fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 september 2019 17:51

ECB en handelshoop zetten AEX hoger

 De Amsterdamse beurs is donderdag, na het langverwachte rentebesluit van de Europese Centrale Bank, meet winst gesloten.

De AEX steeg 0,3 procent naar 574,79 punten.

De ECB verlaagde conform verwachting de depositorente en kondigde een nieuwe ronde QE aan omdat de inflatievooruitzichten tekort blijven schieten.

"Substantiële" maatregelen, zo stelde Draghi. 

Vanaf 1 november gaat de ECB maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties opkopen. Dit zal gebeuren zolang als nodig is, aldus de centrale bank. De opkopen zullen kort voor de ECB de rente weer verhoogd, gestaakt worden.

De depositorente werd verlaagd van 0,40 procent negatief naar 0,50 procent negatief. 

De centrale bank merkte op dat de basisrentetarieven van de ECB op hun huidige niveau of lager zullen blijven, en in ieder geval zo lang als nodig is om de inflatievooruitzichten voldoende in de buurt te brengen van een niveau onder maar dicht bij 2 procent, aldus de centrale bank. 

Ook kondigde de ECB aan de voorwaarden van de TLTRO aan te passen "om gunstige kredietvoorwaarden" te garanderen.

Tot slot kwam de ECB met een tiered systeem voor de depositorente. Dit betekent dat slechts een deel van de liquiditeit van banken belast wordt tegen het negatieve tarief.

"Het bedrag van 20 miljard euro per maand was in eerste instantie teleurstellend" aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank. "Maar het feit dat er geen einddatum aan zit wordt als erg 'dovish' gezien."

"Ze proberen en slagen er in de euro te verzwakken tegenover een erg sterke dollar. Dat raakt de Amerikaanse export", aldus de Amerikaanse president Donald Trump.

"En de Fed zit maar stil en blijft maar stil zitten", voegde hij toe.

Maar dat was niet het enige uit het kamp van de Amerikaanse president. Over en weer lijken de VS en China bereid kleine scheutjes water bij de wijn te willen doen in aanloop naar de handelsbesprekingen volgende maand in Washington.

Zo stelde Trump de verhoging van de importheffingen per 1 oktober uit naar medio oktober. Beijing zou overwegen om weer meer Amerikaanse landbouwgoederen te importeren. En beide kampen lijken wel oren te hebben naar een soort van beperkte tussentijdse deal.

De euro/dollar handelde op 1,1041. 

Olie werd 1,5 procent goedkoper. Mogelijk wil Trump de Iraanse sancties verlichten en dat zou betekenen dat het olie-aanbod weer stijgt. En dat terwijl het Internationaal Energieagentschap in zijn maandrapport juist de OPEC waarschuwde dat het door de oplopende Amerikaanse productie mogelijk meer zal moeten snijden in de productie van het kartel.

Stijgers en dalers

In de AEX hadden de verzekeraars het lastig na het rentebesluit van de ECB. Zo daalde ASR Nederland 1,5 procent en NN 0,9 procent. Unibail werd zelfs 2,8 procent goedkoper.

Daarentegen won Adyen 2,9 procent.

In de AMX gingen Altice en AMG aan de leiding met winsten van 2,3 en 2,2 procent. Ook hier was vastgoed de gebeten hond. Eurocommercial Properties daalde 1,9 procent en Wereldhave zelfs 3,3 procent.

Een uitzending van Zembla over een gifschip van SBM Offshore zette het aandeel 2,3 procent lager.

In de AScX won Kiadis Pharma 3,6 procent, terwijl Alfen 2,2 procent inleverde.

Bij de lokaal genoteerde aandelen viel het verlies van 16,9 procent voor AND International op. De omzet steeg en hoewel er onder de streep ook verbetering was, lijdt de kaartenmaker nog altijd verlies.

Verder won het aandeel IEX 10,0 procent, maar er werden slechts een paar honderd aandelen verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdagmiddag grofweg een half procent hoger.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden