fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 september 2019 11:20

Beursupdate: Damrak wacht op rentebesluit ECB

 De Amsterdamse beurs noteert donderdag richting het einde van de ochtendhandel nipt in het groen. SBM Offshore zat bij de grotere dalers.

De AEX won 0,1 procent op 573,61 punten. 

Door technische problemen kunnen de beursindices van Euronext Amsterdam niet op alle websites voor beleggers worden getoond. Er zouden in de nacht foute data zijn uitgestuurd waardoor de indices niet worden ververst.

De AEX index krijgt met de beursgang van het Zuid-Afrikaanse Prosus dinsdag er binnenkort een groot buitenlands fonds bij, verwacht vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor, die niet onverdeeld positief is over de aanwinst. "De index wordt daardoor nog minder Nederlandse dan hij al was en verliest daarmee eigenlijk zijn relevantie."

De markt is volledig in afwachting van het rentebesluit van de ECB donderdagmiddag.
 
"Het rentebesluit staat min of meer vast, maar zoals altijd gaat het om de toelichting door Mario Draghi en de markt verwacht daar dit keer veel van", aldus Van Deijck.

De verrassing zal echter komen wanneer zijn opvolger Christine Lagarde aantreedt. Zij zal meer gefocust zijn op fiscale stimulering door de overheden. Dit zou weer perspectief moeten bieden op meer economische groei.

De stemming wordt vanochtend opgemonterd door een bericht dat China mogelijk weer sojabonen en varkensvlees uit de Verenigde Staten gaat importeren. De handel werd door China stilgelegd in augustus na een verslechtering van het handelsklimaat tussen de twee landen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump maakte een gebaar in aanloop naar de hernieuwde onderhandelingen in oktober, door een aangekondigde verhoging van de importheffingen met twee weken uit te stellen.

Van Deijck legde een verband met het ontslag van de Amerikaanse veiligheidsadviseur Bolton, een houwdegen die altijd voor geweld en nooit voor diplomatieke oplossingen koos.
 
Als er na zijn vertrek meer diplomatiek overleg komt, dan zal dat de wereld weer wat veiliger maken en onzekerheid wegnemen, denkt de vermogensbeheerder. Ook dat zou goed zijn voor de kwakkelende wereldeconomie.

Op economisch vlak werd het Franse inflatiecijfer voor augustus iets neerwaarts bijgesteld. Het Duitse cijfer bleef staan op 1,4 procent.

De olieprijs was licht lager. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 55,62 dollar, terwijl een Brent-future 0,4 procent lager bewoog op 60,52 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1027. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen woensdag stond er nog 1,1010 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Takeaway.com met een winst van 1,1 procent. 

Ook Randstad en ASML stonden bovenin de lijst, met winsten tot 1 procent.

Unibail-Rodamco was de sterkste daler, met 0,8 procent. De vastgoedfondsen boekten de afgelopen dagen juist terrein, net als de banken, in aanloop naar het rentebesluit.

Royal Dutch Shell verloor 0,7 procent, nadat de olieprijs woensdag onder druk kwam te staan.

Vopak werd 0,2 procent duurder. Het tankopslagbedrijf versterkte zijn positie in LNG door een belang te nemen van 49 procent in een Colombiaanse importhaven voor LNG.

Boskalis daalde 0,1 procent. De baggeraar kreeg contracten ter waarde van 85 miljoen euro voor de aanleg van zeeweringen bij Portsmouth en het beschermen van een deel van de kustlijn van Roemenië.

In de AMX won AMG 2,8 procent, gevolgde door Altice Europe met 2,3 procent.

Oliedienstverlener SBM Offshore noteerde onderaan met een verlies van 3,4 procent. In Tv-programma Zembla bleek dat SBM een ernstig giftige gastanker in India liet slopen.
 
Intertrust verloor 0,3 procent. Het trustkantoor benoemt Rogier van Wijk als nieuwe CFO, na het relatief snelle vertrek van Hans Turkesteen. Volgens ING is het een vloeiende overgang, omdat de twee al een paar jaar nauw samenwerkten.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 3,7 procent, terwijl Accsys, producent van verduurzaamd hout, 1,7 procent inleverde.

Het lokaal genoteerde Ajax kreeg te horen dat het promoveert naar de AScX index. Het aandeel werd 2,5 procent meer waard.

Digitale aartenmaker AND leverde na publicatie van de halfjaarcijfers 21 procent in. 

De Aandeelhouder TV

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

AEX week 8 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden