fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 september 2019 06:50

Europese beurzen openen hoger

 De Europese beurzen koersen donderdag af op een groene opening.

IG Markets voorziet een openingswinst van 77 punten voor de Duitse DAX, een plus van 34 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 38 punten voor de Britse FTSE 100.

Vannacht kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan de verhoging van de Chinese importheffingen met twee weken uit te stellen.

Trump deed dit naar eigen zeggen op verzoek van de Chinese vicepremier Liu He en omdat de Volksrepubliek China op 1 oktober zijn 70 jarige bestaan viert.

"Een teken van goede wil", noemde Trump het uitstel.

Het betreft een verhoging van de importheffingen van 25 naar 30 procent op 250 miljard dollar aan goederen. In plaats van 1 oktober gaat deze verhoging nu op 15 oktober in.

Beijing besloot eerder deze week al om bepaalde Amerikaanse goederen vrij te stellen van importheffingen.

De handelsdag staat vandaag verder vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent, aldus marktanalist Stefan Koopman. "De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd."

Daarnaast kondigt voorzitter Mario Draghi mogelijk een nieuw obligatie-opkoopprogramma aan, hoewel de markt hier niet helemaal zeker van is. Mocht de centrale bank er inderdaad voor kiezen om een QE-programma op een later tijdstip bekend te maken, dan wordt de markt mogelijk onzeker, aldus Koopman.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag mooi in het groen geëindigd, in afwachting van het rentebesluit van de ECB. Verder werd het optimisme gevoed door het nieuws dat China een aantal Amerikaanse producten vrijstelt van hogere importheffingen. 

Er was er opnieuw slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson, met het oordeel van de hoogste rechtbank in Schotland dat zijn besluit om het parlement voor enkele weken te schorsen, onwettig is. Daarmee werd een groep Britse parlementsleden in het gelijk gesteld. Het vonnis gaat nu naar de Britse opperrechter, die naar verwachting komende dinsdag een uitspraak doet. Het Britse pond steeg woensdag 0,3 procent ten opzichte van de euro.
 
Bedrijfsnieuws

Hong Kong Exchanges bracht woensdag een bod in aandelen en contanten op de Londen Stock Exchange uit, waarmee de koers van het aandeel 5,9 procent opliep naar 72,06 Britse pond. De slotkoers ligt daarmee onder het overnamebod van 83,61 pond per aandeel.

Merck KGaA verwacht voor de komende jaren winstgevende groei. Het bedrijf heeft verder van de Amerikaanse FDA een positieve beoordeling gekregen voor een behandelingsmethode tegen longkanker. Het aandeel werd woensdag 1,4 procent meer waard.

De Franse retailer Carrefour ontkent dat het een bod overweegt op Groupe Casino, een Franse multinational die tevens gespecialiseerd is in detailhandel. Dat meldde een woordvoerder van Carrefour aan persbureau Reuters. Carrefour zakte woensdag 0,3 procent.

ArcelorMittal zou volgens persbureau Bloomberg overwegen zijn bouwtak voor downstream te verkopen, waar het bedrijf 700 tot 800 miljoen euro voor zou kunnen krijgen. De staalgigant zag de beurswaarde woensdag 2,4 procent toenemen.

Het Spaanse modeconcern Inditex, bekend van merken als Zara en Bershka, heeft over het eerste halfjaar de nettowinst zien oplopen en verwacht voor het gehele boekjaar een omzetstijging op een vergelijkbare basis van circa 5 procent. De koers stond woensdag met 3,9 procent onder druk.

Aandelen van leveranciers aan de halfgeleiderindustrie deden het woensdag goed. STMicroelectronics steeg 3,8 procent in Parijs, Infineon won 3,1 procent in Frankfurt en ASML eindigde 1,8 procent hoger in Amsterdam. UBS zette ASML vandaag op de favorietenlijst.

Beursnieuweling Prosus steeg in Amsterdam op de eerste handelsdag met 27 procent. Daarmee is het direct een van de bedrijven op de Amsterdamse beurs met de hoogste marktkapitalisatie.

Euro STOXX 50         3.516,82 (+0,5%)
STOXX Europe 600        389,71 (+0,9%)
DAX                  12.359,07 (+0,7%)
CAC 40                5.618,06 (+0,4%)
FTSE 100              7.338,03 (+1,0%)
SMI                  10.098,59 (+0,8%)
AEX                     573,17 (+0,8%)
BEL 20                3.677,36 (+0,4%)
FTSE MIB             21.891,57 (+0,1%)
IBEX 35               9.059,50 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting in het groen.

Woensdag sloten de Amerikaanse beurzen in de plus. China kondigde aan dat zestien productcategorieën zullen worden vrijgesteld van de eerste ronde van verhoogde importheffingen. Nieuwe Amerikaans-Chinese onderhandelingen op een hoog niveau staan gepland voor oktober. 

Een kleine handreiking door Beijing, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Dit is een stap in de goede richting voor de handelsrelatie tussen de VS en China en zou een soortgelijke actie in Washington kunnen bewerkstelligen."

Verder riep de Amerikaanse president Donald Trump de Federal Reserve op om de monetaire beleidsrente te verlagen naar nul, of zelfs daaronder, in reactie op de lage rentes in Europa, waar de Europese Centrale Bank op het punt staat de rente zelfs nog verder te verlagen. De Federal Reserve maakt het rentebesluit volgende week bekend.

Olie werd woensdag goedkoper door de berichten dat Trump met zijn adviseurs heeft gesproken over het versoepelen van sancties op Iran om zo een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. "We zien wel wat er gebeurt", zei Trump woensdag in reactie op de berichten.

De stap volgt een dag nadat de Amerikaanse president aankondigde dat zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton opstapt. Bolton wilde de olie-export van Iran tot nul terugbrengen.

"Eén oorlogshavik minder", zei analist Stephen Innes van Axitrader over het vertrek van Bolton. Vanuit een geopolitiek perspectief betekent het vertrek van Bolton volgens Innes "een lagere risicopremie met het oog op een oorlog", met name in Syrië, Venezuela en Iran.

Een versoepeling van de Iraanse sancties kan leiden tot een hoger olie-aanbod. Recent waren het juist de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten die een bodem hielden onder de olieprijzen, te midden van een dalende groeivraag.

Op macro-economisch vlak was het woensdag rustig. De producentenprijzen in de VS zijn in augustus 0,1 procent gestegen, waar een stabiele prijsontwikkeling werd verwacht. De kernproducentenprijzen stegen zelfs met 0,4 procent, na een lichte daling in juli. De groothandelsvoorraden in de VS zijn in juli conform de verwachting licht gestegen.

Bedrijfsnieuws

Apple onthulde dinsdagavond een drietal opgewaardeerde iPhones, waaronder ook een lager geprijsd model, en kondigde plannen aan om de markt voor streaming video's te betreden. Dit betekent nog meer concurrentie voor Netflix. Apple steeg woensdag 3,2 procent en kreeg daarmee voor het eerst in 2019 weer een marktwaarde 1 biljoen dollar. Netflix sloot de dag 0,1 procent in het groen.

Ook andere techaandelen bleken woensdag in trek. Facebook steeg 1,3 procent, Intel won 1,9 procent, Tesla ging 4,9 procent omhoog en Google-moeder Alphabet eindigde 1,2 procent in de plus.

Uber heeft 435 man aan technisch personeel de wacht aan gezegd. Dit maakte de Amerikaanse taxidienst in een interne memo bekend die werd ingezien door The Wall Street Journal. Wereldwijd werken er circa 27.000 man bij Uber, dat in mei van dit jaar naar de beurs ging. Verder zou een nieuwe Californische wet nadelig zijn voor de bedrijfsmodellen van taxidiensten als Uber en Lyft. Volgens The Wall Street Journal wordt nog wel gekeken naar mogelijke vrijstellingen. Het aandeel van Uber steeg woensdag 1,4 procent. Lyft won 2,4 procent.

General Electric geeft zijn meerderheidsbelang in de dienstverlener aan de olie-industrie Baker Hughes op, om zijn schulden verder af te bouwen. De verkoop van aandelen levert 3 miljard aan contanten op, maar ook een boekhoudkundige last van meer dan 7 miljard dollar. Het aandeel steeg 2,2 procent.

Aandelen GameStop verloren woensdag 10,1 procent aan waarde. De retailer van videogames, spelcomputers en andere consumentenelektronica kwam woensdag met teleurstellende kwartaalcijfers en een zwakke outlook. 

 
S&P 500 index             3.000,93 (+0,7%)
Dow Jones index          27.137,04 (+0,9%)
Nasdaq Composite          8.169,68 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld, met een plus voor de Nikkei van een procent en een stijging van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225               21.816,90  (1,0%)
Shanghai Composite        3.014,80 (0,2%)
Hang Seng                27.118,69 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1014. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1010.

Voor de valutamarkten draait het vandaag ook om het rentebesluit van de ECB. Een renteverlaging met 10 basispunten in combinatie met het uitstellen van een QE-programma tot bijvoorbeeld januari, zou mogelijk als teleurstellend gezien kunnen worden. "In dat geval kan de euro stijgen van het huidige niveau richting de 1,11 dollar", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. Andersom geldt dat wanneer de ECB verruimingsgezinder blijkt dan verwacht, de euro daardoor verder daalt, volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

USD/JPY Yen   108,08
EUR/USD Euro  1,1014
EUR/JPY Yen   119,04

MACRO-AGENDA:
06:30 Handelsbalans - Juli (NL)
08:00 Inflatie - Augustus def. (Dld)
08:45 Inflatie - Augustus def. (Fra)
10:00 IEA - Maandrapport oliemarkt (Fra)
11:00 Industriële productie - Juli (eur)
13:00 Rentebesluit Turkse centrale bank (Tur)
13:45 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit (eur)
14:30 Inflatie - Augustus (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Deutsche Lufthansa - Vervoercijfers augustus (Dld)
00:00 Kroger - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden