Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 13 september 2019 06:53

Europese beurzen openen vlak

 De Europese beurzen koersen vrijdag af op een verdeelde opening.

 IG Markets voorziet een openingswinst van 8 punten voor de Duitse DAX, een min van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 20 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag na een volatiele sessie hoger geëindigd. De handelsdag stond vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De vraag was niet of de ECB stimuleringsmaatregelen aan zou kondigen, maar vooral hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren.

"Groot", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets, en de financiële markten leken het aanvankelijk met hem eens. Met een verwachte verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent en een tiered systeem waarbij banken slechts deels worden belast, voldeed de ECB aan de verwachtingen, net als met de aanpassing van de forward guidance voor het rentebeleid om te reflecteren dat de rente niet wordt verhoogd voor de inflatie weer duurzaam herstelt.

Dit viel ook de Amerikaanse president Donald Trump op. De ECB handelt snel, zei de president op Twitter. "Ze slagen er in de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export", aldus Trump. De euro, de dag nog gestart rond de 1,10 dollar, daalde na het rentebesluit van de ECB inderdaad tot laag in de 1,09. Donderdagavond verhandelde de euro/dollar echter alweer op 1,1066.

Een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand vanaf november en vooralsnog zonder einddatum, was wat karig vergeleken met de 30 miljard tot 40 miljard euro waar economen vooraf op rekenden.

"De renteverlaging en het aangekondigde QE programma waren beperkt en de ECB heeft duidelijk nog maar weinig bewegingsruimte", meent marktanalist David Madden van CMC Markets. "Vandaar ook wederom de oproep aan overheden voor meer stimuleringsmaatregelen."

De twijfel over toekomstige stimulus zorgde met name tijdens de late middaghandel voor volatiliteit op de beurzen en valutamarkten. De euro, de dag nog gestart rond de 1,10 dollar, daalde na het rentebesluit van de ECB tot laag in de 1,09. Rond het slot in Europa verhandelde de euro/dollar weer op 1,1041.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk, die tussen juli en augustus een daling lieten zien, en industriële productiecijfers uit de eurozone, waaruit bleek dat die in juli sterker dan verwacht is gedaald.

Het Duitse Ifo Institute stelde donderdag de groeiramingen voor de Duitse economie neerwaarts bij. Voor 2019 wordt niet langer gerekend op een groei van het bruto binnenlands product met 0,6, maar met 0,5 procent. Voor het lopende kwartaal voorziet Ifo ook een krimp van 0,1 procent. "Technisch gesproken zou dat een recessie zijn", aldus het instituut.
 
Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank daalde 1,0 procent, ING Groep daalde 0,6 procent en Société Générale sloot 0,4 procent lager. Italiaanse en Spaanse banken reageerden enthousiaster. UniCredit steeg 2,1 procent en BBVA 1,1 procent.

De Britse regering kan de overname van de London Stock Exchange door de beurs van Hong Kong HKEX blokkeren, volgens partijen die bekend zijn met de situatie. Londen kan ernstige bezwaren zien in de overname op grond van de risico's die het vormt voor de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Ondanks het nieuws steeg London Stock Exchange 0,6 procent.

Anheuser-Busch InBev overweegt nog steeds een mogelijke beursgang in Hongkong van haar Aziatische dochteronderneming. Budweiser Brewing Company APAC Limited heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor een notering van een minderheidsbelang van haar aandelen op de beurs van Hongkong. AB InBev sloot donderdag 2,9 procent hoger.

Wm Morrison zag de winst voor belastingen met 49 procent stijgen in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar. Het aandeel van de Britse supermarktketen werd donderdag 4,7 procent meer waard.

Bouygues heeft een belang van 13 procent in Alstom verkocht voor 1,08 miljard euro. De koers van het aandeel Bouygues daalde 0,6 procent, Alstom verloor 4,9 procent.

Euro STOXX 50         3.538,86 (+0,6%)
STOXX Europe 600        390,48 (+0,2%)
DAX                  12.410,25 (+0,4%)
CAC 40                5.642,86 (+0,4%)
FTSE 100              7.344,67 (+0,1%)
SMI                  10.094,09 (-0,04%)
AEX                     574,69 (+0,3%)
BEL 20                3.697,66 (+0,9%)
FTSE MIB             22.083,17 (+1,0%)
IBEX 35               9.082,30 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een hogere opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. Optimisme over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China helpt momenteel het sentiment. In aanloop naar de gesprekken die voor oktober gepland staan, zijn er over en weer gestes van Washington en Beijing.

Nadat China een aantal Amerikaanse producten al vrijstelde van nieuwe importsancties, wil het land nu mogelijk ook weer sojabonen en varkensvlees uit de VS importeren. Amerika op zijn beurt stelt een aangekondigde verhoging van de importheffingen uit met twee weken.

Tevens wil China de agenda voor de handelsbesprekingen inperken en zaken als nationale veiligheid even laten voor wat het is, om zo de impasse in de besprekingen te doorbreken.

Met het ECB spektakel achter de rug, verschuift de aandacht naar het rentebesluit van de Federal Reserve, volgende week woensdag. Trump zou graag zien dat de Amerikaanse rente ook naar nul, of zelfs daaronder, gaat. Die kans lijkt klein maar een volgende renteverlaging van 25 basispunten is zo goed als zeker.

De recente ontwikkelingen in het monetair beleid, het handelsoverleg [tussen de VS en China] en economische data "zijn positief en geven aandelen de waarde die ze momenteel ook horen te hebben", vindt marktstrateeg Oliver Pursche van Bruderman Asset Management.

Op macro-economisch vlak stonden er donderdag enkele macro-cijfers op het programma. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 7 augustus gedaald tot 204.000. Een week eerder stond de teller op 219.000.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus conform verwacht licht gestegen, waarbij de kerninflatie iets sterker dan verwacht opliep. Op maandbasis bedroeg de prijsstijging 0,1 procent, zoals vooraf was voorspeld, na een stijging met 0,3 procent in juli.

Olie werd donderdag nog goedkoper en sloot 1,2 procent lager op 55,09 dollar. De mogelijke versoepeling van Amerikaanse sancties op Iran, is voor de OPEC en Rusland nog geen reden om in te grijpen op de oliemarkt met verdere productie-inperkingen. 

Bedrijfsnieuws

Oracle heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een minder hoge omzet behaald dan verwacht. Co-CEO Safra Catz sprak desalniettemin van een goede start van boekjaar 2020 en gaf aan een dubbelcijferige groei van de aangepaste winst te verwachten voor heel het jaar. De andere CEO van Oracle, Mark Hurd, maakte woensdag bekend dat hij tijdelijk verlof neemt vanwege gezondheidsredenen. Het aandeel sloot donderdag 4,3 procent in het rood. 

Hertz Global Holdings won 3,6 procent nadat miljonair Carl Icahn zijn positie in het autohuurbedrijf uitbreidde naar 30,1 procent.

AT&T daalde 1,0 procent nadat de telecomgigant zei dat de omzet uit WarnerMedia met 400 miljoen dollar zal zakken doordat de vergelijkingsbasis moeilijk zal worden ten opzichte van een sterke tweede jaarhelft van 2018.

Kroger heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De aangepaste winst kwam beter uit dan verwacht en de outlook werd bevestigd. Het aandeel won 0,1 procent.

S&P 500 index             3.009,57 (+0,3%)
Dow Jones index          27.182.45 (+0,2%)
Nasdaq Composite          8.194,47 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen, waarbij de Chinese beurzen gesloten bleven.

Nikkei 225               21.974,71  (+1,0%)
Shanghai Composite        3.031,24 (+0,8) slotstand donderdag
Hang Seng                27.186,35 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1069. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1066.

USD/JPY Yen   108,11
EUR/USD Euro  1,1069
EUR/JPY Yen   119,67

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurs gesloten
06:30 Detailhandelsverkopen - Juli (NL)
06:30 Industriële productie Juli def. (Jap)
09:00 Inflatie - Augustus def. (Spa)
11:00 Handelsbalans - Juli (eur)
11:00 Arbeidskosten en loongroei - Tweede kwartaal (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - Augustus (VS)
14:30 Importprijzen - Augustus (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - September vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX