Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 16 september 2019 12:37

Beursupdate: Europese beurzen lager na uitschakeling olieproductie

  De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur lager, in reactie op het nieuws over een aanval die de helft van de Saoedische olieproductie stillegde, zodat olieconcerns duurder werden en luchtvaarders worstelden met hogere brandstofkosten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 389,45 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent tot 12.376 punten en voor de Franse CAC 40 was er een min van 0,6 procent op 5.622 punten. De Britse FTSE 100 daalde 0,2 procent tot 7.354 punten.

Olie werd bijna tien procent duurder na de aanslagen op de Saoedische oliefaciliteiten, die de helft van de olieproductie in het land stillegden. Een november-future West Texas Intermediate steeg 8,4 procent tot 59,41 dollar, terwijl een november-future Brent 9,3 procent duurder werd op 65,80 dollar.

"Dat ze met een enkele aanval 5 procent van de mondiale olie-aanvoer kunnen uitschakelen, en dan nog in het land met de meeste extra capaciteit, is zeer zorgwekkend", stelde analist Jon Rigby van UBS. Dit is meer dan de totale productiegroei van de niet-OPEC-landen in de periode 2014 tot en met 2018."

"Hoewel de handelsoorlog tussen de VS en China en de stijgende aanvoer van olie vanuit de VS de belangrijkste aanjagers zijn geweest voor de olieprijs, zien we de politieke risicopremie terugkeren, nadat de markt mogelijk wat gemakkelijk daarover was gaan denken", aldus Rigby. Hij denkt dat de olieprijs richting 80 dollar kan gaan.

Op economisch vlak bleek woensdag dat de Chinese industriële productie in augustus is vertraagd tot 4,4 procent, terwijl de detailhandelsverkopen vrijwel even hard groeiden, met 7,5 procent, tegen 7,6 procent in  juli. De Chinese premier Li Keqiang zei intussen in een interview met Russische media dat het moeilijk zal worden voor zijn land om de groeidoelstelling voor het bruto binnenlands product van tenminste 6 procent dit jaar te gaan halen.

De Belgische inflatie daalde van 1,4 procent in juli naar 1,3 procent in augustus, bleek maandag verder.

In de middag volgt nog de vooruitblikkende index van Empire State voor de regio New York over de maand september.

De euro/dollar noteerde op 1,1063. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1074 op de borden. Analist Stefan Koopman van Rabobank merkte op dat beperkte impact van de olieproblemen op de valutamarkt erop wijst dat de markt denkt dat dit een incident is zonder langdurige gevolgen.

Bedrijfsnieuws

Grote olieconcerns zoals BP en Royal Dutch Shell stonden respectievelijk 4 en 3 procent hoger. Ook Total, Eni en Iberdrola hielden het droog. 
 
Luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France-KLM dat 5 procent inleverde, gingen juist onderuit. Volgens Bernstein heeft Air France-KLM zich slechter ingedekt voor een hogere olieprijs dan bijvoorbeeld Lufthansa. Ook vliegtuigbouwer Airbus moest het ontgelden met een verlies van 4,4 procent.

Naast de aandacht voor de oliebedrijven en de luchtvaarders, waren er ook kwartaalcijfers van modehuis Hennes & Mauritz. De omzet in het derde kwartaal van het Zweedse bedrijf steeg met 12 procent en het marktaandeel zou zijn gestegen, maar beleggers zetten het aandeel toch 2,4 procent lager.

Het Oostenrijkse AMS zal het bod op Osram al gestand doen als 62,5 procent van de stukken zijn aangemeld. Eerst was dit nog 70 procent. Osram noteerde 0,3 procent hoger, en AMS 3,8 procent lager in Zürich.

Prosus verloor 1,3 procent, na een negatief advies van Jefferies. De analisten zien de korting op het aandeel weer terugkeren, nadat die na de beursgang sterk is afgenomen.

Luxe-artikelenfabrikanten LVMH en Hermes werden 4 en 2 procent minder waard.

Bierbrouwers Anheuser Busch-Inbev en Heineken hielden het net droog.

Banken die de laatste tijd terreinwinst boekten, verloren maandag weer terrein. Deutsche Bank zakte 3 procent, Commerzbank ook en ING daalde 2 procent in Amsterdam. Moody's merkte in een rapport op dat de gemiddelde kredietwaardigheid van obligaties van banken is afgenomen in de afgelopen jaren, hoewel de banken zelf sterker zijn geworden.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,5 procent in het rood.

Vrijdag eindigde Wall Street licht lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 3.007,31 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 27.218,90 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 8.176,71 punten.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX