Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 september 2019 18:25

Draghi zet Europese beurzen flink in beweging

 De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag na een volatiele sessie hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent op een slot van 390,48 punten, de Duitse DAX won 0,4 procent tot 12.410,25 punten, de Franse CAC 40 sloot ook 0,4 procent in de plus op 5,642,86 punten en de Britse FTSE 100 eindigde de handelsdag 0,1 procent hoger op 7.344,67 punten.

De handelsdag stond vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De vraag was niet of de ECB stimuleringsmaatregelen aan zou kondigen, maar vooral hoe groot de zogeheten bazooka zou zijn die voorzitter Mario Draghi zou afvuren.

"Groot", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets, en de financiële markten leken het aanvankelijk met hem eens. Met een verwachte verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent en een tiered systeem waarbij banken slechts deels worden belast, voldeed de ECB aan de verwachtingen, net als met de aanpassing van de forward guidance voor het rentebeleid om te reflecteren dat de rente niet wordt verhoogd voor de inflatie weer duurzaam herstelt.

Een nieuwe kwantitatief verruimingsprogramma (QE) van 20 miljard euro per maand vanaf november en vooralsnog zonder einddatum, was wat karig vergeleken met de 30 miljard tot 40 miljard euro waar economen vooraf op rekenden.

"De renteverlaging en het aangekondigde QE programma waren beperkt en de ECB heeft duidelijk nog maar weinig bewegingsruimte", meent marktanalist David Madden van CMC Markets. "Vandaar ook wederom de oproep aan overheden voor meer stimuleringsmaatregelen."

De twijfel over toekomstige stimulus zorgde met name tijdens de late middaghandel voor volatiliteit op de beurzen en valutamarkten. De euro, de dag nog gestart rond de 1,10 dollar, daalde na het rentebesluit van de ECB tot laag in de 1,09. Rond het slot verhandelde de euro/dollar weer op 1,1041.

Verder was er donderdag aandacht voor het hernieuwde optimisme rond het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, door mediaberichten over een mogelijke hervatting van de Chinese import van varkensvlees en soja uit de Verenigde Staten en het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een verhoging van importheffingen op Chinese goederen met twee weken uit te stellen. Wellicht dat de twee landen eerst een soort van tussentijds akkoord zullen sluiten.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inflatiecijfers uit Duitsland en Frankrijk, die tussen juli en augustus een daling lieten zien, en industriële productiecijfers uit de eurozone, waaruit bleek dat die in juli sterker dan verwacht is gedaald.

Het Duitse Ifo Institute stelde donderdag de groeiramingen voor de Duitse economie neerwaarts bij. Voor 2019 wordt niet langer gerekend op een groei van het bruto binnenlands product met 0,6, maar met 0,5 procent. Voor het lopende kwartaal voorziet Ifo ook een krimp van 0,1 procent. "Technisch gesproken zou dat een recessie zijn", aldus het instituut.

Olie werd circa 1,5 procent goedkoper. Het Internationaal Energieagentschap houdt vast aan zijn verwachting dat de vraag naar olie dit en volgend jaar minder sterk groeit. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het agentschap. Mogelijk wil Trump de Iraanse sancties verlichten en dat zou betekenen dat het olie-aanbod weer stijgt. En dat terwijl het Internationaal Energieagentschap in zijn maandrapport juist de OPEC waarschuwde dat het door de oplopende Amerikaanse productie mogelijk meer zal moeten snijden in de productie van het kartel.
 
Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank daalde 1,0 procent, ING Groep daalde 0,6 procent en Société Générale sloot 0,4 procent lager. Italiaanse en Spaanse banken reageerden enthousiaster. UniCredit steeg 2,1 procent en BBVA 1,1 procent.

De Britse regering kan de overname van de London Stock Exchange door de beurs van Hong Kong HKEX blokkeren, volgens partijen die bekend zijn met de situatie. Londen kan ernstige bezwaren zien in de overname op grond van de risico's die het vormt voor de financiële infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk. Ondanks het nieuws steeg London Stock Exchange 0,6 procent.

Anheuser-Busch InBev overweegt nog steeds een mogelijke beursgang in Hongkong van haar Aziatische dochteronderneming. Budweiser Brewing Company APAC Limited heeft opnieuw een aanvraag ingediend voor een notering van een minderheidsbelang van haar aandelen op de beurs van Hongkong. AB InBev sloot donderdag 2,9 procent hoger.

Wm Morrison zag de winst voor belastingen met 49 procent stijgen in het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar. Het aandeel van de Britse supermarktketen werd donderdag 4,7 procent meer waard.

Bouygues heeft een belang van 13 procent in Alstom verkocht voor 1,08 miljard euro. De koers van het aandeel Bouygues daalde 0,6 procent, Alstom verloor 4,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen op Wall Street noteren rond het slot in Europa hoger, waarbij de S&P 500 index 0,4 procent stijgt.

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun