Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 12 september 2019

Valuta: ECB in focus

De valutamarkten staan vandaag voor een groot deel in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, maar op de voet gevolgd door de Amerikaanse inflatie over augustus.

"Als het monetair beleidsorgaan doet wat de markt verwacht, namelijk een verdere van de negatieve depositorente en een monetaire verruiming binnen het mandaat van de ECB, dan zou de euro ten opzichte van de dollar verder onder druk kunnen komen te staan", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Mocht de ECB achterblijven bij de verwachtingen, dan kan de euro rekenen op een stijging. Aan de hand van deze twee scenario's voorzien wij voor de euro een bandbreedte tussen de 1,0950 dollar en de 1,1100 dollar", aldus de valutahandelaar.

De depositorente voor de eurozone noteert momenteel 0,4 procent negatief

Het rentebesluit van de ECB komt vanmiddag om kwart voor twee naar buiten, drie kwartier later gevolgd door de persconferentie voorgezeten door voorzitter Mario Draghi.

Donderdagochtend kwam de inflatie van Duitsland over augustus definitief uit op 1,4 procent, gelijk aan een eerder meting, maar wel minder dan de 1,7 procent in juli.

Ook Frankrijk kwam met definitieve inflatiegegevens over augustus. De stijging van de consumentenprijzen viel ten opzichte van de vorige meting licht terug van 1,1 procent naar 1,0 procent.

Van de eurozone wordt donderdag de industriële productie over juli verwacht. De prognose duidt op een daling op maandbasis van 0,1 procent tegen een afname met 1,6 procent een maand eerder. Op jaarbasis wordt een teruggang voorzien van 1,1 procent tegen een daling met 2,6 procent in juni.

Vanochtend wordt ook het maandrapport van de International Energy Agency openbaar gemaakt.

In de Verenigde Staten worden de consumentenprijzen over augustus gepubliceerd. De verwachting is dat deze prijzen vorige maand op maandbasis met 0,1 procent stegen, tegen 0,3 procent in juli. De kerninflatie stijgt op maandbasis naar verwachting met 0,2 procent, tegen 0,3 procent een maand eerder. De inflatie op jaarbasis blijft naar verwachting gelijk op 1,8 procent, terwijl de kerninflatie in de prognoses iets oploopt van 2,2 procent in juli naar 2,3 procent op jaarbasis in augustus.

Het tweede macrocijfer uit de Verenigde Staten betreft donderdag de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 7 september. De verwachting ligt hierbij op een daling met 2.000 aanvragen naar 215.000 aanvragen.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin houdt donderdag een toespraak in New York bij een jaarlijks terugkerend forum dat wordt georganiseerd door The New York Times.

De euro noteerde donderdag 0,1 procent hoger op 1,1016 dollar. De dollar won 0,2 procent ten opzichte van de Japanse valuta waarmee de munt uitkwam op 107,97 yen.

De Aandeelhouder TV

september 20, 2019

Wederopstanding Britse pond

september 20, 2019

AEX week 38 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 20, 2019

Risico’s in jacht op rendement

september 20, 2019

Pharming rekent op betere tweede jaarhelft

Columns

Nieuw
20 sep 14:04 Matthijs Kok

Heeft WeWork haar eigen ramen ingegooid?

20 sep 13:23 Rob Stuiver

Doe als de Noren: koop meer aandelen!

17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen (Blue Sky)