Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -zondag, 15 september 2019

Update3: Saoedische olie-productie gehalveerd na drone-aanvallen

Gecoördineerde drone-aanvallen hebben zaterdag voor brand gezorgd in olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco en dwingen Saoedi-Arabië om de olie-productie flink terug te schroeven.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar de Verenigde Staten wijzen Iran als verantwoordelijke aan, iets dat Teheran ontkent. Saoedi-Arabië was de afgelopen maanden vaker doelwit vanwege de rol die het speelt als leider van een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de rebellen, die juist op steun kunnen rekenen van Iran.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo wees de vinger zaterdagavond laat dan ook naar dat land. Volgens hem is er geen bewijs dat de drone-aanvallen door de Houthi-rebellen zijn uitgevoerd. 

In een tweet benadrukte Pompeo dat de Verenigde Staten zullen samenwerken met hun bondgenoten om te zorgen dat de energiemarkten goed bevoorraad blijven en stelde hij dat Iran verantwoordelijk zal worden gehouden voor hun agressie. Pompeo gaf geen bewijs dat Teheran daadwerkelijk achter de drone-aanvallen zit. 

Iran zelf verwierp zondag de beschuldigingen van de VS. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zou Amerika erop uit zijn het imago van Iran te schaden zo vijandige maatregelen in de toekomst te kunnen rechtvaardigen.

De drone-aanvallen vonden zaterdag plaats op een faciliteit in Abkaik, op 300 kilometer ten noordoosten van de Saoedische hoofdstad Riyad, en ook een olieveld in de regio Khurais, werd getroffen. Het complex in Abkaik dat werd aangevallen, is volgens Aramco de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld.

De branden als gevolg van de drone-aanvallen hebben flinke schade veroorzaakt en zouden ervoor zorgen dat ruim de helft van de Saoedische olieproductie nu stil ligt, meldden bronnen aan The Wall Street Journal zaterdag. Saoedi-Arabië kent een output van 9,8 miljoen vaten per dag en de drone-aanvallen leiden tot een verlies van 5 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer 5 procent van de dagelijkse mondiale olieproductie.

Het is de bedoeling dat de productie zo spoedig mogelijk wordt hersteld maar het is nog niet duidelijk wanneer, volgens de bronnen. De verstoring zou de olieprijs de komende week flink in beweging kunnen zetten. 

Afgelopen week daalde de prijs voor een vat ruwe olie nog ruim 3 procent vanwege de afgenomen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten door de berichten dat de VS mogelijk bereid zouden zijn om sancties op Iran te versoepelen. Dit om de weg vrij te maken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani.

Die berichten volgden op het vertrek van de nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton. Die staat bekend als oorlogshavik en wilde onder meer de olie-export van Iran tot nul brengen.

Update3: om reactie Iran toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

AEX 17 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribs Markets

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
17 okt 14:30 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zal de VS de instroom in Chinese activa indammen?

17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?