obligaties met een looptijd van 5,25 jaar en een coupon van 2,5 procent. Dankzij deze lage coupons denkt Altice circa 65 miljoen euro minder kwijt te zijn aan rentekosten.

Grote olieconcerns zoals BP en Royal Dutch Shell sloten dankzij de stijgende olieprijs respectievelijk 4,0 en 2,5 procent hoger. Ook Total, Eni en Iberdrola wonnen.

Luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France-KLM dat 3,2 procent inleverde, gingen juist onderuit. Volgens Bernstein heeft Air France-KLM zich slechter ingedekt voor een hogere olieprijs dan bijvoorbeeld Lufthansa. Ook vliegtuigbouwer Airbus moest het ontgelden met een verlies van 3,4 procent.

Naast de aandacht voor de oliebedrijven en de luchtvaarders, waren er ook kwartaalcijfers van modehuis Hennes & Mauritz. De omzet in het derde kwartaal van het Zweedse bedrijf steeg met 12 procent en het marktaandeel zou zijn gestegen, maar beleggers zetten het aandeel toch 2,8 procent lager.

Het Oostenrijkse AMS zal het bod op Osram al gestand doen als 62,5 procent van de stukken zijn aangemeld. Eerst was dit nog 70 procent. Osram noteerde 0,5 procent hoger, en AMS 2,4  procent lager in Zürich.

Prosus verloor 4,6 procent, na een negatief advies van Jefferies. De analisten zien de korting op het aandeel weer terugkeren, nadat die na de beursgang sterk is afgenomen.

Luxe-artikelenfabrikanten LVMH en Hermes werden 3,5 en 2,8 procent minder waard.

Bierbrouwers Anheuser Busch-Inbev en Heineken verloren 0,2 en 1,0 procent.

De koers van DSM kwam stevig onder druk nadat Bloomberg meldde dat DSM mogelijk 25 miljard dollar wil neertellen voor de nutrition tak van DuPont. DSM verloor 3,3 procent aan beurswaarde. 

Banken die de laatste tijd terreinwinst boekten, verloren maandag weer terrein. Deutsche Bank zakte 2,1 procent, Commerzbank 3 procent en ING daalde 1,6  procent in Amsterdam. Moody's merkte in een rapport op dat de gemiddelde kredietwaardigheid van obligaties van banken is afgenomen in de afgelopen jaren, hoewel de banken zelf sterker zijn geworden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.993,56 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX