Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 september 2019 13:24

Beursblik: zakenbanken tippen Europese aandelen

Zakenbanken Bank of America Merrill Lynch en UBS zijn optimistischer over de Europese aandelenbeurzen dan over de Amerikaanse voor de komende periode.

De analisten van Bank of America, die uitkijken over de komende zes maanden, zien 5 procent opwaarts potentieel voor Europese aandelen, geholpen door aantrekkende inkoopmanagersindices in de eurozone. Die stonden vijftien maanden onder nul, maar werden onlangs weer positief. De EuroStoxx 600 zou eind dit jaar op 395 punten kunnen uitkomen, denken ze. Dat is overigens nauwelijks hoger dan de huidige stand van 389 punten.

De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten dat de rotatie tussen sectoren zal doorgaan, waarbij aandelen van cyclische Europese bedrijven het vijf procent beter zullen doen dan defensieve aandelen in de komende maanden. De cyclische aandelen deden het sinds medio 2018 bijna 20 procent slechter dan de defensieve, maar zijn onlangs opgeveerd en dat zal nog even doorgaan, voorzien de analisten.

Banken en mijnbouwers

Bank of America Merrill Lynch heeft een zwaardere weging in Europese banken en mijnbouwers en een onderweging in de farmaceutische industrie.

Europese banken doen het doorgaans beter dan de rest van de markt als de inkoopmanagersindices positief zijn en de rendement op de Bund stijgt. Dit zou een outperformance van 10 procent tot het einde van het jaar kunnen opleveren. Mijnbouwers zouden moeten profiteren van hogere koperprijzen op de korte termijn. Ook dit zou een outperformance van 10 procent kunnen bieden.

Europese farmaceuten doen het juist slechter wanneer de obligatierendementen in de VS stijgen en de dollar verzwakt, zoals Bank of America verwacht. Tussen april en augustus deed deze sector het goed, maar sinds augustus vallen de resultaten juist tegen.

Langere termijn

UBS kijkt over een langere termijn van vijf jaar naar de beurzen. De Zwitserse zakenbank denkt dat Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn. Zij rekenen voor de komende vijf jaar gemiddeld op rendementen rond vijf procent. Andere aandelenmarkten zijn correct of ondergewaardeerd en kunnen rendementen van vijf tot tien procent tegemoet zien. Voor de eurozone wordt gerekend op 9,1 procent, het Verenigd Koninkrijk 9,5 procent en de opkomende markten 11,2 procent.
 
Van obligaties uit ontwikkelde landen worden zeer lage rendementen verwacht in de komende jaren. "In veel markten moeten beleggers zich voorbereiden op negatieve nominale rendementen."

Voor vastgoed zijn de verwachtingen wat lager dan ze waren. Amerikaanse private equity kan rendementen tot tien procent opleveren, maar zal de hoge rendementen uit het verleden niet evenaren. Private equity buiten de VS zal het beter doen, verwacht UBS.

De Aandeelhouder TV

januari 28, 2021

Sentiment draait | 28 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Opvallend sterke kwartaalcijfers Microsoft

januari 27, 2021

AEX 27 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 27, 2021

Stilte voor de storm | 27 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:48

  Europese concurrentie voor Tesla & Wall Street gaat onderuit

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Nog meer opwaarts koerspotentieel?

 • 16:22

  ETF van de week: X ShortDax ETF (DXSN)

 • 08:21

  GameStop is unstoppable & Microsoft blijft profiteren van clouddiensten

 • 17:41

  TA van Edward Loef – Beleggen in een E-commerce roos

 • 14:29

  Reddit pagina WallStreetBets veroorzaakt short squeezes bij Gamestop en BlackBerry

 • 08:09

  Correctie ligt op de loer & Wall Street Bets veroorzaakt short squeezes

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Dynamiek in US dollar en bitcoin ETN

 • 12:39

  AEX blijft binnen stijgende trend & Philips toont enorm potentieel

Masterclasses

Columns

Nieuw
28 jan 13:11 Redactie

Kijk terug! De tweede chatsessie met Nico

28 jan 09:30 Bas Heijink

TA S&P500: Stijgende wig gebroken

28 jan 09:59 Bas Heijink

TA AEX: Krachtige neerwaartse omkeer