Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - zondag, 15 september 2019 12:53

Update3: Saoedische olie-productie gehalveerd na drone-aanvallen

Gecoördineerde drone-aanvallen hebben zaterdag voor brand gezorgd in olie-installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco en dwingen Saoedi-Arabië om de olie-productie flink terug te schroeven.

Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar de Verenigde Staten wijzen Iran als verantwoordelijke aan, iets dat Teheran ontkent. Saoedi-Arabië was de afgelopen maanden vaker doelwit vanwege de rol die het speelt als leider van een coalitie van landen die in Jemen strijdt tegen de rebellen, die juist op steun kunnen rekenen van Iran.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo wees de vinger zaterdagavond laat dan ook naar dat land. Volgens hem is er geen bewijs dat de drone-aanvallen door de Houthi-rebellen zijn uitgevoerd. 

In een tweet benadrukte Pompeo dat de Verenigde Staten zullen samenwerken met hun bondgenoten om te zorgen dat de energiemarkten goed bevoorraad blijven en stelde hij dat Iran verantwoordelijk zal worden gehouden voor hun agressie. Pompeo gaf geen bewijs dat Teheran daadwerkelijk achter de drone-aanvallen zit. 

Iran zelf verwierp zondag de beschuldigingen van de VS. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zou Amerika erop uit zijn het imago van Iran te schaden zo vijandige maatregelen in de toekomst te kunnen rechtvaardigen.

De drone-aanvallen vonden zaterdag plaats op een faciliteit in Abkaik, op 300 kilometer ten noordoosten van de Saoedische hoofdstad Riyad, en ook een olieveld in de regio Khurais, werd getroffen. Het complex in Abkaik dat werd aangevallen, is volgens Aramco de grootste olieverwerkingsfaciliteit ter wereld.

De branden als gevolg van de drone-aanvallen hebben flinke schade veroorzaakt en zouden ervoor zorgen dat ruim de helft van de Saoedische olieproductie nu stil ligt, meldden bronnen aan The Wall Street Journal zaterdag. Saoedi-Arabië kent een output van 9,8 miljoen vaten per dag en de drone-aanvallen leiden tot een verlies van 5 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer 5 procent van de dagelijkse mondiale olieproductie.

Het is de bedoeling dat de productie zo spoedig mogelijk wordt hersteld maar het is nog niet duidelijk wanneer, volgens de bronnen. De verstoring zou de olieprijs de komende week flink in beweging kunnen zetten. 

Afgelopen week daalde de prijs voor een vat ruwe olie nog ruim 3 procent vanwege de afgenomen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten door de berichten dat de VS mogelijk bereid zouden zijn om sancties op Iran te versoepelen. Dit om de weg vrij te maken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani.

Die berichten volgden op het vertrek van de nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton. Die staat bekend als oorlogshavik en wilde onder meer de olie-export van Iran tot nul brengen.

Update3: om reactie Iran toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX 27 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100